Thursday, February 6, 2025
Home / Kuchnia  / Jesienne potrawy w kuchni

Jesienne potrawy w kuchni

Zakończyliśmy już letni sezon urlopowy i nadszedł czas na potrawy z wykorzystaniem jesiennych darów natury.

Zakończyliśmy już letni sezon urlopowy i nadszedł czas na potrawy z wykorzystaniem jesiennych darów natury. Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach w tym okresie. Grzegorz Łapanowski podpowie nam jak sprawić, żeby jesienna kuchnia była smaczna i zaskakująca.

Trudno jest przejść obojętnie obok kolorowego, jesiennego bazarku. Brązowe kapelusze grzybów i ogromne dynie kuszą nas i sprawiają, że zaczynamy zastanawiać się nad ugotowaniem pysznej zupy. Ambasador marek Kikkoman i TABASCO® wie jakie połączenia smakowe będą prawdziwą rozkoszą dla naszego podniebienia i wprawią nas w dobry nastrój w jesienne dni.

Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami, ciastem francuskim i sosem sojowym Kikkoman

gulasz_z_dziczyzny

Składniki:

– 1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
– Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
– 1-2 średnie, białe cebule
– Kilka łodyg selera naciowego
– Mała puszka pomidorów pellati
– 1-2 średnie marchewki
– 2-3 liście laurowe
– Kilka ziaren ziela angielskiego
– Sos sojowy Kikkoman
– 150 ml czerwonego wina
– 1 op. ciasta francuskiego
– 1 jajko

Wykonanie:

Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ