Thursday, January 16, 2025
Home / Kuchnia  / Kajmak z prażonym słonecznikiem (torcik błyskawiczny)

Kajmak z prażonym słonecznikiem (torcik błyskawiczny)

Jeżeli masz gotowy biszkopt, wykonanie tego tortu zajmie Ci kwadrans. Oto przepis błyskawiczny: kajmak z prażonym słonecznikiem

kajmak slonecznik ciasto

kajmak slonecznik ciasto

kajmak slonecznik ciasto

Jeżeli masz gotowy biszkopt, wykonanie tego tortu zajmie Ci kwadrans. Oto przepis błyskawiczny: kajmak z prażonym słonecznikiem, fot. Miasto Kobiet

Jeżeli masz gotowy biszkopt, wykonanie tego tortu zajmie Ci kwadrans. Oto przepis błyskawiczny: kajmak z prażonym słonecznikiem

Słodkości nigdy za wiele. Przedstawiamy cudowny przepis na masę kajmakową z prażonym słonecznikiem: położona na kruchy spód stanie się mazurkiem, przełożona biszkoptami – błyskawicznym tortem. Połączenie prostych składników zdumiewa poezją smaku: prażone ziarna słonecznika zanurzona w masie karmelowej (krówka / kajmak) kontrastują ze śmietanową pianką… Mmm… Pycha!

Przepis na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
opcjonalnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, a na koniec wszystko delikatnie wymieszać. Rozdzielić na 2 blachy i piec każdy spód osobno w temp. 170-180 °C przez 30 – 45 min. Ostudzić.

Składniki na masę kremową:
1 kostka margaryny
pół kostki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
1/2 l śmietany kremówki 36%

Składniki na masę kajmakową:
250-300g słonecznika łuskanego lub orzechów
puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej (kajmak)

Słonecznik smażymy na patelni wraz z cukrem, mlekiem i połową kostki margaryny, aż lekko się podrumieni i skarmelizuje. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy masło i margarynę na puch. Biszkopty przekładamy masą kremową.
Kajmak mieszamy ze słonecznikiem i smarujemy nim wierzch ciasta.

SMACZNEGO!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ