Home / Styl życia  / Kuchnia  / Jogurt naturalny – cenne źródło zdrowia i urody

Jogurt naturalny – cenne źródło zdrowia i urody

Proste przepisy dla ciała i duszy

Deser na bazie jogurtu naturalnego

Naturalny jogurt można podawać na wiele sposobów / fot. materiały prasowe

Jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Znakomicie gasi pragnienie, wzmacnia kości i układ odpornościowy, sprawdza się też jako środek do pielęgnacji cery. Jogurt naturalny jest produktem, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w codziennej diecie

 

Jogurt naturalny to fermentowany produkt mleczny, który powstaje wskutek ukwaszenia mleka bakteriami jogurtowymi. Jest ceniony przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość wapnia, czym wpływa na utrzymanie zdrowych zębów i kości oraz bierze udział w zapobieganiu osteoporozie, odgrywa też istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Badania wykazały, że szklanka jogurtu pokrywa około 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Oprócz wapnia jogurt naturalny zawiera także potas, cynk, magnez, fosfor i witaminy z grupy B.

Jogurt naturalny jako źródło zdrowia

Zalet spożywania jogurtu naturalnego jest mnóstwo. Przede wszystkim jest on produktem niskokalorycznym. Przykładowo Jogurt naturalny Gęsty Bakoma ma jedynie 49 kcal na 100 g. Ten sam jogurt odznacza się wysoką zawartością białka (3,6 g na 100 g). Biorąc pod uwagę, że białko hamuje apetyt, wapń zaś wspomaga utratę wagi, jogurt naturalny idealnie nadaje się dla osób stosujących dietę odchudzającą. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii jogurt naturalny zalecany jest po kuracji antybiotykami. Pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, wspomagając tym samym układ odpornościowy. Jogurt naturalny wspomaga również układ trawienny, w związku z czym jest produktem nieodzownym zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. Zawarte w jogurcie białko dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, co przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej. Warto zauważyć, że jogurt naturalny to również posiłek lekkostrawny – badania wykazały, że organizm ludzki trawi jogurt trzy razy szybciej niż mleko.

Koktajle owocowe i inne pyszności

Koktajle z owoców to znakomity pomysł na szybkie i sycące przekąski, a nawet mniejsze posiłki. Przepisy na koktajle owocowe nie są skomplikowane. Najczęściej wystarczy połączyć kawałki ulubionych owoców z jogurtem i doprawić do smaku miodem, masłem orzechowym, miętą lub wanilią. Warto pamiętać, że koktajle owocowe z blendera należy spożyć krótko po ich przygotowaniu, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury, powietrza i słońca zawarte w nich witaminy szybko się ulatniają.

Mówiąc o kulinarnym wykorzystaniu jogurtu, nie sposób nie wspomnieć o porannym musli – jogurt naturalny z owocami, orzechami, pestkami dyni czy ziarnami słonecznika to pełnowartościowe, zdrowe śniadanie, dające energię na wiele godzin. Oczywiście koktajle owocowe i musli to nie jedyne zastosowania jogurtu naturalnego. Dietetycy zachęcają, aby dodawać jogurt naturalny do zupy, sosu czy nawet sałatki, nadając jej tym samym nie tylko smak, lecz także lekkość.

Jogurt naturalny jako środek do pielęgnacji cery

Ze względu na zawartość cynku jogurt naturalny znakomicie sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej, skutecznie łagodząc stany zapalne skóry. Zwolennicy kosmetyków naturalnych mogą nałożyć jogurt naturalny na twarz i pozostawić cienką jego warstwę na 10–20 minut – taka maseczka poprawi koloryt cery i głęboko ją nawilży, zmniejszając jednocześnie widoczność drobnych zmarszczek i bruzd. Cynk ma właściwości nie tylko kojące, lecz także chłodzące. Z tego powodu jogurt doskonale nadaje się jako składnik maseczki na oparzenia słoneczne.
Jogurt naturalny jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Szeroki wachlarz jego zastosowań czyni z niego produkt istotny w codziennej diecie, a także pielęgnacji ciała.

 

źródło: Partner MK

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach