Jesień kulinarnych odkryć
Melancholia za oknem nie musi oznaczać monotonii na talerzu. Jesień to czas zbiorów, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię.
Obecna pora roku raczej nie nastraja do życia zbyt optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Jesień to bowiem czas zbiorów, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię.
Zamiast więc siedzieć bezczynnie w domu, celebrując jesienną depresję, warto na chwilę odwiedzić pobliski targ i sprawdzić, w jaki sposób skutecznie możemy urozmaicić nasze codzienne menu. Zwłaszcza, że większość dostępnych sezonowo produktów to w każdej kuchni gwarancja powiewu świeżości i optymizmu, o które jesienią bywa zazwyczaj ciężko.
Dynie, kurki, śliwki…
Jesień to czas licznych zbiorów na polach, w sadach i w lasach. Owoce oraz warzywa takie jak gruszki, jabłka, śliwki czy dynie gwarantują, że o tej porze roku raczej ciężko narzekać na kulinarną nudę. Nie zapominajmy również o grzybach, na które sezon trwa właśnie w najlepsze.
Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, od dwudziestu lat serwującej dania włoskie, podsuwa kilka propozycji na pomysłowe wykorzystanie jesiennych skarbów: Dla poszukiwaczy nowych, ciekawych doznań kulinarnych obecna pora roku to znakomity czas. Wystarczy odrobina chęci i kreatywności, żeby w prosty sposób urozmaicić dobrze znane potrawy. W ten sposób możemy np. popularny krem z dyni wzbogacić obecnością kurek, które nadadzą mu zupełnie nowego, zaskakującego charakteru. Z dodatkiem tych grzybów wspaniale smakuje również makaron tagliatelle, natomiast dynię można wykorzystać np. jako pomysłowe nadzienie w ravioli. Jeśli chodzi o owoce, pamiętajmy przede wszystkim o śliwkach, które doskonale sprawdzą się we wszelkiego rodzaju ciastach, jak choćby we włoskim frangipane.
Warto pokusić się o wypróbowanie nowych kulinarnych pomysłów zwłaszcza teraz, kiedy stoiska na straganach wprost uginają się pod ciężarem grzybów oraz sezonowych warzyw i owoców. Marek Bik, szef kuchni restauracji „Da Pietro”, prezentuje przepisy, które z pewnością skutecznie zaradzą jesiennej chandrze.
POZNAJ PRZEPISY NA:
Krem z dyni ze smażonymi kurkami
Tagliatelle z kurkami z aromatem trufli
Ravioli z pieczoną dynią w szałwiowym sosie
Frangipane śliwkowe z sosem z czerwonego wina
메이저놀이터 15 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] There you can find 97231 more Information to that Topic: miastokobiet.pl/jesien-kulinarnych-odkryc/ […]