Friday, April 25, 2025
Home / PARTNER MK  / Wzdęty brzuch. I co wtedy?

Wzdęty brzuch. I co wtedy?

Uczucie pełności, ucisk i gazy - jak radzić sobie ze wzdęciami?

Wzdęcia należą do najpowszechniejszych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawiają się uczuciem pełności oraz rozpierania. Skąd się biorą i jak można sobie z nimi poradzić?
Advertisement

Slim tanned woman's body.

Wzdęcia po jedzeniu mogą pojawić się, gdy połykamy zbyt dużo powietrza przy spożywaniu posiłku. Dlatego niewskazany jest pośpiech i rozmawianie podczas jedzenia. / fot. fotolia

U większości osób wzdęcia nie wiążą się ze zwiększeniem ilości gazów w przewodzie pokarmowym, ale przede wszystkim z subiektywnym ich odczuwaniem. Mimo to metody zmniejszenia objętości gazów w żołądku i jelitach mogą powodować, że dolegliwości ustępują. Wzdęcia po jedzeniu mogą pojawić się, gdy połykamy zbyt dużo powietrza przy spożywaniu posiłku. Dlatego niewskazany jest pośpiech i rozmawianie podczas jedzenia. Wzdęcia pojawiają się też, gdy w procesie trawienia zabraknie jakiegoś enzymu, na przykład rozkładającego laktozę obecną w mleku. Wtedy dany składnik pożywienia ulega fermentacji, a to skutkuje wzrostem ciśnienia gazów w układzie pokarmowym. Mamy wtedy wrażenie, że obwód naszego brzucha zwiększa się. Podobnie dzieje się z powodu niestrawionych resztek pokarmu, zwłaszcza roślin strączkowych takich jak bób, fasola, groch czy soja. Zalegają one w jelicie grubym i są rozkładane przez bakterie. Towarzyszy temu nadmierne wydzielanie gazów i wzdęcia. Powstają one również na skutek picia napojów gazowanych ze względu na zawarty w nich dwutlenek węgla.

Co można z tym zrobić?

Wzdęcia i dolegliwości po jedzeniu bywają bardzo dokuczliwe. Krępujące są częste odbijania i głośne wiatry. Uczucie wzdęcia można jednak zmniejszyć. W trakcie jedzenia lepiej nie rozmawiać, jeść powoli i dokładnie przeżuwać pokarm, a po posiłku dobrze jest wybrać się na spacer. Jeśli po zjedzeniu nabiału gorzej się czujemy, najlepiej ograniczmy w diecie mleko i jego przetwory, bo możemy cierpieć na nietolerancję laktozy. Uważajmy też na warzywa, które mają zdolność rozdymania, takie jak kapusta, cebula czy kalafior, a słodkie napoje zastąpmy herbatami ziołowymi. Dzięki nim łatwiej strawimy ciężkostrawne pokarmy. Zioła na niestrawność to przede wszystkim dziurawiec i mięta. W aptekach nie brakuje też środków bez recepty na kłopoty żołądkowe. Na silne wzdęcia może pomóc Espumisan Max, zawierający symetykon, który z skutecznie rozbija pęcherzyki gazu w jelitach i ułatwia ich usuwanie. Espumisan Max ma postać łatwych do połknięcia małych kapsułek. Symetykon wywiera czysto fizyczne działanie i nie wchłania się z przewodu pokarmowego, z tego powodu nie należy spodziewać się wystąpienia działań niepożądanych. Nie wchodzi on również w interakcje z innymi lekami. Mogą go stosować nawet osoby po 14. roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz chorzy na cukrzycę.

Zaniepokoić powinno nas wzdęcie trwające kilka tygodni, połączone z silnymi bólami brzucha, zaparciami lub biegunką, wymiotami czy brakiem apetytu i stanem podgorączkowym. W takim wypadku lekarz specjalista musi ustalić przyczynę dolegliwości i od niej będzie zależało dalsze postępowanie.

Oceń artykuł
3 Comments
  • rewerse 9 listopada, 2015

    To zwykła reklama espumisanu w formie artykułu o wzdęciach.Ludzie się na to nie złapią.

  • Kejter 8 grudnia, 2015

    Ordynarna chałtura. Nie zapłaciłbym za taki tekst.

  • KLinika Dobrego Dietetyka 7 marca, 2016

    W długotrwałych przypadku dolegliwości trawiennych warto zrobić badania diagnostyczne, m.in. na alergie i nietolerancje pokarmowe

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ