Kapsułkowe szaleństwo, czyli kawa dokładnie taka, jaką lubisz
Kapsułki do ekspresu stwarzają wiele możliwości przygotowania takiej kawy, która odpowiada naszym kubkom smakowym

Pochodzenie kawy ma bardzo duże znaczenie. Kiedy już ziarna zostaną wybrane i zebrane, muszą być odpowiednio przygotowane / fot. materiały prasowe
Mała, ale wielka – taka jest kawa w kapsułkach. Kapsułki do ekspresu kapsułkowego pozwalają na przygotowanie wielu rodzajów kaw bez żadnego wysiłku. Finalnie możemy cieszyć się smakiem doskonałego, intensywnego espresso, rozsmakować się w kawie americano albo rozkoszować się trójwarstwowym latte macchiato. Kapsułki stwarzają wiele możliwości przygotowania takiej kawy, która odpowiada naszym kubkom smakowym
Jak powstają kapsułki do ekspresu?
Proces tworzenia kapsułek z kawą, które wykorzystywane są do przygotowania różnych rodzajów naparów, jest wieloetapowy. Rozpoczyna się już z chwilą podejmowania decyzji o tym, skąd ma pochodzić kawa. Jej smak zależy bowiem od warunków, w jakich rosły i owocowały jej krzewy. Na przykład kapsułki do ekspresu NESCAFÉ®Dolce Gusto®, służące do przygotowania espresso, są mieszanką ziaren pochodzących z dwóch różnych rejonów Ameryki Południowej. Wyraźnie wyczuwalne są w nich aromaty owoców granatu i nuty orzechów włoskich. Dla porównania kapsułki do ekspresu umożliwiające sporządzenie Espresso Generoso są wynikiem połączenia ze sobą pięciu różnych rodzajów ziaren arabiki z Ameryki Południowej oraz robusty z Afryki i Azji.
Pochodzenie kawy ma bardzo duże znaczenie. Kiedy już ziarna zostaną wybrane i zebrane, muszą być odpowiednio przygotowane. Parametry palenia powodują, że kawa ma określony aromat. Producent dobiera grubość mielenia ziarna, a w procesie mielenia wykorzystuje się laser, dzięki czemu zmielone drobinki mają taką samą gramaturę. Są one zamykane w hermetycznych kapsułkach, nad których przygotowaniem czuwają wybitni bariści. To oni łączą dla nas odmiany kawy w harmonijną całość, która pozwala na przygotowanie różnych rodzajów kaw.
Kawowa paleta kapsułek
Producenci kapsułek do ekspresów przygotowali bardzo szeroki wachlarz możliwości. To nie tylko tradycyjne espresso, które pozwala na przygotowanie kawy intensywnej, mocnej i pełnej aromatu. To także i inne napoje, w tym mleczne, które zwykle przygotowuje się z połączenia dwóch różnych kapsułek.
Wybierać można spośród ponad 30 różnych propozycji wyśmienitych kaw i napojów. Wśród nich swoje stałe miejsce mają intensywne espresso, aromatyczne lungo, jedwabiste cappuccino z pianką, trójwarstwowe latte macchiato czy pełne smaku grande.
Oprócz tego w kapsułkach mogą się znaleźć gorąca czekolada lub herbata. Wszystkie są przeznaczone do przygotowania naparu w ekspresach ciśnieniowych na kapsułki.
W celu uzyskania kaw mlecznych w ekspresie na kapsułki nie musimy mieć spieniacza do mleka. Wysokociśnieniowy ekspres sam przygotuje je z kapsułki z mlekiem w proszku i połączy w odpowiedni sposób z bazą kawową. Tak powstają m.in. cappuccino, latte macchiato i inne podobne kawy mleczne.
Kawa bezkofeinowa w kapsułkach
Nie wszyscy mogą pić tradycyjną kawę zawierającą solidną dawkę kofeiny. Osobom o wysokim ciśnieniu tętniczym czy na przykład kobietom w ciąży polecana jest kawa bezkofeinowa. Do jej przygotowania wykorzystuje się ziarna arabiki, z których wypłukuje się kofeinę w naturalnym procesie przy użyciu czystej wody. Dzięki temu powstaje pełnowartościowa, aromatyczna i pyszna kawa. Jest ona doskonałą alternatywą dla wszystkich kaw kofeinowych.