
Poznaj urok grillowania na świeżym powietrzu / fot. materiały prasowe
Grill ogrodowy zapewni całej rodzinie udane biesiadowanie na świeżym powietrzu! / fot. materiały prasowe
Grillowanie na grillu stalowym ma swój urok, ale coraz więcej osób wybiera te betonowe. Dlaczego? Taki grill to nie tylko większa wygoda i lepsze możliwości przygotowywania potraw. To też elegancki i prestiżowy dodatek do twojego ogrodu
Grill murowany jest też dużo bezpieczniejszy niż jego metalowy odpowiednik. Jest stabilny i trudno go przewrócić, zatem będzie dobrym rozwiązaniem dla rodziny z dziećmi.
Wybór takiego produktu to też duża oszczędność miejsca w domu. Nie ma bowiem potrzeby przechowywania grilla zimą w piwnicy czy pomieszczeniu gospodarczym. Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że w zamian zajmiemy na stałe część miejsca w ogrodzie.
Dowiedz się, jak wybrać miejsce na taki grill i jak go zamontować.
Gdzie powinien stać grill betonowy?
Podstawową rzeczą, jaką musisz wziąć pod uwagę podczas wyboru miejsca na grill jest bezpieczeństwo. Grill musi mieć wokół siebie wolną przestrzeń. Nie ustawiaj go w pobliżu niskich roślin czy drzew – pozwoli to uniknąć pożaru. Zwróć też uwagę, czy nie stoi zbyt blisko ścian lub pod dachem. Dym oraz ciepło wydobywające się z niego może powodować trudne do usunięcia zabrudzenia lub trwale uszkodzić tynk.
Nie stawiaj go jednak zbyt daleko od wejścia do domu. Będzie to zwyczajnie kłopotliwe, gdy w sezonie trzeba będzie donieść produkty do grillowania.
Jeśli masz w ogrodzie altankę, ławkę czy inne miejsce do siedzenia, rozważ ustawienie grilla w tej okolicy. Ideałem byłoby, gdyby do niego prowadziła murowana ścieżka.
Pamiętaj, aby nie montować go na obrzeżach posesji – twoi sąsiedzi mogą nie być zachwyceni, jeśli podczas grillowania potraw dym będzie wydobywał się prosto na ich teren.
Jak wybrać grill betonowy?
Na portalach budowlanych możesz znaleźć instrukcje, jak samodzielnie wybudować grill stacjonarny. Najlepszymi materiałami do stworzenia takiej konstrukcji jest naturalny kamień (np. piaskowiec), cegła klinkierowa lub bloczki betonowe. Pod żadnym pozorem nie powinno się stosować pustaków lub gipsu, ponieważ mogą one nie przetrwać mroźnej, śnieżnej zimy. Są też nieodporne na bardzo wysoką temperaturę.
Jeśli chcesz mieć pewność, że konstrukcja będzie działać bezpiecznie i prawidłowo, zdecyduj się na zakup gotowego grilla betonowego. Można szybko złożyć go w twoim ogrodzie. Kupuje się go jako zestaw części znajdujących się na palecie. Ponieważ elementy są dość ciężkie (całość waży nawet kilkaset kilogramów) warto poprosić kogoś o pomoc.
Grille tego typu nie wymagają budowy fundamentów. Trzeba jednak zadbać o to, aby podłoże było stabilne i oddzielało konstrukcję od wilgotnej ziemi. Musi być też niepalne.
Ewa 5 września, 2018
Też mamy taki murowany i to zupełnie inny komfort grillowania. Na półeczce można odłożyć przybory, obok postawić przygotowane jedzenie. U nas hitem tego lata jest karkówka w ziołach, do tego wystarczy zimny koktajl i jakieś intensywne dodatki – ostatnio najczęściej ogórki z chili od Krakusa – i pyszne spotkanie ze znajomymi gotowe 😉