
Lekka, zmysłowa, karmelowa i nieobliczalnie pyszna – a na imię ma Panna Cotta. Podaruj sobie i bliskim chwilę zapomnienia. Rozkoszujcie się smakiem karmelu i delikatnej śmietankowej konsystencji deseru w małych słoiczkach, przewiązanych tasiemką. Efekt gwarantowany!

Karmelowa Panna Cotta z pewnością skradnie twoje serce /fot. materiały prasowe
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Karkonoszy, Robert Muzyczka
Składniki:
– 250 ml Śmietanki ,,Piątnica” 36%
– 250 ml Mleka Wiejskiego „Piątnica” 3,2%
– 3 płaskie łyżeczki żelatyny
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Sos karmelowy:
– 150 ml Śmietanki „Piątnica” 36%
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki wody
– Mleko (do uzyskania odpowiedniej gęstości)
Wykonanie:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy. W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości. Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.
Smacznego!