Saturday, October 5, 2024
Home / PARTNER MK  / Jesienne dania jednogarnkowe ‒ jakie składniki warto wykorzystać?

Jesienne dania jednogarnkowe ‒ jakie składniki warto wykorzystać?

Świetny pomysł na wykorzystanie jesiennej obfitości

Dania jednogarnkowe

fot. Pixabay

Jesień to idealny czas, aby wzbogacić swoją kuchnię o ciepłe, rozgrzewające dania. Wbrew pozorom, ich przygotowanie wcale nie musi być ani czasochłonne, ani kosztowne. Świetnym pomysłem na urozmaicenie jesiennego menu całej rodziny są bowiem tzw. dania jednogarnkowe. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowujemy je w jednym naczyniu, co znacząco skraca proces gotowania oraz pozwala uzyskać świetne efekty kulinarne. Sprawdźmy, dlaczego warto postawić na dania jednogarnkowe, jakich składników użyć oraz jakie korzyści dzięki nim osiągniemy

 

Czym charakteryzują się dania jednogarnkowe?

Dania jednogarnkowe kojarzą się z nowoczesnymi pomysłami na szybki i mało wymagający obiad. Nie są jednak bynajmniej wytworem naszych czasów! Tego typu potrawy bardzo chętnie przygotowywały już nasze babcie i mamy. Do dań jednogarnkowych zaliczamy bowiem takie popularne, ponadczasowe potrawy, jak m. in. bigos, fasolka po bretońsku, leczo czy zapiekanki.
Niesłabnąca popularność tego typu potraw wynika wprost z ich cech – każde danie jednogarnkowe jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i doskonałe w smaku. Wszystko to sprawia, że potrawy tego typu przeżywają swój prawdziwy renesans w ostatnich latach. Ich znaczenie rośnie szczególnie w czasach, kiedy jesteśmy na tyle zapracowani i zajęci, że nie chcemy tracić wolnych chwil na długie pichcenie w kuchni. Jednocześnie jednak chcemy podać swoim najbliższym doskonały w smaku, pożywny i pełnowartościowy posiłek.

 

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na szybki, domowy obiad. Wystarczy zaopatrzyć się w podstawowe składniki potrzebne do ich wykonania, wrzucić je wszystkie do jednego garnka lub naczynia, doprawić do smaku i ugotować, ewentualnie zapiec w piekarniku. Do ich przygotowania możemy wykorzystać produkty, które już mamy w kuchni – m. in. warzywa, ryż, makaron, mięso z rosołu i wiele innych. Dzięki temu cały proces gotowania skraca się do minimum, pozwalając na uzyskanie sporych ilości jedzenia. To, czego nie zjemy, będziemy mogli odgrzać na obiad w kolejnych dniach lub zabrać ze sobą na lunch do pracy.

Dlaczego warto postawić na dania jednogarnkowe?

Dania jednogarnkowe to szybkie w wykonaniu, smaczne potrawy, które przypadną do gustu całej rodzinie. Pozwalają nie tylko zaoszczędzić ogrom czasu i wysiłku, ale także są na tyle proste w przygotowaniu, że z ich realizacją poradzi sobie każda osoba, w tym także początkujący kucharze, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Wiele potraw z tej kategorii pozwala na użycie resztek z lodówki, dzięki czemu można maksymalnie wykorzystywać kuchenne zasoby, unikając przy tym marnowania jedzenia.

 

Dania jednogarnkowe nie bez powodu są uznawane za jedne z najbardziej ekonomicznych i ekologicznych propozycji kulinarnych. Przygotowując je regularnie oszczędzamy bowiem nie tylko czas, ale także prąd, gaz i wodę, których potrzeba zdecydowanie więcej do przygotowania klasycznych potraw. Umieszczenie w garnku zalegających w kuchni składników czyni z nich z kolei idealną opcję dla zwolenników kuchni zero waste, czyli takiej, w której nic się nie marnuje.

 

Wreszcie, dania jednogarnkowe to idealna propozycja dla leniwych oraz osób, które nie chcą spędzać większości popołudnia w kuchni. Są nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale wymagają także minimum wysiłku po jedzeniu – do zmywania mamy tylko jeden garnek, w którym przygotowaliśmy posiłek. Jeśli natomiast nie zjemy całego dania, wystarczy wstawić naczynie do lodówki i odgrzać w nim gotową potrawę następnego dnia. To kolejna oszczędność czasu, którą doceni każda zapracowana i zabiegana osoba!

jesienne dania

fot. Pixabay

Idealne dania jednogarnkowe na jesień

Dania jednogarnkowe to w większości sycące potrawy przygotowywane na gorąco. Takie cechy czynią z nich idealną propozycję na jesień. Jest to bowiem czas w roku, w którym zdecydowanie najchętniej sięgamy po ciepłe i pożywne potrawy, na bazie powszechnie dostępnych, niedrogich w zakupie składników. Posiłek na bazie warzyw, ryżu, makaronu, z dodatkiem mięsa i przypraw pozwala rozgrzać się od środka, zaspokoić głód, a także dostarczyć solidnej porcji energii, na którą zapotrzebowanie wzrasta w okresie jesiennym. Aromatyczne przyprawy, które możemy dorzucić do praktycznie każdego dania jednogarnkowego, podkreślają i wzmacniają smak potrawy, nadając jej dodatkowych walorów rozgrzewających.

 

Dania jednogarnkowe to także świetny pomysł na obiad dla wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów. Możemy je stworzyć zarówno korzystając z gotowych przepisów, które krok po kroku przeprowadzą nas przez cały proces przygotowania konkretnej potrawy, jak i uwolnić wyobraźnię i pokusić się o samodzielne stworzenie własnego dania jednogarnkowego. Tego typu potrawy możemy bowiem przygotować na bazie niemal dowolnych składników – wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności, aby z resztek z niedzielnego obiadu czy rodzinnej imprezy stworzyć pełnowartościowy, smaczny i rozgrzewający jesienny obiad na kolejne dni.

Jakie danie jednogarnkowe warto wypróbować? Przepis na pyszne leczo

Na początek swojej przygody z daniami jednogarnkowymi, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Dzięki nim cały proces gotowania przebiegnie szybko, sprawnie i z gwarancją najlepszych rezultatów. Naszą propozycją na danie jednogarnkowe, którą warto przetestować na jesienny obiad, jest leczo z cukinii, papryki i pieczarek. Leczo to szybkie w przygotowaniu danie, oryginalnie wywodzące się z Węgier, które pozwala cieszyć się smakiem warzyw przez okrągły rok. Dodatek kiełbasy w tym daniu jednogarnkowym nadaje mu nie tylko wspaniałego smaku, ale czyni go bardziej sycącym. Jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy zaopatrzyć się w 2 szt. cukinii, 1 szt. papryki czerwonej, 200 g pieczarek, cebulę, czosnek, słoiczek przecieru pomidorowego, 0,5 kg kiełbasy oraz wybrane przyprawy, w tym pieprz biały mielony, paprykę mieloną i sól morską.

 

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i siekamy warzywa. Kiełbasę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Podsmażamy cebulę na patelni, dodajemy do niej czosnek i mięso. Kiedy kiełbasa się zarumieni, przekładamy ją z cebulą i czosnkiem do garnka, dorzucamy cukinię, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Leczo podajemy jeszcze gorące – świetnie smakuje zarówno solo, jak i z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa.

Ten i wiele innych przepisów znajdziesz w zestawieniu dania jednogarnkowe na doradcasmaku.pl

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ