Thursday, November 7, 2024
Home / Kuchnia  / Jak wybrać dobrą patelnię ceramiczną?

Jak wybrać dobrą patelnię ceramiczną?

Co warto wziąć pod uwagę przy jej wyborze?

patelnia ceramiczna

Co warto wziąć pod uwagę przy wyborze patelni ceramicznej? / fot. materiały prasowe

Patelnia to naczynie, które znaleźć powinno się w każdej kuchni. Z jej pomocą przyrządzić możemy zarówno jajecznicę, jak i naleśniki czy sos do makaronu. Do produkcji tego typu naczyń wykorzystywane są różne materiały. Dużą popularnością cieszy się patelnia ceramiczna. Co warto wziąć pod uwagę przy jej wyborze?

 

Patelnia ceramiczna — jakie są jej główne zalety?

Patelnia ceramiczna to produkt, który znaleźć można w większości kuchni. Trudno się temu dziwić — posiada ona cały szereg zalet. Do najważniejszych z nich zalicza się:

 

  • nieprzywierającą, gładką powłokę, która w znaczący sposób ułatwia gotowanie,
  • możliwość smażenia bez dodatku tłuszczu — docenią to w szczególności miłośnicy zdrowego gotowania i osoby dbające o linię,
  • równomierne nagrzewanie się — patelnia ceramiczna indukcja bardzo dobrze rozprowadza ciepło, co pozwala na ograniczenie czasu przeznaczanego na gotowanie,
  • utrzymywanie wysokiej temperatury przez długi czas — pozwala to na zaoszczędzenie energii, a co za tym idzie — obniżenie rachunków,
  • bezpieczeństwo użytkowania — patelnia ceramiczna z pokrywką nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie zawiera substancji mogących mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie,
  • wysoka odporność na uszkodzenia — smażąc na patelni z powłoką ceramiczną, bez obaw można posługiwać się metalowymi sztućcami,
  • możliwość używania w bardzo wysokich temperaturach — wytrzymałość patelni ceramicznych sięga nawet 400 stopni.

Najlepsza patelnia ceramiczna — czym kierować się przy zakupie?

Akcesoria kuchenne takie, jak patelnia ceramiczna, różnić mogą się od siebie szeregiem parametrów. Jednym z nich jest średnica. Najczęściej waha się ona od 20 do 28 cm. Wielkość garnków ceramicznych do gotowania należy dopasować do tego, ile osób będzie z niej korzystać oraz jakiego rodzaju potrawy będziemy w niej przyrządzać. Warto zaopatrzyć się w praktyczny zestaw patelni na indukcję. Mniejsza dobrze sprawdzi się na przykład podczas smażenia jajek, większa — gotowania obiadu dla całej rodziny. Dostępne na rynku patelnie ceramiczne 28 cm mogą mieć różną głębokość. Płaskie wykorzystać można podczas smażenia naleśników, głębsze — robienia dań na bazie makaronu. Wybierając patelnię ceramiczną, szczególną uwagę zwrócić należy na jej dno. Im jest ono grubsze, tym lepiej. Tego typu naczynia równomiernie się ogrzewają, a przygotowywane w nich składniki — nie przywierają. Ciekawą alternatywą dla klasycznych patelni ceramicznych na indukcję są modele grillowe ze specjalną, karbowaną powierzchnią czy te stworzone z myślą o jajkach sadzonych, mające okrągłe wypustki ułatwiające smażenie.

Ceramiczna patelnia — w jaki sposób o nią dbać?

Jak sprawić, by dobra patelnia ceramiczna posłużyła nam przez długi czas? W tym celu, zadbać należy o stosowną jej pielęgnację. Po zakupie patelni ceramicznej pokrywamy ją cienką warstwą oliwy, a następnie przecieramy papierowym ręcznikiem. Do mycia takiego naczynia należy używać miękkiej gąbki lub delikatnej ściereczki, płynu do mycia naczyń oraz ciepłej wody. Niewskazane jest tutaj natomiast stosowanie ostrych myjek oraz agresywnych środków chemicznych. Po każdym umyciu, patelnię ceramiczną nieprzywierającą należy naoliwić w identyczny sposób, co przed pierwszym użyciem. Ceramicznych patelni nigdy nie powinno się myć w zmywarce. Związane jest to z faktem, iż stosowane tam detergenty przyczyniać mogą się do uszkadzania powłoki sprawiając, że przyrządzane na niej potrawy zaczynają przywierać do powierzchni. Jeżeli posiadamy komplet patelni, przechowując je, nigdy nie ustawiajmy ich jedna na drugą. Prowadzić może to bowiem do trwałego ich uszkodzenia. Poszczególne naczynia oddzielić można od siebie przy pomocy papierowego ręcznika lub filcowej podkładki.

Patelnia ceramiczne to naczynie wytrzymałe, które pozwala na smażenie bez dodatku tłuszczu. Zaopatrując się w nią możemy być pewni, że posłuży nam ona przez długi czas.

źródło: materiał Partnera MK

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Magdalena Pawłowska 18 września, 2019

    Hej, hej, fajny artykuł! Zainteresowały mnie ostatnio patelnie-woki na prąd. Polecisz aktualnie jakiś model? Znasz się również na tym rodzaju?? Czy ETA która została wyróżniona np. tutaj – https://www.prorankingi.pl/rankingi/male-agd-do-kuchni/patelnie-elektryczne/ – jest Twoim zdaniem okej, wystarczy? nie chcę źle kupić 🙁 Pozdrawiam!

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ