Japońskie samo zdrowie
Polacy coraz chętniej zastępują tradycyjne polskie potrawy orientalnymi smakami. Wg rankingu portalu Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w ostatnim tygodniu największym wzrostem zainteresowania wśród Polaków cieszyły się dania japońskie – sushi,
Polacy coraz chętniej zastępują tradycyjne polskie potrawy orientalnymi smakami. Wg rankingu portalu Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w ostatnim tygodniu największym wzrostem zainteresowania wśród Polaków cieszyły się dania japońskie – sushi, kurczak teriyaki, czy sunomono. Potrawy te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, tak więc stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów przed latem.
Poniżej przedstawiamy przepisy na wybrane japońskie specjały, przygotowane specjalnie przez szefów kuchni najpopularniejszych wschodnich restauracji na serwisie Foodpanda.pl.
Szybka przekąska z tofu
Potrzebne nam będą:
– pół kostki tofu
– sos sojowy (2 łyżki)
– sok z jednej cytryny
– sezam (2 łyżki)
– 2 ząbki czosnku
– świeżo posiekana kolendra
– pieprz do smaku
Wykonanie:
Odsączamy tofu i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego rozgniecione ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone tofu i obsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego 2 łyżki sosu sojowego, sok z cytryny, kolendrę oraz 2 łyżki sezamu. Całość mieszamy, chwilę razem podsmażamy i gotowe. Danie bardzo dobrze smakuje z makaronem ryżowym.
Ramen, czyli orientalny rosół
Potrzebne nam będą:
na rosół:
– 2 ćwiartki kurczaka
– pieczeń wołowa (30 dag)
– szynka wieprzowa (20 dag)
– seler naciowy (1 łodyga)
– połówka korzenia selera
– pietruszka
– por (10 cm zielonej części)
cebula
na bazę:
– olej słonecznikowy (1 łyżka)
– olej sezamowy (1 łyżka)
– sos sojowy (2 łyżki)
– czosnek (2 ząbki)
– świeży imbir
dodatki:
– por
– marchewka
– makaron ryżowy
– grzybki mun (5 sztuk)
Wykonanie:
Wołowinę i szynkę wieprzową podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy do garnka razem z ćwiartkami kurczaka i zalewamy wodą. Ściągamy szumowiny, czekamy aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki – seler, pietruszkę, por i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki – wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski lub w słupki, makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować bazę ramena, w rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i świeżo starty imbir. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy sos sojowy, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji i zdejmujemy bazę z ognia. Ramen podajemy w następujący sposób: na dno miseczki wylewamy bazę, następnie dolewamy rosołu, a na koniec dodajemy makaron i warzywa. Do japońskiego rosołu pasują również jajka ugotowane na twardo, pędy bambusa oraz krewetki.
Źródło: materiał parsowy