Sunday, October 24, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Z serem i szynką? Koniec z nudnymi kolacjami! Poznaj 5 przepisów na oryginalne #kanapki zwycięzcy programu „Masterchef”

Z serem i szynką? Koniec z nudnymi kolacjami! Poznaj 5 przepisów na oryginalne #kanapki zwycięzcy programu „Masterchef”

Daj znać komuś, kto powinien ci ją zaserwować!

bajgle z łososiem, rzepą i wasabi jako propozycja kanapki na kolacje

Bajgle z łososiem i rzepą / fot. materiały prasowe

Możesz je zabrać na piknik, do pracy albo przed telewizor. Prawie wszyscy uwielbiamy kanapki, ale nie lubimy nudy. Wypróbuj 5 przepisów na oryginalne śniadania, kolacje czy podwieczorki według pomysłu Mateusza Zielonki, zwycięzcy programu „Masterchef”. Przekonaj się, co wyjdzie z połączenia krewetek z chrzanem i awokado, ośmiornicy z chipsami i groszkiem, taco z pierogami ruskimi, dorsza z masłem orzechowym i papryką czy tortilli ze szpinakiem i chorizo. Czasem będzie słodko, czasem wytrawnie, a czasem pikantnie! 

 

Oryginalna kanapka na kolacje – 5 przepisów Surfera

Kanapka makrela ● słonecznik ● kolendra

kanapka z makrelą i słonecznikiem

Kanapka z makrelą i słonecznikiem / fot. materiały prasowe

Składniki
• wędzona makrela – 200 g
• ziemniaki fioletowe – 4 szt.
• pieczarka portobello – 1 szt.
• ziarna słonecznika, prażone – 1 łyżka
• kolendra, świeża – pół pęczka
• jajko ugotowane na twardo – 2 szt.
• cebula szalotka – 1 szt.
• limonka – 1 szt.
• majonez – 2 łyżki
• oliwa z oliwek
• sól
• pieprz
• piklowana czerwona cebula (najlepsza zrobiona w domu)
• bagietka

Przepis
• Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości i wkładamy do miski. Dodajemy pokruszone i ugotowane fioletowe ziemniaki, posiekaną w drobną kostkę pieczarkę portobello, szalotkę, ziarna słonecznika, posiekaną kolendrę i pokrojone w grubą kostkę ugotowane jajko. Dodajemy sok z limonki, oliwę z oliwek, domowy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
• Pastę układamy na małych, lekko grillowanych kromkach bagietki. Dekorujemy słonecznikiem i piklowaną czerwoną cebulą.

Kanapka bakłażan ● mango ● halloumi

Kanapka z bakłażanem i mango

Kanapka z bakłażanem i mango / fot. materiały prasowe

Składniki

• bakłażan – 1 szt.
• czosnek – 3 ząbki
• imbir – 2-cm kawałek
• oliwa
• mango – 1 szt.
• miód – 1 łyżka
• ser halloumi – 200 g
• orzechy laskowe, prażone – 20 g
• chilli – 1 szt.
• limonka – 2 szt.
• kolendra – pęczek
• sos sojowy
• pieprz
• piklowana czerwona cebula (najlepsza jest własnej roboty)
• chleb żytni razowy

Przepis
Bakłażan
• Bakłażana kroimy na podłużne plastry grubości około 1 cm i nacinamy w drobną kratkę. Tak przygotowanego bakłażana posypujemy solą, aby puścił wodę. Po 20 minutach spłukujemy nadmiar wody, osuszamy warzywo.
• Miażdżymy obrany czosnek, mieszamy go z oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Nacieramy nim bakłażana i odstawiamy na 30 minut.
• Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bakłażana przez 25 minut.

Mus z mango
• W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, posiekany imbir i odrobinę chili. Smażymy 3 minuty i dodajemy pokrojone w drobną kostkę mango. Smażymy 3 minuty i dodajemy łyżkę miodu oraz łyżkę sosu sojowego.
• Smażymy całość na małym ogniu przez 7 minut, na koniec doprawiamy solą i sokiem z połowy limonki.

Dodatki
• Ser halloumi grillujemy na patelni.
• Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy w moździerzu.

Układamy kanapkę
• Na kromkach chleba żytniego razowego kładziemy dwa plastry pieczonego bakłażana, następnie ser halloumi, mus z mango, piklowaną cebulę. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi i kolendrą.


Zobacz też: Top 6: Ukryte przed światem miejscówki na piknik

Kanapka łosoś ● rzepa ● wasabi

bajgle z łososiem

Bajgle z łososiem i rzepą / fot. materiały prasowe

Składniki

• łosoś, wędzony na zimno – 3 plastry
• serek typu philadelphia – 200 g
• wasabi – 1 łyżeczka
• pomidor – 1 szt.
• żółta rzepa do sushi – 20 g
• sezam do posypania
• roszponka – do ułożenia na kanapce
• ogórek zielony – 1 szt.
• sos sriracha mango mayo – 1 łyżka (do zrobienia samemu)
• limonka – 1 szt.
• szczypiorek – pęczek
• koperek – pęczek
• bajgiel – 1 szt.

Przepis
• Japońską marynowaną rzepę do sushi można kupić, ale można ją również zrobić samemu – do czego pysznie zachęcam. Składniki do zamarynowania rzepy: woda, ocet ryżowy, sól, cukier, trawa cytrynowa, imbir, kurkuma.
• Marynowaną rzepę kroimy na cienkie plastry.
• Zielonego ogórka, pokrojonego na plastry, można podać na surowo lub szybko zamarynować w soku z limonki, soli, brązowym cukrze i odrobinie chili.
• Serek typu philadelphia mieszamy z wasabi – jeśli używamy gotowej pasty, na 200 g serka dajemy jedną jej łyżkę.
• Dolną bułeczkę smarujemy serkiem z wasabi. Następnie kładziemy roszponkę, dwa cienkie plastry pomidora, kilka plasterków ogórka, łososia, japońską rzepę, szczypiorek, koperek. Wszystko posypujemy sezamem. Wnętrze górnej części bajgla smarujemy sosem sriracha mango mayo. Smacznego!

Kanapka krewetki ● majonez cytrynowy ● pieprz

kanapka z krewetkami

Lagun 😉 z krewetkami / fot. materiały prasowe

Składniki

• różowe krewetki – 400 g
• cytryna – 1 szt.
• sól morska, gruba
• pieprz, świeżo mielony
• jajko – 1 szt.
• musztarda – 1 łyżeczka
• masło – 200 g
• cukier – 1 łyżeczka
• pieprz cayenne – 1 szczypta
kiszone cytryny – 1 szt.
• koperek – część pęczka
• croissant – 1 szt.

Przepis
Krewetki
• Wybieramy różowe krewetki z głowami i pancerzykami, najlepiej niemrożone. Takie krewetki były już poddane pierwszej obróbce termicznej na kutrze, zaraz po wyłowieniu. Nie trzeba ich już smażyć ani gotować. Są idealne do spożycia. Obieramy z pancerzy i odstawiamy na moment.
Majonez cytrynowy
• Najprostszy sposób na majonez cytrynowy to zmieszać majonez z sokiem z cytryny. Ale możemy też zrobić go od podstaw samemu – do czego zachęcam.
• Wystarczy zmiksować żółtko z sokiem z połowy cytryny, łyżką musztardy, dodać szczyptę soli, cukru i pieprzu.
• Dla zaostrzenia dania, bo krewetki uwielbiają chili, proponuję dodać szczyptę pieprzu cayenne albo chipotle w proszku.
• Ubijamy wszystko trzepaczką do białek lub blendujemy i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Dodając tłuszcz powoli, będziemy mieć pewność, że majonez się nie rozdzieli.
Układamy kanapki
• Krewetki kroimy na trzy części i mieszamy z majonezem.
• Oryginalna norweska kanapka serwowana jest na kromce białego pieczywa. Ja proponuję użyć francuskiego croissanta przekrojonego na pół. Na spód kładziemy kilka plasterków cienko pokrojonej kiszonej cytryny. Następnie nakładamy solidną porcję krewetek. Całość posypujemy gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeszcze tylko kilka gałązek koperku i gotowe.

Kanapka pomidor ● cebula ● ser

kanapki pomidor, cebula,

Kanapka z pomidorem i cebulą / fot. materiały prasowe

Składniki

•  ser cheddar – 30 g
•  ser mozzarella – 30 g
•  ser parmezan – 30 g
•  pomidor czerwony – 1 szt.
•  cebula biała – 1/2 szt.
•  tymianek – gałązka
•  czosnek – 1 ząbek
•  sól
•  pieprz
•  masło – 1 łyżka
•  pietruszka, świeża – pęczek
• olej
• białe wino Herbowe Solaris – 1 lampka
• cukier – łyżeczka
• chleb tostowy

Przepis
• Na patelni rozgrzewamy oliwę i zaczynamy smażyć pokrojoną w grube plastry cebulę z łyżeczką cukru. Dodajemy cały ząbek czosnku, najlepiej w lekko rozgniecionej łupince, i rozmaryn. Po 6 minutach solimy cebulę. Po kolejnych 3 minutach wlewamy lampkę białego wina Herbowego Solaris. Gdy cebula zmięknie i nabierze przyjemnego koloru, dodajemy łyżkę masła i świeżo zmielony pieprz. Smażymy na małym ogniu jeszcze kilka minut i zdejmujemy cebulę z patelni.
• Na tej samej patelni podsmażamy w wysokiej temperaturze grube plastry pomidora. Warzywo wcześniej doprawiamy solą i pieprzem. Po zrumienieniu z obu stron zdejmujemy je z patelni. Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem i stawiamy na średnim ogniu.
• Dwie kromki chleba tostowego smarujemy masłem z obu stron. Na jedną kromkę układamy mieszankę serów, najlepiej startych na tarce o grubych oczkach. Na sery kładziemy cebulę, pomidory i kolejną warstwę serów. Przykrywamy drugą kromką i lekko ugniatamy.
• Kanapki smażymy na patelni, zmieniając stronę co minutę. Gdy kanapki będą zarumienione z obu stron, posypujemy je drobno startym parmezanem i zostawiamy, aby się przysmażył. Zdejmujemy tosta z patelni i kroimy od razu na dwie części, posypujemy posiekaną pietruszką. Smakówa!

 

 

O e-booku „#Kanapki”

mateusz zielonka surfer pozuje ze swoim e bookiem

Mateusz Zielona aka Surfer / fot. materiały prasowe

„#Kanapki” to kopalnia kulinarnych inspiracji i absolutny must-have każdego, kto chciałaby urozmaicić swoje poczynania w kuchni. Mateusz Zielonka, znany jako Surfer, w multimedialnym e-booku dzieli się kilkudziesięcioma przepisami na oryginalne kanapki. Tłumaczy też, co zainspirowało go do ich stworzenia, dzieląc się historiami ze swojego życia. Pokazuje, jak w zaskakujący sposób można łączyć produkty i smaki oraz jak kreatywnie dekonstruować znane wszystkim dania, tworząc pełnowartościowe posiłki, będące jego autorskimi wariacjami na temat kanapek. W tej wirtualnej książce coś dla siebie znajdą zarówno wegetarianie, jak i fani mięsa czy owoców morza. Znalazły się w niej praktyczne porady i wskazówki dla domowych kucharzy oraz specjalnie przygotowane kulinarne filmy instruktażowe, w których krok po kroku Mateusz Zielonka wytłumaczy wam, jak przygotować niektóre z kanapek oraz zdradzi swoje patenty, które ułatwią wam gotowanie.


Przeczytaj też: Szybki obiad bez mięsa? Wypróbuj siedmiodniowe menu dla zabieganych

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach