Sunday, March 16, 2025
Home / Kuchnia  / Jak przyrządzić domowy sok z sokownika?

Jak przyrządzić domowy sok z sokownika?

Tylko się pospieszcie, bo sezonowych owoców wkrótce nie będzie

Sok z sokownika

fot. Pixabay

Picie soków owocowych i warzywnych jest zalecane przez lekarzy, dietetyków i innych specjalistów żywności i żywienia. Takich soków nie trzeba kupować w sklepie, można je przyrządzić samodzielnie w domu. Domowy sok z sokownika to doskonały dodatek do każdego posiłku. Sprawdź, jak go zrobić bez wysiłku

 

1. Domowy sok z sokownika
2. Jak przyrządzić sok owocowy w sokowniku parowym?

 

Do przygotowania soku potrzebne będą ulubione dojrzałe owoce oraz sokownik. To urządzenie działa podobnie jak garnek do gotowania na parze, a jest znacznie łatwiejsze w obsłudze od wyciskarki wolnoobrotowej.

Domowy sok z sokownika

Chcąc przygotować domowy sok owocowy, warto zacząć od zakupu sokownika. Współczesne sokowniki to nowoczesne sprzęty, które wystarczy postawić na kuchence i uzupełnić ulubionymi owocami, aby po kilkudziesięciu minutach móc cieszyć się świeżym, pysznym sokiem. Zestaw składa się z czterech elementów. Pierwszym jest garnek do wody, w którym umieszcza się wodę poddawaną podgrzewaniu. Drugim jest garnek do zbierania soku, do którego ścieka sok z owoców. Kolejny element to ganek na owoce, który przypomina sitko służące do odcedzania makaronu. Całość zamyka pokrywka. Aby zlać sok, który zbiera się w środkowym naczyniu, wystarczy użyć dołączonego do garnka wężyka zamykanego klamrą.

 

W ofercie czołowych producentów i dystrybutorów można znaleźć zarówno sokowniki parowe, których można używać na kuchenkach gazowych lub elektrycznych, jak i sokowniki na indukcję, przystosowane do użytkowania na płytach indukcyjnych. Garnki na indukcję posiadają specjalne, wielowarstwowe dno, które bardzo dobrze przewodzi ciepło, a tym samym pozwala w pełni wykorzystać potencjał zarówno płyty, jak i samego garnka.

 

Jak przyrządzić sok owocowy w sokowniku parowym?

Domowe soki najlepiej zrobić z dojrzałych owoców ‒ zawierają one znacznie więcej soku niż owoce dopiero dojrzewające. Zanim wybrane produkty znajdą się w sokowniku, trzeba je odpowiednio przygotować, a więc przede wszystkim umyć i usunąć gniazda nasienne, szypułki, ogonki lub inne elementy, które nie powinny się znaleźć w soku. Zepsute lub spleśniałe owoce należy wyrzucić. Jeśli owoce są duże, jak jabłka lub gruszki, dobrze jest pokroić je na mniejsze części. Dzięki temu po przygotowaniu soku, owoców będzie można użyć do zrobienia dżemu.

 

Teraz można przystąpić do produkcji domowego soku. Na początku umieść wybrane składniki w ostatnim garnku z sitkiem i zasyp owoce cukrem, a do części najniższej wlej wodę do wysokości 1/3 garnka. Ilość cukru zależna jest od indywidualnych preferencji. Całe naczynie trzeba złożyć, przykryć pokrywką, zacisnąć wężyk klamrą i postawić garnek na kuchence lub płycie indukcyjnej. Całość powinna gotować się na małym ogniu lub niewielkiej mocy palnika tak, aby wrząca woda mogła swobodnie parować i doprowadzić najpierw do zmiękczenia owoców, a następnie wydzielania przez nie soku. Gotowe soki owocowe będą ściekać do pojemnika na sok, skąd można przelewać je bezpośrednio do wyparzonych słoików lub butelek, albo do pojemnika z dzióbkiem. Tak przygotowany sok malinowy, z czarnego bzu, czerwonych porzeczek czy dowolnych innych owoców, należy jeszcze pasteryzować, a więc zagotować w słoikach w specjalnym garnku lub wyprażyć w piekarniku.

 

Jak widać, aby pozyskać domowe soki owocowe nie trzeba kupować drogich wyciskarek lub innych, skomplikowanych sprzętów. Chcąc zrobić sok samodzielnie, wystarczy dobrej jakości parowy sokownik na indukcję, który pozwoli wykorzystać świeże owoce do produkcji domowych soków oraz dżemów.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ