
Owoce? / fot. materiały prasowe
Wakacje obfitujące w owoce sezonowe już dawno za nami. Jednak pomimo tego, że zimą wybór owoców jest bardziej ograniczony, nie chcemy rezygnować z ich jedzenia. W końcu razem z warzywami stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Na szczęście nawet zimą możemy znaleźć w sklepach owoce, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i niepowtarzalnym smakiem
OWOCE CYTRUSOWE
Owoce cytrusowe bardzo często kojarzą nam się z zimą. Cytryny używamy jako domowej metody na leczenie przeziębienia. Z kolei pomarańcze królują na świątecznym stole. Jednak wybór owoców cytrusowych jest większy, ponieważ zaliczamy do nich również grejpfruty, limonki, mandarynki, pomelo oraz kumkwat. Dlaczego warto włączyć je do naszego jadłospisu w okresie zimowym (i nie tylko)?
– Są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność, a także jako antyoksydant chroni przed stresem oksydacyjnym. Oprócz tego jest ona niezbędna do syntezy kolagenu przez co dba o nasz piękny wygląd. Największą zawartością witaminy C (50 mg na 100 g) charakteryzuje się pomelo.
– Zawierają polifenole, które podobnie jak witamina C chronią nas przed stresem oksydacyjnym. Tym samym spowalniają procesy starzenia się, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, nowotwory czy choroby neurodegradacyjne.
OWOC GRANATU
Owoc granatu posiada wiele cennych właściwościach. Świetnie komponuje się z wieloma składnikami i sprawdza się nawet w sałatkach warzywnych (np. w połączeniu ze szpinakiem). W związku z tym wzbogaca fit posiłki w niepowtarzalny smak i dużo wartościowych składników. Owoc granatu występuje przede wszystkim na terenie Azji Zachodniej oraz Półwyspie Indyjskim. Na szczęście pomimo tego, że pochodzi z dalekich obszarów, często spotkamy go na półkach sklepowych lub w coraz popularniejszych dietach pudełkowych. Do jego niewątpliwych zalet należy to, że jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze. W związku z tym chroni nas przed stresem oksydacyjnym, na który jesteśmy coraz bardziej narażeni. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego (4 g na 100 g produktu) przez co poleca się go osobom na diecie odchudzającej.
JABŁKA
Jabłka to owoce, które znamy z własnego podwórka. W przeciwieństwie do wspomnianych owoców cytrusowych czy owocu granatu nie muszą być transportowane z dalekich krajów. Dlatego ich smakiem możemy cieszyć się przez cały rok. Są zdrową przekąską pomiędzy posiłkami, ale mogą być także cennym dodatkiem do głównych posiłków. Warto włączyć jabłka do naszego zimowego jadłospisu, ponieważ:
– są owocem niskokalorycznym (100 g jabłka to jedynie 50 kcal)
– stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu
– wzbogacają posiłki w witaminę C, która chroni nas przed przeziębieniem i stresem oksydacyjnym, a także uczestniczy w syntezie kolagenu
– charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym przez co sprawdzą się w jadłospisie osób z cukrzycą
GRUSZKI
Gruszki to owoce, których cenne właściwości były znane i wykorzystywane już od czasów prehistorycznych. Jednak w Europie zyskały popularność dopiero w XVII i XVIII wieku kiedy to wyhodowano nowe odmiany gruszki. Dziś owoc ten bardzo często pojawia się na naszych stołach (szczególnie w okresie jesienno-zimowym). Z pewnością często sięgają po nie osoby stosujące dietę odchudzającą, ponieważ gruszki zawierają jedynie około 58 kcal w 100 g. Poza tym są źródłem błonnika pokarmowego, który dodatkowo wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także usprawnia pracę jelit i chroni przed rakiem jelita grubego. Oprócz tego wzbogacają nasz jadłospis w witaminy (m.in. witaminy z grupy B, beta karoten, witaminę C) oraz składniki mineralne (m.in. fosfor, magnez).

Poznaj właściwości tych owoców / fot. materiały prasowe
Jak widać na powyższych przykładach nawet zimą możemy wybierać spośród wielu cennych owoców. Warto pamiętać o ich spożywaniu, ponieważ są dla nas źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, a także polifenoli. Po większą liczbę informacji o właściwej diecie zapraszamy na bloga o zdrowym odżywianiu.
źródło: Partner MK
Bella 2 stycznia, 2019
Alternatyw jest sporo. Wybierajmy owoce sezonowe, takie jak jabłka lub gruszki. Warto wybierać te, jakie pochodzą z naszych ojczystych źródeł oraz wiemy, że nie pozostały poddane żadnym chemicznym procesom. Banany czy cytrusy również obejmują ważne wartości odżywcze, jednak powinniśmy nie zapominać o ich dokładnym umyciu – aby przetrwały przewóz powinny być spryskane specjalnymi substancjami bakteriobójczymi. Oprócz tego możemy skorzystać z mrożonek, ale takich które samodzielnie przygotowaliśmy. Takie mrozonki są o wiele lepsze niż kupcze mrożonki…. Sama latem mrożę szczególnie truskawki:
http://czytelnia.cefarm24.pl/natura/truskawki-wyczekane-smaczne-zdrowe