Karp po żydowsku – gotuje Ewa Wachowicz
Karp na święta jako główne danie czy przystawka? Zobacz co proponuje Ewa Wachowicz: przepis na karpia po żydowsku.
Święta tuż, tuż, a my mamy dla Was przepis na świąteczne danie autorstwa Ewy Wachowicz. Dzisiaj karp po żydowsku…
Karp po żydowsku – przepis
Składniki na karpia po żydowsku:
– 2 karpie (ok. 1, 8 kg każdy)
– ½ kg cebuli
– 3 łyżki cukru
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 10 dag rodzynków
– 10 dag migdałów bez skóry
– sól
– pieprz
– 4-5 łyżeczek żelatyny (50 g)
Przygotowanie karpia po żydowsku:
Cebule pokroić, zalać 2 ½ l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na kuchence. Podczas gotowania wrzucić głowy i ogony, gotować do miękkości. Następnie wyjąc z wywaru. Do garnka wrzucić rybę podzieloną na dzwonka. Gotować ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Wystudzić, przełożyć do głębokich półmisków (z karpia można wyjąć największe ości). Wywar przelać przez sito do drugiego naczynia, cebule przetrzeć. Wrzucić namoczone rodzynki oraz migdały, zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wywaru, doprawić pieprzem. Dzwonka zalać, przykryć, przestudzić i włożyć do lodówki. Podawać gdy galareta stężeje.
Przepis na dobre święta Ewy Wachowicz
Święta to jednak nie przepisy i potrawy, a atmosfera, rodzinne spotkanie, prezenty od Mikołaja, wspólne śpiewanie kolęd. Ewa Wachowicz mówi Miastu Kobiet, że uwielbia gotować, a jednocześnie lubi ułatwiać sobie życie, dlatego na długo przed świętami Bożego Narodzenia przygotowuje zakwas buraczany na barszcz czerwony (zobacz: przepis na barszcz wigilijny Ewy Wachowicz) oraz ciasto na pierniczki (zobacz: przepis na pierniczki Ewy Wachowicz).
A Ty? Jakie lubisz święta?
Źródło: Polsat Food Network
watch child porn 15 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: miastokobiet.pl/karp-po-zydowsku-gotuje-ewa-wachowicz/ […]