Saturday, October 16, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Kasza, jakiej nie znacie – przepisy

Kasza, jakiej nie znacie – przepisy

Burgery z kaszy jaglanej, a może delikatne placuszki z kaszy jaglanej? Zobacz jakie przepisy polecają autorzy książek „Qmam kasze” oraz „Jaglany detoks”. Smacznego!

Kasza jaglana z paprykowym pesto, cukinią, pomidorami i granatem

Kasza jaglana z paprykowym pesto, cukinią, pomidorami i granatem / fot. materiał prasowy

Kasza jaglana z paprykowym pesto, cukinią, pomidorami i granatem (Przepis z książki Marka Zaremby Jaglany detoks)

Kasza jaglana z paprykowym pesto, cukinią, pomidorami i granatem

Kasza jaglana z paprykowym pesto, cukinią, pomidorami i granatem / fot. materiał prasowy

Składniki na 2 porcje
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
pół cukinii
szczypta suszonego oregano
kilka pomidorków koktajlowych
ziarenka granatu (opcjonalnie)
świeża bazylia do dekoracji
łyżka oliwy
sól morska lub himalajska
Do pesto
czerwona papryka
2-3 orzechy włoskie
kilka listków świeżej bazylii
mały ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli morskiej
świeży rozmaryn (opcjonalnie)

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 °C i piecz paprykę przez ok. 15 min, aż skórka zacznie ciemnieć. Wyjmij ją z piekarnika, przełóż do miski i przykryj. Po 15 min skórka łatwo odejdzie od miąższu. Włóż paprykę i pozostałe składniki pesto do jednego naczynia, zmiksuj i spróbuj. Dopraw w razie potrzeby. Cukinię pokrój w cienkie plasterki lub drobną kostkę i smaż na oliwie przez 2-3 min. Cukinia powinna być al dente. Dopraw solą oraz szczyptą roztartego w dłoniach oregano i odstaw. Gotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z pesto i przełóż do miseczki lub słoika. Serwuj z usmażoną cukinią, pociętymi w małe kawałki pomidorkami koktajlowymi, ziarenkami granatu i listkami świeżej bazylii.

Jaglany burger z pieczonego buraka lub marchewki (Przepisy z książki Marka Zaremby Jaglany detoks)

Jaglane burgery z pieczonego buraka_DANIA G+ü+ôWNE

Jaglany burger z pieczonego buraka lub marchewki / fot. materiał prasowy

Burger z buraka – składniki na 4 porcje
2-4 średnie buraki
natka pietruszki
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
szczypta cynamonu
szczypta kminu rzymskiego
szczypta curry
sól morska do smaku
1/2 małej cebuli (opcjonalnie)
oliwa
pestki dyni

Burger z marchewki – składniki na 4 porcje
2-4 średnie marchewki
2 cm świeżego kłącza imbiru
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1-2 ząbki czosnku
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
szczypta cynamonu
szczypta curry
uprażony sezam
sól morska do smaku
sałata i domowe pesto do serwowania

Przygotowanie
Burger z buraka
Upieczone lub ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do dużej miski. Dodaj startą lub drobno posiekaną cebulę, starty lub wyciskany przez praskę czosnek, mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy. Dopraw solą morską i zmiksuj ręcznym blenderem. Natkę pietruszki drobno posiekaj i wymieszaj z masą. Zwilżonymi dłońmi formuj kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdy burger pestkami dyni. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180 °C. Odstaw, aby trochę ostygły.

Burger z marchewki
Obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę ugotuj na parze lub owiń pergaminem i piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180 °C. Kiedy przestygnie, przełóż ją do dużej miski. Dodaj starty imbir, mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy. Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj ręcznym blenderem. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub kaszy jaglanej, aby uzyskać właściwą konsystencję – masa powinna być dość zwarta. Zwilżonymi dłońmi formuj kształtne burgery i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Posyp każdy burger sezamem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180 °C. Odstaw, aby trochę ostygły.

Jaglany detoks

„Jaglany detoks” autor Marek Zaremba (na zdjęciu)

Delikatne jaglane placuszki z różą (Przepis z książki Mai Sobczak Qmam kasze)

Delikatne jaglane placuszki z różą

Delikatne jaglane placuszki z różą / fot. materiał prasowy

Składniki na ok. 7 sztuk
filiżanka kaszy jaglanej
łyżka migdałów bez skórki
łyżka rozdrobnionych orzechów brazylijskich
gruszka
2 świeże figi
3 suszone róże
2–3 łyżki kleistej mąki ryżowej
garść pachnących poziomek
łyżeczka oleju kokosowego (+ łyżka do smażenia)
łyżka odwaru z siemienia lnianego
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie
Kaszę jaglaną, podprażoną na oleju kokosowym ze szczyptą gałki muszkatołowej, ugotuj w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody. Pod koniec gotowania dodaj orzechy i migdały, odstaw pod przykryciem. Gruszkę umyj, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Świeże figi przekrój na pół, wybierz miąższ łyżeczką i razem z gruszką dodaj go do kaszy. Wszystko razem zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj odwar z siemienia, mąkę ryżową (2-3 łyżki w zależności od gęstości ciasta), pokruszone w palcach róże, potem delikatnie wymieszaj łyżką i wsyp do masy całe, nieziemsko pachnące poziomki. Uformuj łyżką niewielkie placki i smaż na patelni wysmarowanej olejem kokosowym.

Sałatka z pieczonej marchewki, pomarańczy i czarnego sezamu z kaszą mazurską (Przepis z książki Mai Sobczak Qmam kasze)

Sałatka z pieczonej marchewki, pomarańczy i czarnego sezamu z kaszą mazurską

Sałatka z pieczonej marchewki, pomarańczy i czarnego sezamu z kaszą mazurską / fot. materiał prasowy

Składniki na 2 porcje
1/2 szklanki kaszy mazurskiej lub pęczaku
4 młode marchewki
pomarańcza
ząbek czosnku
garść zielonej bazylii
świeżo zmielony pieprz
łyżka czarnego sezamu
szczypta różowej soli
3 łyżki jasnego oleju sezamowego

Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 180 °C. Kaszę przepłucz na sitku, podpraż na maśle ze szczyptą kardamonu i zalej wrzątkiem w proporcji 1 część kaszy na 2 (2,5) części wrzątku. Gotuj, aż kasza wchłonie większość wody, odstaw i zostaw pod przykryciem. Młode marchewki umyj, odetnij nać na wysokości 3 cm i ułóż w emaliowanym naczyniu do zapiekania. Skrop olejem i piecz pod przykryciem ok. 30 min. Gdy są już miękkie, wyjmij, żeby przestygły. Chłodne pokrój na mniejsze kawałki. Ząbek czosnku obierz, drobno posiecz i dodaj do pozostałego oleju sezamowego. Pomarańczę przekrój na pół. Jedną część wyciśnij i wlej sok do oleju czosnkowego, z drugiej wytnij miąższ, odrzucając gorzką osłonkę. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, marchewkę, miąższ z pomarańczy, liście świeżej bazylii, polej wymieszanym olejem. Na koniec podpraż sezam na suchej patelni i posyp nim sałatkę.

Qmam kasze

„Qmam kasze” autorka Maja Sobczak (na zdjęciu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przeczytaj koniecznie nasz artykuł o kaszy

 

Materiał pochodzi z nr 1/2016. Zobacz, gdzie możesz dostać magazyn drukowany [DYSTRYBUCJA MK]

kasza-przepisy

Oceń artykuł
2 komentarze
  • eye doctors in elizabethtown kentucky 12 listopada, 2019

    … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: miastokobiet.pl/kasza-jakiej-nie-znacie-przepisy/ […]

  • 강원랜드 20 listopada, 2019

    … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: miastokobiet.pl/kasza-jakiej-nie-znacie-przepisy/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach