Sunday, February 9, 2025
Home / Kuchnia  / Kajmakowe trufelki

Kajmakowe trufelki

Marysia Banach, autorka bloga Gruszka z fartuszka www.gruszkazfartuszka.pl poleca kajmakowe trufelki.

Kajmakowe trufelki-gruszka z fartuszka

Kajmakowe trufelki-gruszka z fartuszka/ fot. gruszkazfartuszka.pl/

Marysia Banach, autorka bloga Gruszka z fartuszka www.gruszkazfartuszka.pl poleca kajmakowe trufelki.

Kajmakowe trufelki-gruszka z fartuszka

Kajmakowe trufelki-gruszka z fartuszka/ fot. gruszkazfartuszka.pl/

Składniki na 14 sztuk:

2 czubate łyżki masy kajmakowej

70 g masła

5 herbatników pełnoziarnistych

5 biszkoptów

różne posypki do dekoracji (np. cukrowe kuleczki, kakaowe patyczki, krokant)

 

Wykonanie:

Masło i kajmak włóż do miseczki i podgrzej przez chwilę w mikrofali, aż masło się rozpuści. Mieszaj razem dokładnie. Dodaj bardzo drobno pokruszone ciasteczka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw aż masa ostygnie. Z ostudzonej masy formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Obtocz je w posypce. Kuleczki ułóż na talerzyku i w każdą wbij wykałaczkę. Włóż do lodówki do zastygnięcia. Trufelki najlepiej smakują w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Nie powinny jednak zbyt długo stać w cieple, gdyż wtedy tracą swój kształt.

Autorka o sobie:

Gotowania uczę się w krainie pyry z gzikiem i szneki z glancem – Poznaniu. To tu blisko 3 lata temu stawiałam pierwsze kulinarne kroki, zakładając bloga. Gdy nadchodzi zima, zwykle mam dylemat czy poddać się świątecznemu nastrojowi korzennych przypraw i gorącej czekolady czy raczej walczyć z nią przy pomocy tropikalnych owoców wplątanych w słoneczne koktajle. Zwykle jednak miłość do cynamonu i parujących filiżanek bierze górę…

Zapraszamy: www.gruszkazfartuszka.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ