Monday, September 16, 2024
Home / Kuchnia  / Jak przyprawiać kaszę?

Jak przyprawiać kaszę?

Jakie przyprawy są najlepsze do kasz: gryczanej, kukurydzianej czy jaglanej?

przyprawy do kaszy gryczanej

Jakie przyprawy są najlepsze do kaszy gryczanej, jaglanej czy kukurydzianej? / fot. Nadine Primeau / Unsplash

Gotowana z kurkumą lub curry, podawana z posiekanym czosnkiem, posypana obficie majerankiem, bazylią, oregano… Niezależnie od tego, jaką kaszę gotujesz, powinna być dobrze przyprawiona. Niektóre kasze mają nieco mdły smak, jeżeli nie są niczym wzbogacone. Jak przyprawić kaszę tak, aby podczas obiadu trzęsły się uszy?

kasza przyprawy winiary kuchnia przepisy

Przyprawy to klucz do sukcesu / fot. materiały prasowe

Kasza jaglana jest uniwersalnym składnikiem sałatek i obiadów: można z niej zrobić nietypowe placuszki, podawane z domowymi dipami, i aromatyczne zapiekanki z sezonowymi warzywami. Świetnie smakuje w sałatce z łososiem i gołąbkach w sosie. Jednak na polu dodatków do mięs z gęstymi sosami równych sobie nie ma kasza gryczana, rewelacyjnie smakująca z dodatkiem świeżych, posiekanych ziół. W lżejszych daniach niezastąpiona może okazać się kasza kukurydziana – składnik włoskiej polenty. Jak urozmaicać przepisy na kaszę przyprawami?

Jak przyprawić kaszę jaglaną do obiadu i sałatek?

Niezależnie od tego, jak gotujesz kaszę jaglaną (w woreczkachczy odmierzasz porcje miarką), już na tym etapie warto ją przyprawić. Do gotującej się wody dodaj płaską łyżeczkę curry, aby kasza zyskała delikatnie ostry smak. Podczas gotowania kasza wchłonie również przyprawę i nabierze mocniejszego, żółtego koloru. Jeśli skusisz się na dodanie do wody innej mieszanki przypraw, sprawdź, czy w składnikach znajduje się sól. Jeżeli tak jest, nie sól dodatkowo wody, aby kasza po ugotowaniu nie była przesolona. Aby była lekko kremowa, do wody możesz dodać łyżkę oliwy z oliwek lub masła.

Ugotowaną kaszę jaglaną możesz dusić chwilę z mięsem i warzywami na patelni, aby przesiąkła ich smakiem i aromatem. Nie obawiaj się przypalenia – nic się nie stanie, jeżeli będziesz często mieszać potrawę. Sałatki z kaszą jaglaną przygotuj odpowiednio wcześnie i włóż do lodówki, aby składniki zdążyły się „przegryźć”. Aby smak i aromat przypraw (np. tymianku, oregano, ziół prowansalskich) był intensywniejszy, przed dodaniem do sałatki możesz je podgrzać na suchej patelni, a następnie posiekać i wrzucić do sałatki.

Jak doprawić kaszę gryczaną do mięs?

gotowanie kuchnia przyprawy kasza

A ty, na co masz dzisiaj ochotę? / fot. materiały prasowe

Kasza gryczana jest wspaniałym, sycącym i wartościowym dodatkiem do wszelkich mięs: pieczonych, duszonych czy nawet gotowanych na parze. Idealnie komponuje się z gęstymi sosami, np. pieczarkowymi, dlatego warto ją ugotować w wywarze grzybowym, aby nabrała atrakcyjnego aromatu. Sprawdzi się też ugotowanie jej w bulionie mięsnym lub warzywnym.

Podobnie jak kaszę jaglaną, gryczaną możesz ugotować na dwa sposoby: w woreczku lub bez. Jednak przed gotowaniem warto podprażyć kaszę gryczaną na patelni z odrobiną tłuszczu, aby wydobyć z niej orzechowy smak i aromat. Jeżeli chcesz uzyskać bardzo miękką kaszę (ale nie rozgotowaną!), po gotowaniu przerzuć ją do naczynia żaroodpornego, dodaj ulubione przyprawy (również kompozycje ziół do mięs) i piecz w piekarniku ustawionym na ok. 100 stopni przez maksymalnie pół godziny, kosztując kaszy w międzyczasie.

Nie musisz koncentrować się tylko na przyprawach w torebkach: posiekaj czosnek i kawałeczek świeżego imbiru, zastanów się nad połączeniem wytrawnego smaku mięs z cynamonem i innymi przyprawami korzennymi: goździkami i gałką muszkatołową. To przyprawy nie tylko do piernika i pieczonych jabłek!

Jak ugotować smaczną kaszę kukurydzianą?

Kaszę kukurydzianą możesz przygotować zarówno na sposób wytrawny (jako włoską polentę, wykorzystując mieszanki ziół, których możesz użyć także do kaszy gryczanej), jak i na słodko (na smaczne śniadanie). Do kaszy kukurydzianej świetnie pasuje mielony kminek, jeśli zaś wolisz ją na słodko, koniecznie dodaj łyżeczkę cukru waniliowego. Kukurydziany deser możesz posypać cukrem pudrem.

Polentę możesz podać np. z olejem balsamicznym, na bazie którego wcześniej przygotujesz swoją mieszankę przypraw. Ozdób ją świeżą natką pietruszki, orzeźwiającą miętą lub posyp koperkiem.

Przygodę z przyprawianiem kasz możesz rozpocząć od… wycieczki między półkami w supermarkecie, spaceru między sprzedawcami na bazarku lub wędrówki po stronach internetowych, aby zakupić mnóstwo różnorodnych przypraw (także ekologicznych!) i tworzyć z nimi kulinarne dzieła. Przy okazji zastanów się nad własnymi doniczkami z takimi ziołami, jak bazylia, oregano czy mięta, których listkami także udekorujesz rozmaite potrawy.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ