
Grill w ogrodzie z przyjaciółmi to doskonały plan na weekend / fot. Fotolia
Wypielęgnowany trawnik w ogródku, piękne słońce, weekend – czas na grilla! Tylko jaki model kupić, skoro na rynku wybór grilli ogrodowych jest tak duży? Podpowiemy Wam, na jakie parametry trzeba koniecznie zwrócić uwagę!

Grill w ogrodzie z przyjaciółmi to doskonały plan na weekend / fot. Fotolia
Jaki grill wybrać do ogrodu? Koniecznie z pokrywą!
Czasy grillowania na otwartym palenisku zdecydowanie za nami. Zakup grilla bez pokrywy, to – mówiąc wprost – zmarnowane pieniądze. Na takim grillu łatwo coś przypalić i można grillować mięso jedynie bezpośrednio na ogniu. Co innego grill z pokrywą, który umożliwia grillowanie metodą pośrednią, zadba o to, by mięso równomiernie dochodziło i co najważniejsze, można go używać niezależnie od warunków pogodowych – zatem nawet późną jesienią a nawet zimą!
Obecnie wszyscy najwięksi producenci grilli – Weber, Broil King, Napoleon, Landmann, Campingaz oferują wyłącznie grille z pokrywami.
Który grill wybrać? Mobilność i wygoda
Przed zakupem grilla do ogródka warto też zastanowić się nad tym, czy grill będzie stał na stałe w jednym miejscu i w związku z tym jego mobilność ma marginalne znaczenie, czy też będziemy go często przenosić z miejsca na miejsce. Przy stałym miejscu można pozwolić sobie na większy i cięższy sprzęt (np. ważący 65 kg, doskonały model Master Woody marki Campingaz, z dużą powierzchnią grillowania i stylowymi, drewnianymi półkami) a przy wymaganiach dużej mobilności na nieco lżejsze modele na wózkach (np. Landmann Czarna Perła czy jeden z kompaktowych modeli Napoleon).
Zasilanie grilla ogrodowego – gazowy czy na węgiel?
Grill węglowy – tradycja rozpalania i niepowtarzalny zapach potraw. Grille węglowe są na ogół mniejsze niż gazowe i świetnie nadają się na grillowanie w duecie bądź dwóch parach. Przy planowaniu większych imprez grill na węgiel może już nie wystarczyć.
Grill ogrodowy gazowy to bezpieczeństwo, łatwość rozpalania i.. święty spokój. Nie trzeba wypluwać sobie płuc dmuchając na palenisko, nie trzeba czekać 30 minut aż węgiel się rozpali i nagrzeje. Pstrykamy włącznik i od razu można grillować. No dobrze, to jednak nie to samo, co węgiel – mówią niektórzy. Nieprzekonanym do gazowych grilli polecamy wybrać się na BBQ do znajomych, którzy posiadają taki model i spróbować steku przygotowanego na grillu gazowym. Różnica w jakości mięsa (o ile zostanie dobrze przyrządzone) będzie niewyczuwalna.
Grill elektryczny ogrodowy? Dlaczego nie!
Choć grille elektryczne zazwyczaj są traktowane jako sprzęt AGD do kuchni i wykorzystywane w pomieszczeniach bądź na balkonach, to niektóre modele (głównie marki Weber) przeznaczone są do grillowania w ogrodzie. Podobnie jak małe grille elektryczne, również te większe (np. Weber Q 2400 Station) przy grillowaniu potrawy nie wydzielają dymu i są idealne, jeśli ze względu na ciasną zabudowę nie możemy sobie pozwolić na grillowanie na gazie czy węglu. Grille elektryczne do ogrodu to również duże bezpieczeństwo i łatwość czyszczenia przy zachowaniu takiej samej wygody grillowania jak w przypadku grilli gazowych.
Kilka gadżetów i dodatków do grilla ogrodowego, które warto rozważyć:
- wbudowany termometr – mają go niektóre modele i choć termometr można też dokupić, to taki wbudowany jest bardzo wygodnym rozwiązaniem,
- boczne półki, które pozwolą na odkładanie przyborów czy tacki z mięsem,
- przesłona wentylacyjna w pokrywie – optymalizuje dopływ powietrza
- dolna półka – pozwala na przechowywanie dodatkowych produktów i jest bardzo przydatna, jeśli w ogrodzie mamy mało miejsca.
Oglądaj, testuj, czytaj – dobry grill to zakup na lata. Kiepski to problem za rok, kiedy będziesz musiał ponownie podejmować decyzję, jaki grill wybrać do ogrodu.
Źródło: decofire.pl