Wednesday, July 24, 2024
Home / PARTNER MK  / Jak pozyskać kolagen z pożywienia?

Jak pozyskać kolagen z pożywienia?

Eliksir młodości

Kolagen w jedzeniu

fot. 089photoshootings / Pixabay

Kolagen to białko wspierające pracę organizmu i mające wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Nasz organizm sam wytwarza kolagen, niestety już po 25. roku życia naturalna produkcja białka zwalnia i niemal całkowicie zatrzymuje się po ukończeniu 60 lat. Efektem jest między innymi zwiotczenie skóry, pogorszenie stanu włosów i osłabienie stawów. Aby spowolnić ten proces, warto wspierać naturalną produkcję kolagenu od zewnątrz – wraz z dietą. Sprawdź, skąd brać kolagen i jakie są najcenniejsze źródła kolagenu

 

Jakie funkcje pełni kolagen w organizmie?

Odpowiedni poziom kolagenu jest istotny dla pracy całego organizmu. Do najważniejszych funkcji tego białka zaliczamy:

 

• uczestniczenie w procesie gojenia się ran i naprawy tkanek,
• wspomaganie przemiany glukozy w energię,
• pobudzanie metabolizmu,
• utrzymywanie jędrności, elastyczności, nawilżenia i gładkości skóry,
• uelastycznianie skóry głowy, odżywianie cebulek i stymulowanie porostu włosów,
• wspomaganie pracy mięśni, stawów i kości.

 

Wyróżniamy wiele typów kolagenu, a do tej pory opisano 29 rodzajów tego białka – poszczególne typy różnią się strukturą i miejscem występowania w organizmie. Za najbardziej wartościowy w suplementacji uznawany jest kolagen typu I, który stanowi budulec skóry, ścięgien, kości, więzadeł, zębiny i innych tkanek łącznych niebędących chrząstką.

Skąd brać kolagen? Źródła kolagenu w diecie

Mogłoby się wydawać, że najłatwiejszym sposobem suplementacji kolagenu jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w to białko. Jest to oczywiście dobry sposób, lecz kolagen w jedzeniu znajduje się niestety w produktach spożywczych, które nie są szczególnie lubiane.

 

Dieta z kolagenem powinna uwzględniać następującą żywność:

• galaretki rybne i wieprzowe,
• żelatynę,
• podroby (serce, wątróbka),
• golonkę,
• salceson,
• wywar z kurzych łapek.

Suplementacja kolagenu – co wybrać?

Aby czerpać kolagen z pożywienia, wcale nie trzeba zajadać się golonkami i galaretkami. Alternatywne źródła kolagenu to przede wszystkim suplementy, które zawierają kolagen pochodzenia zwierzęcego w formie proszku, płynu, tabletek lub kapsułek. Suplementacja kolagenu wcale nie musi jednak wiązać się z codziennym łykaniem tabletek – obecnie na rynku są również dostępne pełnowartościowe posiłki z kolagenem, które uzupełniają niedobory białka, a przy tym odżywiają i zapewniają uczucie sytości.

 

Takie produkty ma w swojej ofercie Shiny&Shapy, marka działająca pod skrzydłami myLINE – specjalistów od zdrowego odżywiania. W jej zespole pracują dietetycy i lekarze, których zadaniem jest tworzenie nowoczesnych, skutecznych i smacznych posiłków dietetycznych. Produkty Shiny&Shapy to znacznie więcej niż klasyczny kolagen do picia – to pełnowartościowe posiłki dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę.

Co zawiera kuracja kolagenowa Shiny&Shapy?

Produkty Shiny&Shapy nie sposób zaliczyć do klasycznych suplementów. Są to pyszne i odżywcze koktajle kolagenowe, które stanowią część diety, a nie jedynie dodatek do niej. W każdej porcji znajduje się 2500 mg bioaktywnego kolagenu VERISOL, czyli kompozycja różnych specyficznych peptydów kolagenowych pochodzących z hydrolizy kolagenu świńskiego lub wołowego typu I. Peptydy kolagenowe są bardzo dobrze wchłaniane przez skórę, dzięki czemu wspierają metabolizm skóry oraz wpływają na jej elastyczność, odżywienie i nawilżenie.

 

Kuracja kolagenowa Shiny&Shapy to jednak nie tylko kolagen. Każda porcja zawiera również 24 witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: witaminy A, D, E, K, C, B6, B12, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, biotynę, kwas pantotenowy, sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i jod. Nie znajdziemy tam natomiast laktozy, fruktozy, glutenu i oleju palmowego, a koktajle mogą być bezpieczne stosowane przez osoby z chorobą Hashimoto i insulinoopornością. Do wyboru są 3 smaki: wanilia, czekolada i kawa z karmelem. Aż trudno uwierzyć, że jedna porcja ma tylko 219 kcal!

Jak stosować koktajle kolagenowe? Efekty suplementacji

Przyrządzenie koktajlu jest banalnie proste i zajmuje nieco ponad minutę. Wystarczy wsypać 4 pełne miarki produkty do shakera, dodać 350 ml wody, napoju roślinnego bez cukru lub mleka 1,5% i wymieszać. Zdrowa dieta z kolagenem wcale nie musi być trudna w przygotowaniu i czasochłonna. Takim sycącym koktajlem możesz zastąpić jeden dowolny posiłek w ciągu dnia, na przykład śniadanie, podwieczorek lub kolację. O takiej suplementacji nie sposób więc zapomnieć, gdyż koktajl kolagenowy szybko stanie się Twoim ulubionym posiłkiem.

 

Jedno opakowanie zawiera 7 dziennych porcji, które wystarczają na pełny tydzień kuracji kolagenowej. Dla uzyskania widocznych rezultatów zaleca się stosować dietę kolagenową przez minimum 4–8 tygodni. Pierwsze efekty zobaczysz (i poczujesz) po około 4 tygodniach suplementacji – poprawie ulegnie wygląd skóry, włosów i paznokci, a Ty przestaniesz być ciągle zmęczona i będziesz miała więcej energii. Pielęgnacja anti-aging z koktajlami Shiny&Shapy to także sposób na utratę zbędnych kilogramów – dzięki sycącym posiłkom odmładzającym wreszcie przestaniesz podjadać!

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ