Kapuściane fajerwerki
Zaprzyjaźniona blogerka Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tym razem dzieli się z nami przepisem na kapuściane fajerwerki.
Zaprzyjaźniona blogerka Karolina Antoniszyn, autorka bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com tym razem dzieli się z nami przepisem na kapuściane fajerwerki.
Składniki:
– 1 kostka margaryny
– 1 kg mąki
– 3 jajka
– 50 g drożdży
– śmietana (w moim przypadku wystarczył kubek o pojemności 330 g, ale ilość dodawanej śmietany może się różnić – zależne od konsystencji ciasta)
– 1 łyżeczka cukru
– 1 szczypta soli
– 20 dag żółtego sera
– 75 dag kapusty kiszonej
– 15 dag suszonych lub świeżych grzybów
– 1 ząbek czosnku
– liść laurowy
– ziele angielskie
– 3 ziarna jałowca
– pieprz
– sól
Wykonanie:
Kapustę, grzyby, szczyptę soli, pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe oraz 3 ziarna jałowca wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 20-25 minut. W międzyczasie przygotować ciasto. Mąkę wysypać na stolnicę i uformować z niej kopiec. Wrzucić do niej margarynę i drobno siekać w mące. Następnie dodać żółtka jajek, drożdże, cukier, sól i śmietanę. Ciasto ugniatać do czasu aż stanie się jednolitą masą. Po 20 minutach kapustę odcedzić. Można ją zmielić na farsz lub pozostawić w całości (w przypadku mielenia do czasu przygotowania należy doliczyć parę minut).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na stolnicy. Farsz ułożyć wzdłuż cista i zawijać w rulon. Rulon odciąć od pozostałej części ciasta i kroić w romby. Czynność powtarzać, aż skończy się ciasto.
Paszteciki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posmarować je białkiem pozostałym z jajek i na każdym ułożyć odrobinę startego sera. Piec ok. 20 minut. W trakcie pieczenia pierwszej porcji przygotować drugą część ciasta w ten sam sposób. Po wyciągnięciu z pieca ściągnąć z blachy i ułożyć w misce. Wsadzić do pieca drugą porcję na kolejne 20 minut.
Polecam zjadanie pasztecików z czerwony barszczem. Wtedy smakują naprawdę wyśmienicie!
Blogerka o przepisie:
Przepis na te chrupiące i aromatyczne paszteciki gości w moim domu od bardzo dawna. Najpierw piekła je babcia, potem moja mama, a teraz piekę je ja…
Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com