Jak przygotować się do sprzedaży świeżo wyciskanych soków? 9 wskazówek
Filary tego smakowitego biznesu

fot.Pixabay
Soki wyciskane ze świeżych owoców są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Jednak nie każdy ma czas na ich przygotowanie. Chcesz je robić i sprzedawać? Podpowiemy, jak się do tego przygotować
Zadbaj o odpowiednie serwowanie
Spożywanie soków ze świeżych owoców, niesie ze sobą wiele pozytywnych rzeczy, np. wspomaga trawienie i odchudzanie, dodaje energii i poprawia samopoczucie, a także pomaga w zachowaniu urody i wzmacnia odporność. Jeśli chcesz sprzedawać takie soki, w pierwszej kolejności zastanów się, czy chcesz wyciskać soki na prośbę klientów, aby mogli je od razu wypić, czy planujesz niewielką ilość mieć wcześniej przygotowaną, dla tych, którzy nie chcą czekać.
W tym pierwszym przypadku dobrze sprawdzą się plastikowe kubki z pokrywką i słomką. Picie soku nie tylko będzie wygodne, ale również będziesz mógł go estetycznie zaprezentować. Jeśli chodzi o dłuższe przechowywanie albo zabieranie soku do spożycia na później, dobrym rozwiązaniem będzie zakręcana butelka na smoothie.
Jak przechowywać sok ze świeżych owoców?
Niepasteryzowane soki należy wypić w ciągu 24 godzin, chyba że są trzymane w lodówce, wówczas mogą być przechowywane nawet do 72 godzin. Dlatego zadbaj, aby właściwie je przechowywać i wyeksponować. Możesz butelki z sokiem umieścić w pionowej lodówce, aby ładnie je pokazać albo w witrynie wyłożonej lodem. Jeśli obok ustawisz skrzynki ze świeżymy owocami, z pewnością przyciągniesz uwagę klientów.
Czasami klienci chcą spróbować, czy dany sok będzie im smakował. Dlatego przy wyciskaniu soku pobieraj jego niewielkie ilości, aby podawać je w formie próbek. Możesz do tego wykorzystać niewielkie, jednorazowe kubeczki, dzięki czemu klienci sprawdzą, czy dany smak im odpowiada i jeśli tak, zdecydują się na zakup większej ilości. Pamiętaj jednak, że takie soki muszą być zawsze wyciskane ze świeżyć, a nie mrożonych owoców.
O czym jeszcze powinieneś pamiętać?
Przygotowując się do sprzedaży świeżo wyciskanych soków, powinieneś zainwestować nie tylko w smaczne owoce, ale również w dobrej jakości wyciskarkę i odpowiednią lokalizację. W tym ostatnim przypadku wybieraj miejsca, w którym jest duże natężenie ruchu, a odpowiednio przygotowana ekspozycja sprawi, że klienci chętnie będą się przy niej zatrzymywali.
Poświęć trochę czasu na wypróbowanie różnych przepisów, tak aby sprawdzić, które owoce i dodatki można ze sobą łączyć, a które nie. Pamiętaj również, że takie soki najlepiej smakują, kiedy są świeżo wyciskane, dlatego postaraj się zrobić go tyle, aby wystarczyło na jeden dzień. Nie sprzedałeś wszystkiego? Ustaw butelki w taki sposób, aby te wcześniej wyciśnięte były sprzedane w pierwszej kolejności.
Oczywiście będąc sprzedawcą soków owocowych, dobrze wiesz, że niezwykle ważne jest utrzymanie czystości. Dlatego pamiętaj o przecieraniu blatów i lodówek, jak również o codziennym czyszczeniu wyciskarki. Dzięki temu usuniesz resztki, które się w niej nagromadziły i kolejnego dnia zaproponujesz klientom sok najwyższej jakości.