Sunday, April 11, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Kanapka z grillowaną baraniną

Kanapka z grillowaną baraniną

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Potrzebujesz czegoś sycącego np. do podróży? Zobacz koniecznie pomysł na sycącą kanapkę.

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Potrzebujesz czegoś sycącego np. do podróży? Koniecznie spróbuj kanapki grillowaną baraniną przepisu Guya Fieri. Jeśli nie przepadasz za baraniną, możesz zawsze zastąpić ją innym mięsem.  

Grillowana kanapka z baraniną

Kanapka z grillowaną baraniną

SKŁADNIKI

– Pół łyżki kaparów
– 1 łyżeczka świeżych liści oregano
– 4 ząbki czosnku
– 2 kubeczki niesłodzonego jogurtu naturalnego
– 2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina oliwy do grillowania
– Pół łyżeczki skórki cytrynowej
– Sól i świeżo zmielony pieprz
– 1,5 -2 kg nogi barana (kość powinna być usunięta, a mięso rozcięte na kształt motyla; cięcie rozpoczyna się w miejscu, z którego usunięto nogę)
– Majonez z harissą do podania
– Słodkie pikle z ogórków do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj marynatę: posiekaj drobno razem kapary, oregano i czosnek. Przełóż do miseczki i dodaj jogurt, oliwę z oliwek, skórkę cytrynową, szczyptę soli i pieprzu i ucieraj, aż będą gładko połączone.
2. Umieść baraninę w woreczku próżniowym i dodaj marynatę jogurtową. Rozprowadź marynatę tak, żeby całe mięso było nią pokryte. Zamknij woreczek tak, aby nie pozostało
w nim powietrze i umieść go w lodówce na przynajmniej 30 minut (możesz też pozostawić
na noc).
3. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
4. Kiedy baranina jest już zamarynowana, wyjmij ją z woreczka i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami z resztek marynaty. Rozłóż mięso na płasko, dopraw je oliwą i dobrze posól i popieprz z obu stron, aby miało bardziej chrupiącą skórkę.
5. Grilluj przez 15 minut, a następnie przewróć mięso na drugą stronę i grilluj przez kolejne
12 do 15 minut, aż uzyska charakterystyczny kolor.
6. Kiedy jest już gotowe, zdejmij je z grilla i owiń folią i pozostaw na 10 do 12 minut, a następnie pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki.
7. Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, tak aby uzyskać dwa długie kawałki. Umieść je na grillu
i, obracając, opiekaj przez około 2 minuty.
8. Jedną z połówek bagietki posmaruj majonezem z harissą, ułóż na niej plasterki baraniny
i ogórki, następnie przykryj drugą połową bagietki i pokrój kanapkę na cztery części.

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach