
fot. Anaisia29 / Depositphotos
Sam przepis na pizzę wydaje się być banalnie prosty i nie wymaga profesjonalnych umiejętności kucharskich. Zdobycie podstawowych składników, takich jak mąka, woda czy drożdże nie będzie trudne. Wszystko przygotujesz bez problemu, w domowym zaciszu. Bez niczyjej pomocy. Bez specjalnego sprzętu
Zazwyczaj w tym momencie zaczynają się problemy z osiągnięciem wysokiej temperatury początkowej wypieku pizzy, by upiec chrupiącą pizzę temperatura w piekarniku musi przewyższyć 350-400 stopni Celsjusza. Większość osób, nie posiada dostępu do takiego rodzaju piekarników. Specjalnie z tego powodu powstało banalne rozwiązanie kamień do pizzy (https://pastone.pl/produkt/kamien-do-pizzy/).
Czym jest kamień do pizzy
W ciągu setek lat powstało wiele rodzajów kamienia do pizzy. Wraz z postępem technologicznym zmieniały się też materiały, z których się go wykonuje. Dlatego kamień do pizzy wcale nie musi być kamieniem. Jednak warto zadbać o to, by wybrane przez nas naczynie było maksymalnie naturalne i nie emitowało toksyn do potraw.
Na granitowym kamieniu do pizzy od pastone.pl możesz bez problemu piec pyszną, aromatyczną prawdziwą pizzę rodem z serca słonecznej Sycylii. Tak samo chrupiące pieczywo i rumiane bułeczki. Oprócz tego przyrządzisz na nim mięso czy warzywa, jednak przede wszystkim pizzę. Genialną. Smaczną i szybką. Taką, która zaskoczy Twoich przyjaciół i znajomych. Nieoficjalnie mówi się, że wystarczy raz spróbować pizzy pieczonej na kamieniu, aby nigdy więcej nie chcieć tej pieczonej na blasze. Możliwe, że tak jest. Ale czy to prawda, musisz ocenić sam.
Jakie kamienie do pizzy staną na Twojej drodze
Przygotuj się na to, że spotkasz naprawdę wiele różnych kamieni do pizzy. Od tych w pełni naturalnych (np. granitowych) po całkowicie nowoczesne, pokryte specjalnymi substancjami chroniącymi przed wysokimi temperaturami. Klasycznie zetkniesz się z modelami granitowymi, szamotowymi, ceramicznymi, kamienie kordierytowe czy kamienienie ze skały wulkanicznej. Dowiedz się, co kryje w sobie każdy z nich. I wybierz ten, który będzie pasował do Twojego stylu gotowania.
Kamień do pizzy granitowy – lita skała i pełna naturalność
Jeśli zależy Ci na równomiernym rozłożeniu ciepła i chrupiącej skórce ciasta, wybierz kamień granitowy. Dodatkowo granit gwarantuje bardzo wysoką temperaturę początkową wypieku oraz odprowadza skutecznie nadmiar wody z ciasta. Jest to bardzo istotne, jeśli chcesz przygotować mistrzowską pizzę. I to, jak gruby ma być spód, nie ma najmniejszego znaczenia. Świetnie sprawdzi się przy pizzy na cienkim jak i grubym cieście. Kamień granitowy do pizzy jest odporny na większość uszkodzeń mechanicznych.
Zadbaj o to, aby kamień granitowy wkładać zawsze do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy, stopniowo, rozgrzewasz piekarnik w opcji grill i umieszczone w nim naczynie. W ten sposób kamień do pizzy będzie pochłaniał temperaturę emitowaną przez górną grzałkę, która gdy jest czerwona potrafi rozgrzać się do 600 stopni Celsjusza.
Plusy
• idealnie gładka tafla – świetna do wypieku pizzy na cienkim ale też grubym spodzie, pieczywa, warzyw czy mięsa. Do tego, szybko się czyści a przygotowywane na nim potrawy nie przywierają.
• doskonała akumulacja temperatury – dzięki swojej masie zbiera w sobie ciepło i równomiernie oddaje je do wypiekanej potrawy. Dzięki temu dopieczesz pizzę w krótkim czasie.
• gwarancja dobrej pizzy – masz pewność, że ciasto nie będzie surowe. Oprócz tego, spód pizzy zachowa odpowiednią chrupkość, a wnętrze wilgotność.
Minusy
-jego przenoszenie może stanowić problem. Ale z drugiej strony, wcale nie musisz się z nim przemieszczać. Wystarczy, że zdejmiesz z niego pizzę i pozostawisz w piekarniku.
Kamień do pizzy kordierytowy
Ten rodzaj kamienia wykonuje się z rzadkiego materiału zwanego kordierytem. Dzięki temu naczynie staje się odporne na działanie nawet bardzo wysokich temperatur.
Jest on dość ciężki, co może utrudniać jego przenoszenie. Lepiej nie używać go jako deski do krojenia. Szkoda by było uszkodzić jego strukturę. W miarę dobrze gromadzi temperaturę i akumuluje ciepło. Niestety, pieczona na nim pizza nie ma takiego smaku i aromatu jak ta, którą przygotujesz na kamieniu granitowym. Oprócz tego, trudno go kupić, bo nie jest dostępny we wszystkich sklepach. A jeśli już go znajdziemy, musimy liczyć się ze stosunkowo wysoką ceną.
Kamień do pizzy wulkaniczny – trudno dostać go od ręki
Charakteryzujący się tym, że wykonano go z niespotykanego materiału – zastygłej lawy. Jego struktura jest lekko porowata, co pomaga w przyrządzaniu pizzy na cienkim cieście. Raczej nie przypalisz na nim chleba, mięsa czy warzyw. Licz się jednak z tym, że czyszczenie kamienia wulkanicznego wymaga czasu i wprawy. Wygląda dość egzotycznie, ale nie prezentuje się tak elegancko jak kamień granitowy. Decydując się na niego, należy liczyć się z kosztami. Nie należy on do tanich akcesoriów. Do tego jest nieporęczny i ciężki, a jeśli chcemy używać go regularnie, musimy umiejętnie go zakonserwować.
Do tego zabiegu producenci zazwyczaj zalecają wykorzystać olej o wysokim punkcie dymienia. Dopiero po odpowiednim przygotowaniu będziemy mogli wypiekać pizzę na naszym kamieniu wulkanicznym. W przypadku kamienia granitowego, można piec placki od razu, zaraz po zakupie.
Kamień do pizzy ceramiczny – rodem z marketu
Znajdziesz go na marketowych półkach. Zazwyczaj w supermarketach. Cechuje się głównie niską ceną.
Kamień do pizzy ceramiczny powstaje w skutek odlewu z mieszanki cementowej. Aby zapewnić lepszą wytrzymałość, producenci pokrywają go warstwą ognioodporną. Czasem również warstwą szkliwa. Można śmiało powiedzieć, że przez te zabiegi ustępuje kamieniowi granitowemu, wykonanemu z naturalnego surowca.
Naczynia ceramiczne są dość lekkie i szybko się nagrzewają. Na pierwszy rzut oka wydaje się to wystarczające. Nic bardziej mylnego. Kamień ceramiczny ma tendencję do pękania i szybkiej utraty ciepła. Głównie ze względu na wysoką kruchość. Może on również ulec przegrzaniu. W najmniej oczekiwanym momencie. Nie nadaje się do używania na grillu czy w klasycznym piecu. Nie wytrzyma wysokich temperatur.
Kamień do pizzy szamotowy
Kamienie szamotowe cechują się bardzo porowatą powierzchnią piekącą. Wykonuje się je z mieszanki krzemionki i kruszyw – tzw. szamotu. Uchodzi za wytrzymały i trwały. Oprócz tego jest cienki i lekki. Ten rodzaj kamienia służy przede wszystkim do wypieku pizzy na cienkim cieście. Podczas jego eksploatacji pojawią się przebarwienia. Czyszczenie kamienia szamotowego to nie lada wyzwanie, bo resztki jedzenia wnikają w strukturę naczynia.
Wybór kamienia do pizzy – na to zwrócić szczególną uwagę
• kształt – kwadraty, koła, prostokąty… Na rynku znajdziesz tysiące różnych kamieni. Wybierz ten, który trafnie odda Twoją kucharską duszę.
• rozmiar – raczej nie będziesz szczęśliwy, jeśli Twój nowy kamień do pizzy nie zmieści się w piekarniku lub na ruszcie grilla. Przed zakupem zmierz dokładnie wymiary swojego piecyka. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że kupisz kamień odpowiedniej wielkości.
• waga – im cięższy kamień, tym trudniej go przenosić. Ale również wraz ze wzrostem jego wagi rosną jego zdolności utrzymywania i oddawania ciepła. Jednak wybierając cięższe modele, musisz uważać, żeby przypadkiem ich nie upuścić.
• materiał wykonania – to od niego w głównej mierze zależy, jakie efekty osiągniesz. Szukając odpowiedniego kamienia do pizzy weź pod uwagę odporność materiału, z którego go wykonano. Sprawdź parametry takie, jak żaroodporność i kruchość.
Kamień do pizzy – podsumowanie
Spróbuj – pokochasz. Jak już wcześniej wspomniano, mówi się, że pizza z kamienia wręcz uzależnia. Ale czy to na pewno prawda? Musisz przetestować wszystkie możliwości. Tylko wtedy będziesz wiedzieć, jak jest. Z pewnością jednak można stwierdzić, że smak placka pieczonego na kamieniu to nie to samo, co tego z blachy. Metal to świetnie rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować mięso lub upiec ciasto. Ale jeśli chodzi o prawdziwą, tradycyjną, włoską pizzę, potrzebujesz przynajmniej namiastki klasycznego pieca. A właśnie taką namiastką może być granitowy kamień do pizzy.
Jeśli chcesz jeść idealnie przypieczoną, przesiąkniętą aromatem sosu i przypraw włoską pizzę, potrzebujesz szczypty umiejętności. Garści wiedzy (nie martw się, wystarczy książka kucharska lub przepis z Internetu) i odrobiny chęci. Włóż w przygotowanie placka całe swoje serce.
I zainwestuj w odpowiednie narzędzie. Dzięki niemu przygotujesz profesjonalne danie prosto ze słonecznej Italii. Bez wychodzenia z domu.