W połowie listopada rozpocznie się trzecia edycja Terra Madre Slow Food Festival, podczas którego Kraków stanie się stolicą zdrowego jedzenia Europy Środkowej. Ideą festiwalu jest promocja produktów pochodzących od Matki Ziemi, w tym zapomnianych odmian kasz, ziemniaków, jabłek czy ryb z polskich jezior
Podczas Terra Madre będzie możliwość spotkania się z hodowcami, najlepszymi szefami kuchni oraz zrobienia zakupów u producentów pochodzących z wielu krajów, m.in. z Czech, Słowacji, Węgier, Bułgarii, Austrii czy Włoch. Wszystkich zainteresowanych czekają laboratoria smaku, pokazy, debaty, jak również degustacje piwne, cydrowe i winiarskie. Tegoroczna edycja skupi się przede wszystkim na projekcie slow food, który ma ograniczyć spożywanie słabej jakości mięsa. Organizatorzy nie zapomnieli również o najmłodszych uczestnikach, na których czekają różnorodne atrakcje kulinarne, warsztaty stolarskie i muzyczne czy wytwarzanie recyklingowej biżuterii.
Natomiast w dniu św. Marcina, patrona winiarzy (11 listopada), w Starej Zajezdni odbędzie się Krakowski Festiwal Młodego Wina. Z kolei do 4 grudnia w najlepszych restauracjach rekomendowanych przez Slow Food Festival będą się odbywać kolacje degustacyjne z gęsiną w roli głównej.
Co: Terra Madre Slow Food Festival
Kiedy: 11-13 listopada 2016
Gdzie: Centrum Kongresowe ICE Kraków
Więcej informacji o wydarzeniu pod adresem: www.terramadre.pl
Paulina Kotulska