Friday, January 17, 2025
Home / POLECAMY  / Jak zrobić pumpkin spice latte w domu?

Jak zrobić pumpkin spice latte w domu?

Królowa jesieni jest tylko jedna: pumpkin spice latte! I właśnie obchodzi okrągłe urodziny!

pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte synonimem jesieni? Zdecydowanie tak! / fot. Canva / Melike Benli

Aż trudno uwierzyć, że najpopularniejszy jesienny napój – pumpkin spice latte – powstał dokładnie dwadzieścia lat temu. W 2003 roku amerykańska sieć kawiarni Starbucks wprowadziła do sezonowego menu kawę, w której pierwsze skrzypce grały rozgrzewające i pełne aromatu korzenne przyprawy. Kawowy napój od razu podbił serca Amerykanów, a z czasem za sprawą genialnego marketingu stał się symbolem jesieni nie tylko w Stanach. Gdy lato chyli się ku końcowi, wielu z nas myślami jest już przy pumpkin spice latte. Co to bowiem za jesień bez kubka gorącej dyniowej kawy, która ogrzewa w chłodne, deszczowe miesiące?

 

Historia najpopularniejszej latte świata jest niezwykle ciekawa. Przed laty o palmę pierwszeństwa konkurowała z ponad dwudziestoma innymi kombinacjami smaków (m.in. cynamonową struclą, znaną później jako cinnamon dolce latte). Choć klienci Starbucksa na faworyta wytypowali inne połączenie, Peter Dukes (product manager) zaryzykował i postawił na pumpkin spice latte. I słusznie!

 

Z podcastu kulinarnego „Zmacznego” dowiadujemy się, jak dokładnie powstał przepis na pumpkin spice latte i co sprawiło, że dzisiaj to już klasyk, bez którego wielu nie wyobraża sobie jesieni (szczególnie jej początku).

Specjaliści nie mają wątpliwości, że dyniowe latte to już nie tylko smakowa kawa, to produkt, który wyznaczył trendy, odmienił branżę, a także wpłynął na popkulturę i społeczeństwo

– mówi Małgorzata Zmaczyńska w odcinku „Fenomen Pumpkin Spice Latte. Jak Starbucks zmienił Amerykę oraz czy należysz do “basic bitches”?”

 

Naszym polskim jesieniarom kultowej kawy nie trzeba przedstawiać, wiedzą co to. Pumpkin spice latte jesienną porą z całą pewnością płynie w żyłach niejednej z nich. Wszystkie miłośniczki jesieni uspokajamy: nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się aromatycznym smakiem dyniowej kawy w domowym zaciszu! O każdej porze dnia i nocy.

 

Zobacz koniecznie: 

Cynamonki – jak zrobić? Słodka przekąska na jesień

 

Pumpkin spice latte – przepis

Przepis na pumpkin spice latte nie należy do przesadnie skomplikowanych czy czasochłonnych. Zdaniem wielu to bardziej deser kawowy niż prawdziwa kawa, ale jedno jest pewne: jesienią tej dyniowej królowej nie należy sobie odmawiać. Nie potrzebujesz wymyślnych sprzętów i miliona składników. Pumpkin spice latte to połączenia espresso, mleka, syropu dyniowego, przypraw i bitej śmietany. 

 

Dyniowa latte stała się hitem Starbucksa i fenomenem na skalę światową. Na dwudziestolecie swojego powstania doczekała się nawet urodzinowej piosenki w wykonaniu Ashanti Douglas, wielokrotnie nominowanej do nagród Grammy.

 

 

 

Morgan Eckroth, zeszłoroczna Mistrzyni Baristów w USA, na kanale YT zamieściła swój sposób na prostą w przygotowaniu korzenno-dyniową latte. Przepis pumpkin spice latte Morgan jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

 

Pumpkin Spice Latte (Starbucks) – przepis

3 łyżki puree z dyni
2 szklanki mleka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
kilka szczypt czarnego pieprzu
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Podgrzewaj powoli wszystkie składniki na kuchence, uważając, by nie zagotować mleka. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a smak surowej dyni odparuje. Zdejmij z ognia. Mleko spień. Do ulubionego kubka wlej espresso, dodaj spienione mleko z przyprawami, udekoruj bitą śmietaną i cynamonem…

 

…i oddaj się chwili błogiego lenistwa!

 

 

Syrop do pumpkin spice latte

 

Co jest kluczowym składnikiem pumpkin spice latte? Syrop, oczywiście! Doczekał się różnych wariacji. W większości z nich bazę stanowi puree z dyni. Możesz wykonać je sama (wystarczy pokrojoną w mniejsze kawałki dynię piec do miękkości w piekarniku, a następnie zblendować) lub kupić gotowe – popularne są słoiczki dla dzieci o smaku dyni. Jeśli jesteś prawdziwą jesieniarą, przyprawy na syrop do pumpkin spice latte masz już w kuchennych szafkach.

 

Syrop pumpkin spice latte jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny i skoncentrowany – już naprawdę niewielka porcja robi robotę i nadaje niepowtarzalnego smaku! Jeśli poddasz go pasteryzacji, możesz cieszyć podniebienie dyniową kawą nie tylko jesienią. Spajsiarą w domowym zaciszu możesz być przez cały rok, a nie tylko od święta!

 

…choć właśnie w sezonowości tkwi sekret sukcesu Pumpkin Spice Latte

 

 

James Hoffman, Mistrz Świata Baristów z 2007 roku, autor „The World Atlas of Coffee”, na kanale YT przedstawia swój sposób na dyniowe latte z wykorzystaniem… soku z dyni. Przepis pumpkin spice latte Hoffmana zawiera przyprawy pochodzące z różnych części świata.

 

Barista zachęca, by zaopatrzyć się w dobrej jakości przyprawy, bo to one mają największy wpływ na ostateczny smak dyniowej latte.

 

Jeśli chcesz, by twoja kawa cudownie rozgrzewała i była pełna aromatu, warto udać się do specjalistycznego sklepu albo zrobić zakupy przez Internet.

 

Pumpkin spice latte syrop – przepis

Mieszanka przypraw Spice Latte:
cynamon chiński (tzw. kasja / cassia), kora – 7.5 g
cynamon cejloński, kora – 7.5 g
mielony imbir (Chiny) – 4.5 g
goździki (Sri Lanka) – 0.75 g
ziele angielskie – 1.25 g
gałka muszkatołowa (Grenada): 3.5 g

 

Wszystko dokładnie zmiel w młynku.

 

Syrop Pumpkin Spice Latte
ok. 500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
250-300 g wody
500 g cukru demerara
22 g mieszanki przyprawy Spice Latte

 

Wyciśnij sok z dyni (powinno go być nieco mniej niż 250 g), dolej tyle wody, żeby całkowita ilość płynu wyniosła 500 g. Dodaj cukier i mieszankę przypraw. Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu, aż do zredukowania syropu (2:1). Przecedź przez sito. Przechowuj w lodówce w butelce.

 

Jak przygotować pumpkin spice latte wg przepisu uznanego baristy? Do szklanki / filiżanki / kubka wlej podwójne espresso, dolej syrop (wedle uznania i upodobań, James Hoffman proponuje 15 g na filiżankę 240 ml). Mleko podgrzej, możnesz lekko spienić, dodaj do kawy (zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni). Udekoruj domową bitą śmietanę i posyp mieszanką przypraw Spice Latte.

 

Domowa bita śmietana (kawowa)
280 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
10 g kawy średnio zmielonej
połowa laski wanilii z wyskrobanymi nasionami
14 g cukru

 

Delikatnie podgrzej wszystkie składniki, przecedź przez sitko i ubij w syfonie. Lub: schłodzone składniki ubij na bitą śmietanę ręcznie lub mikserem (wtedy możemy pominąć kawę).

 

 

Ze słodyczą dyni wspaniale komponuje się orzeźwiający smak soczystych pomarańczy. Vanessa Wilczewska na instagramowym profilu podaje swoją propozycję na pumpkin spice latte syrop. Jej wersja jest wzbogacona o skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika. Co ważne, instagramerka zaznacza, że jeśli nie jesteś fanką którejś z przypraw, możesz ją ominąć lub doprawić pod swoje kubki smakowe. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia!

 

Pumpkin spice latte syrop – przepis II

1,5 szklanki wody,

szklanka cukru,

pół saszetki przyprawy do piernika,

laska wanilii,

10-15 goździków,

2 łaski cynamonu,

3 duże łyżki cynamonu mielonego,

1 łyżeczka kardamonu,

pół łyżeczki gałki muszkatołowej,

4 plastry imbiru,

skórka z pomarańczy,

220-250g pure z dyni

szczypta soli

kilka ziarenek chilli

 

Wszystko składniki połącz w garnku i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, do zgęstnienia. Następnie przelej przez sitko i nalej do butelek czy słoików. Przechowuj w lodówce. 

 

 

A jak przygotowuje pumpkin spice latte Starbucks? Syrop, jak się okazuje, początkowo nie zawierał w ogóle dyni! Hit Starbucks’a, PSL, dyniowa latte, swoją nazwę zawdzięcza gotowej mieszance przypraw pumpkin spice (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa), bardzo popularnej wśród Amerykanów. Używają jej m.in. do przygotowania pumpkin pie, czyli placka dyniowego, którym zajadają się podczas Halloween i Święta Dziękczynienia. Jak czytamy na oficjalnej stronie sieci kawiarni, Pumpkin Spice Syrop w Starbucksie aż do 2015 roku nie zawierał prawdziwego puree z dyni!

 

Starbucks na swojej oficjalnej stronie zamieścił własną recepturę na syrop Pumpkin Spice. Z podanych proporcji wychodzi ok. 300 ml syropu.

 

Syrop Pumpkin Spice (Starbucks)

1.5 szklanki cukru (lub erytrytolu)

1.5 szklanki wody

6 lasek cynamonu

1 łyżeczka mielonych goździków

1 łyżeczka mielonego imbiru

2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

4 łyżki puree z dyni

 

W rondelku połącz cukier z wodą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj pozostałe składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdejmij z ognia i natychmiast przecedź przez gazę. Przelej do butelki. Przechowuj w lodówce do 7 dni.

 

Koniecznie zobacz:

Jej Wysokość: dynia. Przepisy na na proste potrawy z dyni

 

Ile kalorii ma pumpkin spice latte?

Nie ma co ukrywać, że dyniowa latte ze Starbucksa to prawdziwa cukrowa bomba! Ile kcal ma pumpkin spice latte w znanej sieciówce?

 

Pumpkin spice latte – kcal:

  • pumpkin spice latte mała (short): 210 kcal; 25g cukru (5 łyżeczek), 9 g tłuszczu
  • pumpkin spice latte duża (tall): 300 kcal; 38g cukru, 12 g tłuszczu
  • pumpkin spice latte grande: 390 kcal, 50g cukru, 14 g tłuszczu
  • pumokin spice latte venti: 470 kcal; 63 g cukru, 16 g tłuszczu

– czytamy na oficjalnej stronie Starbucksa.

 

Dlatego idealnie się składa, że wiesz już, jak zrobić pumpkin spice latte w domu! Dzięki temu możesz dostosować stopień słodyczy idealnie pod swoje kubki smakowe. Mniej cukru, więcej kawy albo roślinne mleko zamiast krowiego? To Ty decydujesz!

 

Może też cię zainteresuje:

Modne paznokcie na jesień/zimę 2023

Bułgarystka i lektorka polskiego dla obcokrajowców z zamiłowaniem do pisania. Uwielbia dobre jedzenie, niszowe języki, koreańskie seriale i Bałkany. Zafascynowana dwujęzycznością. Mało śpi, bo dużo czyta.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ