Kajmakowe trufelki
Marysia Banach, autorka bloga Gruszka z fartuszka www.gruszkazfartuszka.pl poleca kajmakowe trufelki.

Kajmakowe trufelki-gruszka z fartuszka/ fot. gruszkazfartuszka.pl/
Marysia Banach, autorka bloga Gruszka z fartuszka www.gruszkazfartuszka.pl poleca kajmakowe trufelki.
Składniki na 14 sztuk:
2 czubate łyżki masy kajmakowej
70 g masła
5 herbatników pełnoziarnistych
5 biszkoptów
różne posypki do dekoracji (np. cukrowe kuleczki, kakaowe patyczki, krokant)
Wykonanie:
Masło i kajmak włóż do miseczki i podgrzej przez chwilę w mikrofali, aż masło się rozpuści. Mieszaj razem dokładnie. Dodaj bardzo drobno pokruszone ciasteczka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw aż masa ostygnie. Z ostudzonej masy formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Obtocz je w posypce. Kuleczki ułóż na talerzyku i w każdą wbij wykałaczkę. Włóż do lodówki do zastygnięcia. Trufelki najlepiej smakują w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Nie powinny jednak zbyt długo stać w cieple, gdyż wtedy tracą swój kształt.
Autorka o sobie:
Gotowania uczę się w krainie pyry z gzikiem i szneki z glancem – Poznaniu. To tu blisko 3 lata temu stawiałam pierwsze kulinarne kroki, zakładając bloga. Gdy nadchodzi zima, zwykle mam dylemat czy poddać się świątecznemu nastrojowi korzennych przypraw i gorącej czekolady czy raczej walczyć z nią przy pomocy tropikalnych owoców wplątanych w słoneczne koktajle. Zwykle jednak miłość do cynamonu i parujących filiżanek bierze górę…
Zapraszamy: www.gruszkazfartuszka.pl