Sunday, January 19, 2025
Home / Kuchnia  / Jak usunąć szkodliwe substancje z mięsa? 4 triki

Jak usunąć szkodliwe substancje z mięsa? 4 triki

Przemysł spożywczy nas nie oszczędza, więc warto się chronić. Jak?

Myjka do żywności

fot. materiał Partnera

Szkodliwe substancje w mięsie to poważny problem, ponieważ ich spożywanie negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Na szczęście istnieją proste sposoby, by się ich pozbyć. Jak to zrobić? W niniejszym artykule opisane zostały 4 triki, które pozwolą usunąć zanieczyszczenia z mięsa

 

Trik 1 ‒ roztwór z soku z cytryny i soli

Jak usunąć szkodliwe substancje z mięsa? W tym celu sprawdzi się między innymi moczenie go w roztworze z soku z cytryny oraz soli. By go przygotować wystarczy do 1 litr wody dodać 2 łyżki soli kuchennej oraz 1/4 łyżki soku z cytryny. Po przygotowaniu roztworu wystarczy włożyć do niego mięso, by przez około 2 godziny przechowywać je w lodówce. Następnie trzeba wyjąć mięso z marynaty i włożyć je do zimnej wody na około godzinę, co pozwoli uwolnić je od nadmiaru soli i cytryny.

Trik 2 ‒ woda mineralna

Usunięcie szkodliwych substancji z mięsa jest możliwe również dzięki wykorzystaniu wody mineralnej. W tym przypadku należy moczyć w niej mięso przez około 3 godziny. Po tym czasie wystarczy je wyjąć oraz opłukać czystą wodą, co pozwoli zmiękczyć mięso. Użyć można zarówno wody niegazowanej, jak i gazowanej.

Trik 3 ‒ dwukrotne gotowanie

Trzeci sposób doskonale sprawdza się w przypadku mięsa, które ma trafić do zupy. Dwukrotne ugotowanie wody pozwala bowiem usunąć wiele szkodliwych substancji, czyli nie tylko 99,9% bakterii, ale również hormony wzrostu, czy antybiotyki, które z reguły znajdują się w drobiu. Chcąc się ich pozbyć należy gotować mięso na wolnym ogniu, a po 10 minutach wrzenia wylać z naczynia całą wodę. Teraz pozostaje tylko przepłukać mięso pod bieżącą wodą oraz przeprowadzić właściwe gotowanie.

Trik 4 ‒ myjka do żywności

Najszybszym sposobem usunięcia szkodliwych substancji z mięsa jest wykorzystanie myjki do żywności. Jest to nie pozorne urządzenie elektryczne, które wykorzystując ozon oraz ultradźwięki pozwala usunąć wiele różnych zanieczyszczeń z produktów spożywczych. Zaletą jest prostota oraz szybkość użycia, ponieważ myjka do żywności usuwa szkodliwe substancje w kilka minut. By jej użyć wystarczy napełnić naczynie czystą wodą, a następnie umieścić w nim mięso oraz włączoną myjkę. Po kilku minutach mięso jest wolne od zanieczyszczeń, a co za tym idzie gotowe do dalszej obróbki.

Myjka do żywności ‒ zalety

Warto mieć świadomość, że szybkość usuwania zanieczyszczeń to nie jedyna zaleta myjek do żywności, ponieważ tego typu urządzenia wyróżnia przede wszystkim wysoka skuteczność w usuwaniu wielu rodzajów zanieczyszczeń. Są to zarówno zanieczyszczenia stałe, jaja pasożytów, pyły (również poniżej 2,5pm), czy metale ciężkie, jak i pestycydy, substancje chemiczne, glifosat. Co więcej, myjka do żywności pozwala usunąć także bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, co pozwala usunąć nieprzyjemne zapachy. Co jeszcze przemawia za jej zakupem? Przede wszystkim fakt, że sprawdza się nie tylko przy czyszczeniu żywności, ale również przedmiotów codziennego użytku, czy zabawek i akcesoriów dziecięcych.

 

Podsumowując należy stwierdzić, że szkodliwe substancje z mięsa można usunąć na kilka sposobów. Najważniejsza w tym przypadku jest oczywiście wygoda oraz skuteczność.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ