Jesienny festiwal najlepszych restauracji: Towarzyskość to zdrowie!
Restaurant Week zacznie się już 21 października! Nie przegap
Jesienna edycja Kraków Restaurant Week zachęca do gremialnych i radosnych wizyt w restauracjach. W festiwalu wezmą udział 34 najlepsze restauracje z Krakowa, które zaprezentują gościom starannie przygotowane, trzydaniowe doświadczenie restauracyjne w festiwalowej cenie 39 zł. Festiwal odbędzie się od 21 do 30 października, ale rezerwacji najlepiej jest dokonać już dziś
Restaurant Week zagościł już w Krakowie na dobre. W poprzedniej, wiosennej edycji udział wzięło około 7,5 tys. osób. Tym razem w festiwalu udział wezmą lubiane krakowskie lokale, jak np. Klimaty Południa, Corse, Zakładka, Albertina, Bistro 11, czy Musso Sushi, ale też te działające od niedawna: Gruszka Nova, Garden Restauracja i Malva. Do tego restauracje hotelowe, jak Amarone (Pod Różą), Qualita, Magnifica, Dystrykt One i Hilton Garden Inn Krakow Airport. W sumie 34 miejsca.
Festiwalowi goście na przystawkę zjedzą m.in. jajko poszetowe na ragoût z winniczków i pieczarek w sosie z czerwonego wina (Zakładka), smażone w ziołach sardele z aioli szczypiorkowym (Włoska), krem z kiszonej kapusty z marynowanym jabłkiem korzennym (Biała Róża), sandacza z sosem rakowym (Stół), terrine z kaczki (confit) podane z daktylami, kiszonym kalafiorem w burakach, chutneyem z pigwy i cykorią (Twój Kucharz), żurek na zakwasie z kiełbasą z gęsi i wędzonym twarogiem (Qualita), consomme jagnięce z grasicą cielęcą (Enoteka Pergamin), ser pieczony w cieście filo podany na sałacie z winogronami (Corse). Dania główne to na przykład łupacz w mięcie z quinoa i korzennym sofrito (Garden Restauracja), aromatyczny ramen (Edo Fusion), rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem (Hurry Curry), szynka złotnicka z rusztu z babką ziemniaczaną i warzywami (Barka), gęsina po polsku z czerwoną kapustą z suską sechlońską, kremem ziemniaczano-śmietanowym (Klimaty Południa), perliczka z dynią, porem, borowikiem, jeżyną i szpinakiem (Hilton Garden Inn Kraków Airport), czy maślana ryba na risotto z palonym porem i pieczoną papryką (Bistro 11). Wiele miejsc przygotowało menu dla wegetarian i wegan. W Białej Róży spróbować będzie można np. grillowanego buraka, a do tego pora, kluseczek z jarmużu i yuzu. Dystrykt One poda risotto z dynią, kurkami, suszonymi pomidorami i mascarpone, a Veganic seler z glonami Nori, pieczone warzywa i puree z dyni.
Szczęśliwi będą wielbiciele słodkości. W Albertinie zjedzą suflet z orzechów włoskich, domowe lody z dzikiego bzu z sosem karmelowym i galaretką z dzikiej róży. Etnika poda lava cake z musem malinowym z chilli, creme fraiche oraz ciastkiem pistacjowym, a Gruszka Nova tiramisu pistacjowe z solonym karmelem. W Malvie spróbować będzie można zdekonstruowanego sernika, Magnifica przygotuje ciasto francuskie z kasztanami, a Scandale Royal pudding z kaszy jaglanej z coulis malinowym.
Trzydaniowy posiłek kosztuje podczas festiwalu 39 zł, a rezerwacji można dokonać na stronie restaurantweek.pl.
Razem przy stole
Regularne i zdrowie odżywianie od dawien dawna kojarzone jest ze zdrowym, długim i szczęśliwym życiem. Tymczasem najnowsze badania wskazują, że dla długiego i zdrowego życia ważne są nie tyle zdrowie posiłki, co spożywanie ich z bliskimi. Bezpośrednie życzliwe relacje międzyludzkie są zdrowsze od tych w internecie, a ich podstawowym budulcem jest właśnie czas wspólnie spędzany przy stole. Jak pokazują np. omawiane szeroko także w polskich mediach badania kanadyjskiej badaczki Susan Pinker „osoby towarzyskie, które spotykają się regularnie w stałym gronie, choćby po to, żeby coś zjeść i poplotkować, mają większe szanse na dłuższe życie niż te, które rzuciły palenie, schudły czy regularnie ćwiczyły”. Na szczęście jak pokazują badania i raporty opisujące polskie restauracje, Polacy coraz częściej i chętniej spędzają wolny czas z bliskimi, znajomymi i współpracownikami przy restauracyjnych stołach.
Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, organizatorzy promują liczniejsze wspólne wyjścia na festiwal. Przy rezerwacji 8-osobowego stolika, ósmy gość odwiedza restaurację za darmo.
W ramach festiwalu odbędzie się także przedsprzedaż książki kucharskiej „Najlepsze przepisy najlepszych Restauracji”, która już w listopadzie ukaże się nakładem festiwalowego wydawnictwa.
Towarzyskość do zdrowie. Bądźmy więc towarzyscy i chodźmy do restauracji!
Do zobaczenia przy stole!
Lista restauracji biorących udział w Kraków Restaurant Week:
Albertina, Amarone / Pod Różą, Augusta, Barka, Biała Róża, Bistro 11, Corse, Dystrykt One, Edo Fusion, Enoteka Pergamin, Etnika, Garden Restauracja, Gruszka Nova, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Hurry Curry, Il Calzone, Klimaty Południa, Garden Le Scandale, Magnifica, Malva, Musso Sushi, Musso Sushi (Sukiennicza), Nine kitchen, Qualita, Rzeźnia – Ribs on Fire, Scandale Royal, Stół, Sukiennice, Trufla, Twój Kucharz, Veganic, Włoska, Zakładka, Zalewajka.