Thursday, May 23, 2024
Home / Kuchnia  / Jak zrobić prawdziwe włoskie spaghetti bolognese – przepis

Jak zrobić prawdziwe włoskie spaghetti bolognese – przepis

Przygotuj pyszne spaghetti bolognese według oryginalnej receptury

blat kuchenny, na którym jest makaron spaghetti w sosie bolognese

Jak zrobić spaghetti bolognese – przepis oryginalny / fot. Klaus Nielsen / Pexels

Spaghetti bolognese to klasyka, bez której nie sposób wyobrazić sobie włoskiej kuchni. Makaron z ragù uwielbiają zarówno starsze pokolenia, jak i młodsi, dlatego jest to świetna propozycja na rodzinny obiad. Pierwszy raz będziesz gotować spaghetti bolognese? Przepis oryginalny jest prosty w wykonaniu zarówno dla zaawansowanych, jak i początkujących kucharek, a my podpowiadamy, jak przygotować bolońskie ragù krok po kroku. Poznaj prosty przepis na spaghetti bolognese i przekonaj się sama!

 

Sos do spaghetti bolognese

Włosi są narodem bardzo wrażliwym na punkcie swojej kuchni, czego dowodzi ufundowana w 1953 r. Włoska Akademia Kuchni (wł. Accademia Italiana della Cucina). Instytucja zajmuje się m.in. formułowaniem propozycji i wydawaniem opinii na temat włoskich receptur kulinarnych. Dzięki niej możemy dowiedzieć się, jak brzmią oryginalne przepisy uwielbianych włoskich dań, w tym sos do spaghetti al ragù bolognese. Zatem, jak zrobić sos do spaghetti bolognese i nie popełnić kulinarnej gafy? Oto przepis na klasyczne bolońskie ragù!

 

Boloński sos do spaghetti – przepis

 

Składniki (na 6 porcji):

• 400 g mielonego mięsa wołowego,
• 150 g świeżej pancetty,
• pół cebuli (ok. 60 g),
• marchewka (ok. 60 g),
• łodyga selera (ok. 60 g),
• kieliszek wina czerwonego lub białego,
• 200 g passaty pomidorowej,
• łyżka koncentratu pomidorowego,
• bulion mięsny lub warzywny,
• 3 łyżki oliwy extra vergine,
• mleko (ok. 100 ml, opcjonalnie),
• sól,
• pieprz.

 

Wykonanie:

Sos pomidorowy do spaghetti rozpoczynamy od drobnego krojenia pancetty i warzyw. Na patelnię wrzucamy pancettę z dodatkiem oliwy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, marchewkę i selera – smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pilnujemy, aby cebula się nie przypaliła. Zwiększamy ogień i dodajemy mięso mielone. Smażymy, mieszając, przez około 10 minut, aż mięso zacznie skwierczeć. Następnie wlewamy wino i czekamy, aż odparuje, czyli do momentu aż przestaniemy czuć zapach wina. Dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i wlewamy wrzący bulion (może być też woda zamiast bulionu). Gotować pod przykryciem przez 2-3 godziny. W międzyczasie można dolewać po troszkę ciepłego bulionu, jeśli trzeba; w połowie gotowania również mleko. Doprawiamy solą i pieprzem na końcu, po zakończeniu gotowania. Sos pomidorowy do spaghetti powinien mieć kremową konsystencję o ciemnopomarańczowym kolorze.

 

Może też spróbujesz:
Sos serowy – przepisy na prosty, domowy sos serowy

 

Voilà! Twój sos do spaghetti bolognese gotowy. Teraz wystarczy ugotować makaron al dente i wymieszać go z sosem. Danie możesz posypać tartym serem parmezan lub grana padano.

 

kobieta jedząca spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to klasyka, bez której nie sposób wyobrazić sobie włoskiej kuchni / fot. Ron Lach / Pexels

Spaghetti z mięsem mielonym

Przepis na spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym jest bajecznie prosty, a składniki łatwo dostępne. Być może jednak zastanawiasz się, jakie zamienniki można wykorzystać, aby nie sprofanować oryginalnego przepisu. Spieszymy z odpowiedzią!

 

Podstawą dobrego sosu bolognese jest dobrej jakości mięso. Zastanawiasz się, jak zrobić doskonały sos do spaghetti? Przepis z mięsem mielonym znajdziesz w książce Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary. Jej autor, Luca Cesari, w rozdziale poświęconym ragù alla bolognese zauważa, że receptura ewoluowała przez kilka wieków i choć dawniej w przepisach wykorzystywano głównie cielęcinę, dziś za kanoniczny składnik sosu bolońskiego uważa się mięso wołowe i wieprzowe.

 

Według Włoskiej Akademii Kuchni mięso mielone powinno być w pełni wołowe, ewentualnie wołowo-wieprzowe w proporcji: 60 proc. wołowiny na 40 proc. wieprzowiny. Dodatkowo przepis na sos do spaghetti z mięsem mielonym powinien zawierać również pancettę, czyli włoski boczek wieprzowy. Jeśli jednak nie masz możliwości kupienia oryginalnej włoskiej pancetty, możesz zastąpić ją innym boczkiem. Największym grzechem, jaki możesz popełnić, przyrządzając spaghetti bolognese, jest wykorzystanie samej wieprzowiny.

 

Wiesz już jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym, ale chciałabyś go nieco zmodyfikować? Włoska Akademia Kuchni dopuszcza dodanie do ragù wątróbek, serc i żołądków drobiowych. Ale to nie wszystko! Pomidorowy sos do spaghetti z mięsem mielonym możesz wzbogacić o rozdrobnioną kiełbasę wieprzową, suszone borowiki (namoczone) oraz zblanszowany groch. Czytaj dalej, jeśli chcesz odkryć, jakie przyprawy do spaghetti z mięsem mielonym dodać, by obiad smakował jak we Włoszech!

Ile kalorii ma spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti bolognese to propozycja pełnowartościowego i pożywnego obiadu. Mięsny sos zapewnia sporą dawkę białka i tłuszczy, makaron zaś odpowiada za dostarczenie organizmowi węglowodanów. A ile kalorii ma porcja spaghetti z mięsem mielonym? To oczywiście zależy od wielkości porcji oraz proporcji składników.

 

Pytanie “ile kalorii ma spaghetti bolognese z mięsem?” zadałyśmy ekipie Dietetyka #NieNaŻarty, która obliczyła wartość kaloryczną sosu na podstawie powyższego przepisu. Wynik przedstawia się następująco: sos boloński na 6 porcji ma 2255 kcal, z czego wynika, że jedna porcja wynosi 375,83 kcal. Do tego dorzucamy makaron spaghetti z pszenicy durum: nieugotowane 100 g to ok. 350 kcal, po ugotowaniu jest to 110-140 kcal.

 

spaghetti bolognese nawinięte na widelec

Ile kalorii ma porcja spaghetti bolognese? / fot. Klaus Nielsen / Pexels

Jakie przyprawy do spaghetti bolognese

Zastanawiasz się jakie przyprawy do spaghetti z mięsem mielonym będą pasować najlepiej? Być może będziesz zaskoczona, ale wbrew przekonaniu, że bazylia pasuje do każdej włoskiej potrawy (a już zwłaszcza do spaghetti bolognese), nie powinno się jej dodawać do sosu. Ewentualnie można przystroić gotowe danie listkiem świeżej bazylii. Ponadto zgodnie z tradycyjną recepturą, do ragù nie powinno się dodawać czosnku, rozmarynu, pietruszki czy innych ziół.

 

Pytając Włochów, jakie przyprawy dodać do spaghetti bolognese, prawdopodobnie otrzymasz odpowiedź, że aromatu nadawać mają warzywa i mięso, dlatego poza solą i pieprzem, nie trzeba sięgać po inne przyprawy.

 

Giuseppe, Sycylijczyk od lat zamieszkały w Polsce, zapytany o to, jakie przyprawy dodać do spaghetti bolognese, odpowiada:

Bardzo dużo aromatu nadaje bulion warzywny i same warzywa, jednak sos zawsze delikatnie doprawiam solą i pieprzem. Oregano? Nigdy w życiu! Świeże listki bazylii dodają fajnego smaku, ale tylko na końcu.

Dodaje również, że zioła i przyprawy to kwestia gustu, a na Sycylii do ragù dodaje się groszek.

 

A jakie przyprawy do spaghetti bolognese dodaje Gloria, która pochodzi z regionu Abruzji?

Sól i pieprz. Rzadko cokolwiek więcej dodaję. Zdarzy mi się dodać oregano lub bazylię, ale moja babcia nigdy tak nie robi.

Jak widzisz, tradycja tradycją, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować przepis, uwzględniając własne preferencje. Co prawda klasyka broni się sama, ale przyrządzone danie ma smakować przede wszystkim nam samym, dlatego oryginalny przepis na spaghetti bolognese potraktuj jak drogowskaz. Smacznego!

Klaudia Rychtyk 
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ