Home / Styl życia  / Kuchnia  / Jakie noże kuchenne wybrać?

Jakie noże kuchenne wybrać?

Podstawowe narzędzie każdego szefa kuchni

Jakie noże kuchenne wybrać?

Dobry nóż to podstawa / fot. materiały prasowe

Każdy, kto na co dzień ma do czynienia z gotowaniem, wie, że dobre noże to w kuchni podstawa. Wszelkie czynności związane z przygotowaniem składników danej potrawy – czyli krojenie, obieranie, cięcie na plasterki, nacinanie – wymagają noży różnego typu. Jak zatem dobrać je tak, aby jak najlepiej spełniały nasze wymagania?

 

Po pierwsze, należy pamiętać, że nie wszystkie noże są uniwersalne. Poszczególne rodzaje mogą mieć jedno, specjalne zastosowanie. Wyróżniają się odmienną budową, wyglądem, ostrością, twardością, rozmiarem i innymi parametrami. Są na przykład noże przeznaczone głównie do owoców i warzyw, mięsa czy ryb. Podczas poszukiwań spotkasz m.in. noże do sera, noże szefa kuchni i wiele innych. Amatorom łatwo się pogubić wśród gąszczu profesjonalnych, wyspecjalizowanych noży.

 

Oczywiście na rynku można napotkać uniwersalne… zestawy noży kuchennych. W skład takich zestawów wchodzą praktycznie wszystkie rodzaje noży. Dla przykładu, zestaw noży kuchennych Miracle Blade zawiera aż trzynaście modeli. Wśród nich znajdują się takie noże, jak na przykład Carving Knife, przeznaczony do krojenia mięsa. Ma długie pofalowane ostrze, dzięki czemu mięso nie będzie postrzępione po przekrojeniu. Innym nożem z zestawu Miracle Blade jest Rock & Chef, który łatwo kroi twarde składniki, na przykład warzywa. Kolejnym nożem, który jest częścią tego kompletu, to Cheese Knife. Zgodnie z nazwą, to nóż idealny do krojenia serów.

 

Inną kategorię stanowią noże wywodzące się z kraju kwitnącej wiśni. Japońskie noże kuchenne wykonuje się na 2 sposoby. Pierwsza z nich to tak zwane honyaki, czyli wykuwanie ostrza tylko z jednego surowca, przeważnie ze stali. Natomiast druga to kasumi, produkowane z żelaza i ze stali. Główna różnica polega na elastyczności, w tej kwestii przewaga leży po stronie noży kasumi. Jedno nie ulega wątpliwości – noże japońskie są wyjątkowo trwałe i ostre, za czym idzie także wyższa cena. Często używają ich profesjonalni kucharze.

 

Wśród noży japońskich można spotkać takie rodzaje, jak Santoku, Deba czy Yanagiba. Pierwszy nóż to tak zwany nóż szefa kuchni, zatem ma długie oraz szerokie ostrze. Deba charakteryzuje się grubym ostrzem i niewielką długością, zaprojektowano go specjalnie do przyrządzania ryb. Natomiast Yanagiba to nóż przeznaczony do przygotowywania tradycyjnej japońskiej potrawy, czyli słynnego sushi.

 

Kilka słów na temat tego, z czego wykonane są noże kuchenne. Napotkasz wykuwane lub walcowane modele noży. Te pierwsze są co prawda znacznie tańsze, jednak oznacza to też niższą jakość, a wytrzymałość takiego noża również pozostawia wiele do życzenia. Z kolei noże wykuwane to klasa sama w sobie. Kuje się je z gęstej stali (najlepiej nierdzewnej, aby chronić ostrze przed korozją), są wyjątkowo odporne na uszkodzenia.

 

A czym jest tak zwany nóż szefa kuchni? Wyróżnia go przede wszystkim duża wszechstronność. Wykonasz nim większość czynności, pokroisz, posiekasz, a nawet usuniesz pestki z warzyw i owoców. Ma solidną, wygodną rączkę oraz krótkie ostrze – wąskie na końcu, a szerokie przy podstawie. Można powiedzieć, że nóż szefa kuchni to jedno z podstawowych narzędzi dla każdego kucharza.

 

źródło: Partner MK

Oceń artykuł
4 komentarze
  • Madzia Styczeń 16, 2019

    Mam Santoku Philipiaka super się z nim pracuje. Japońskie noże są kozak !

    • Bob Marzec 23, 2019

      Gdzie można taki kupić ?

  • Robert Styczeń 17, 2019

    Jakie wymiary ma ten Twój Santoku ? I jaka cena ?

    • Marta Kowalewska Styczeń 26, 2019

      Witam! Robert, nóż Santoku Philipiak ma długość 20,5 cm. Kupisz go za kwotę 370 zł.

      Pozdrawiam, Marta Kowalewska
      Online Ekspert marki PHILIPIAK

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach