Chociaż zmienia się nasze podejście do picia napojów wysokoprocentowych, to wśród wielu osób nadal pokutuje przekonanie, że wino bezalkoholowe przypomina bardziej sok winogronowy, niż aromatyczny i szlachetny trunek. Na szczęście nie musi być to prawda. Zwłaszcza jeśli ma się świadomość, na co powinniśmy zwracać uwagę podczas wyboru wina bez alkoholu. W tym artykule udowodnimy, że trunek ten ma wiele zalet i zdecydowanie warto dać mu szansę
Wino bezalkoholowe – czy naprawdę nie ma procentów?
Czy wino bezalkoholowe jest odpowiednie dla każdej osoby, która z różnych względów nie chce pić napojów wysokoprocentowych? Nie zawsze! Wbrew swojej nazwie, może ono zawierać bowiem śladowe ilości alkoholu – nawet do 0,5%. Dlatego kobiety w ciąży, osoby mające w planach jazdę samochodem i każdy, kto nie może pozwolić sobie na promile we krwi, powinien szukać na butelce oznaczenia 0,0%. Tylko ono daje pewność, że nasz trunek naprawdę nie zawiera alkoholu. Dlatego zawsze warto dokładnie czytać etykiety.
Kto powinien sięgnąć po wino bezalkoholowe
Jak już wspomnieliśmy – napój ten ma szerokie grono zwolenników. Należą do nich m.in. kobiety w ciąży i karmiące, zawodowi kierowcy, pacjenci chorujący przewlekle (pamiętajmy, że alkohol wchodzi w interakcje z wieloma lekami) oraz osoby, które nie piją ze względów światopoglądowych lub religijnych. Te ostatnie powinny szukać przede wszystkim wina z certyfikatem halal, które gwarantuje absolutny brak alkoholu w finalnym produkcie. Oczywiście należy przy tym pamiętać, że nawet wina bezalkoholowe są skierowane wyłącznie do osób dorosłych.
Jak powstaje wino bezalkoholowe
Tak jak różna potrafi być zawartość alkoholu w winach bezalkoholowych, tak różne są metody ich produkcji. Do najpopularniejszych z nich należą:
Wino bezalkoholowe z kupażowanego soku z winogron
W procesie tym najczęściej stosuje się odmiany winogron wykorzystywane do produkcji klasycznego wina. Sok z owoców jest tłoczony, mieszany, pozbawiony nadmiaru cukru, a na koniec filtrowany. Czasami dodawane są do niego składniki, które mają maksymalnie upodobnić wino bezalkoholowe do jego tradycyjnego odpowiednika. W tej metodzie całkowicie pomija się proces fermentacji, dzięki czemu zawartość alkoholu wynosi 0,0%.
Wino bezalkoholowe powstałe w procesie dealkoholizacji
W tym wypadku proces jest bardzo zbliżony do klasycznej produkcji wina – różni się tylko jej etapem końcowym. Oznacza to, że zachodzi tu fermentacja alkoholowa, której produkt poddaje się następnie procesowi dealkoholizacji. Wśród najczęściej stosowanych metod są tutaj: ekstrakcja próżniowa, odwrócona osmoza lub metoda wirujących stożków. Odpowiednio przeprowadzony proces dealkoholizacji sprawia, że wino bezalkoholowe zachowuje zarówno swój wyjątkowy aromat, jak i cenne właściwości np. antyoksydacyjne. Należy tu jednak zaznaczyć, że osiągnięcie tego efektu nie zawsze jest możliwe. Warto też podkreślić, że wina poddawane temu procesowi zawierają najczęściej śladowe ilości alkoholu.
Jak wybrać dobre wino bezalkoholowe
Tutaj warto kierować się zasadami i gustami obowiązującymi przy wyborze tradycyjnego wina. Dotyczy to zarówno jego rodzaju, regionu pochodzenia, jak i producenta. To samo podejście sprawdza się także podczas parowania wina bezalkoholowego z ulubionym jedzeniem.
Czerwone wino bezalkoholowe
To opcja doskonała dla koneserów intensywnych nut z bogatym bukietem. Chociaż oczywiście istnieją także lżejsze i delikatniejsze odmiany tego trunku. Czerwone wino pasuje m.in. do twardych serów, czerwonego mięsa i dań z makaronem.
Białe wino bezalkoholowe
Będzie idealne dla osób, które szukają lekkich i orzeźwiających smaków z cytrusowo-owocowymi oraz kwiatowymi nutami. Białe wino świetnie współgra z rybami, sałatkami i drobiem.
Różowe wino bezalkoholowe
Lekkie i owocowe będzie świetną opcją dla osób, które szukają lżejszej alternatywy dla wina czerwonego. Wino różowe doskonale czuje się w towarzystwie grillowanych ryb oraz drobiu, lekkich przekąsek i sałatek.
Wino bezalkoholowe w diecie
Będzie ono doskonałym wyborem dla osób, które unikają zarówno trunków z procentami, jak i… zbędnych kalorii. Wino bezalkoholowe ma ich bowiem kilkukrotnie mniej niż jego tradycyjny odpowiednik. W 100 ml tego pierwszego znajdziemy zazwyczaj zaledwie ok. 15 kalorii, podczas gdy wino z procentami (zwłaszcza słodkie) może ich mieć nawet ponad 100!
Zalety wina bezalkoholowego
Poza brakiem procentów oraz zbędnych kalorii, wino bezalkoholowe ma jeszcze jedną przewagę. Będzie ono bowiem doskonałym rozwiązaniem dla osób, które lubią eksperymentować ze smakami nowych drinków lub chcą delektować się klasycznymi połączeniami bez martwienia się o promile we krwi. Czerwone wino bezalkoholowe będzie na przykład doskonałą bazą do zimowego grzańca, zaś białe wino bezalkoholowe świetnie sprawdzi się jako składnik kultowego Spritzera.