Porady baristy: jak przygotować kawy mleczne?
Fantazyjne mleczne latte nie musi być dostępne tylko w kawiarni!
Bez wątpienia kawy mleczne są najbardziej popularne w Polsce. Ich delikatny słodki smak i możliwość przygotowania na wiele sposobów to z pewnością największe atuty. Jak tworzyć kawy mleczne, aby wydobyć z nich wszystko, co najlepsze? Kilka słów o prezentacji, dodatkach do kawy i wyborze ekspresu.
Wybierz dobry ekspres do kawy
Nie jest tajemnicą, że zrobienie pysznego napoju kawowego wymaga odpowiedniego sprzętu. Oczywiście można wybrać stary dobry sposób, który nadal funkcjonuje w większości polskich domów, czyli wrzątek i kawa rozpuszczalna lub sypana. Każdy smakosz jednak wie, że dopiero kawa z ekspresu lub kawiarki jest prawdziwym spełnieniem marzeń wymagających podniebień. Które urządzenie będzie najlepsze do przygotowania mlecznych kaw?
Najtańszym sposobem jest kupno kawiarki lub ekspresu przelewowego. One stworzą doskonałą bazę w postaci aromatycznego, mocnego naparu, do którego wystarczy dolać mleka. Jeżeli posiadasz już ubijak lub choćby ręczny spieniacz, możesz zrobić napój mleczno-kawowy z lekką pianką. Jeśli cenisz sobie kompleksowe rozwiązania i możliwość wyboru różnych opcji, postaw na ekspres do kawy z młynkiem, który również będzie miał spieniacz i różne programy do wyboru.
Chcesz kawę jak z włoskiej kawiarni? Sprawdź na przykład ekspres z młynkiem od De’Longhi. Dla osób wygodnych idealnie sprawdzi się taki automat. Dzięki niemu już za pomocą jednego przycisku możesz cieszyć ulubioną latte macchiato, cappuccino i wieloma innymi, na które tylko będziesz miał ochotę. Jeśli jesteś fanem szybkich rozwiązań, na pewno zadowolony będziesz z ekspresu kapsułkowego. Fani celebrowania całego procesu parzenia kawy powinni natomiast zainteresować ekspresem kolbowym.
Weź pod uwagę wszystkie szczegóły
Oczywiście w przypadku każdej kawy podane są odpowiednie proporcje składników, dlatego ważne jest, aby zgodnie z tymi wytycznymi ustawić swój ekspres. Jeśli chodzi o smak, znaczenie mają następujące czynniki:
- temperatura wody,
- stopień zmielenia ziaren,
- objętość napoju,
- moc kawy,
- rodzaj ziaren.
Warto pamiętać, że nie można poprzestać na zakupie ekspresu. Niezwykle istotna jest odpowiednia konserwacja sprzętu, regularne czyszczenie i odkamienianie. Warto zainwestować w ekspres, który ma funkcję automatycznego czyszczenia układu spieniania mleka, jednak nawet różnego rodzaju udogodnienia nie zwalniają użytkownika z dbania o sprzęt. Pamiętaj, że tylko czysty i sprawny ekspres może zrobić pyszną kawę.
Postaw na odpowiednią prezentację
Nikogo nie trzeba przekonywać, że kawy mleczne są najbardziej efektowne, jeśli chodzi o wygląd, który wystarczy odpowiednio zaprezentować. Sposobów podawania kawy jest mnóstwo, a każdy może mieć swój własny, oryginalny przepis. Niezwykle modne są od kilku lat szklanki termiczne z podwójnego szkła. Cudownie wyglądają w nich napoje warstwowe, zwłaszcza te z bitą śmietaną lub spienionym mlekiem na wierzchu.
Ciekawie prezentują się również długie szklanki, w których równie często podawane są mleczne kawy, także w wariancie mrożonym. Zwolennicy bardziej spektakularnych efektów mogą serwować kawę nawet w kieliszku do martini. Duże pole do popisu mają też fani cappuccino, które podawane jest w filiżance. W kawiarniach i restauracjach najczęściej spotkać można białe zestawy, jednak ty możesz zaszaleć. W sklepach dostępne są personalizowane filiżanki, kolorowe i wzorzyste. Warto je mieć w swoim asortymencie, aby zaskoczyć swoich gości.
Nie zapominaj o dodatkach
Oczywiście miłośnicy słodkich, kawowo-mlecznych napojów powinni mieć w swoim barku dodatki, które jeszcze bardziej urozmaicą smak. Przydadzą się syropy smakowe – dzięki nim stworzysz własne, zaskakujące przepisy. Pamiętaj o wiórkach czekoladowych i kokosowych, co docenią zwłaszcza miłośnicy słodkich deserów kawowych. Zwróć uwagę również na przyprawy, w szczególności kardamon, cynamon i imbir. Chcesz kawę z prądem? Dosyp do niej goździki lub chilli. Z pewnością takiego napoju twoi goście jeszcze nie pili.
Świat Ekspresów 30 sierpnia, 2019
Dobra w smaku + wizualny aspekt kawy to sztuka!