Friday, September 17, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Jak olej z pestek dyni poprawia zdrowie?

Jak olej z pestek dyni poprawia zdrowie?

W zasiegu ręki od dawna mamy wszystko, co dla nas dobre

dynia, olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni to koncentrat tego, co dla nas dobre / fot. Steve Buissinne, Pixabay

Wyciągi z ziół, czy oleje przygotowywane na bazie różnych roślin, są w stanie zapewnić znaczną poprawę funkcjonowania organizmu, a to przekłada się bezpośrednio na poprawę zdrowia. Jeśli chce się uzyskać takie efekty, warto zdecydować się na włączenie do diety takich olejów, jak na przykład olej z pestek dyni

 

Olej z dyni to coraz popularniejszy produkt spożywczy, które znajduje szerokie zastosowanie między innymi w kosmetyce. Jednak może być z powodzeniem wykorzystywany w postaci suplementów diety, jak też bezpośrednio w kuchni. Powodem wykorzystywania oleju z dyni jest możliwość uzyskania wielu korzyści dla zdrowia.

Jakie są podstawowe właściwości oleju z pestek z dyni?

Szczególnie regularne stosowanie oleju z pestek dyni może przynosić doskonałe efekty. Dzięki niemu możliwe jest uzyskanie znacznej poprawy funkcjonowania poszczególnych procesów w organizmie. Warto więc zdecydować się na włączenie go do codziennej diety. Jego regularne stosowanie jest w stanie zapewnić zwalczanie pasożytów, które rozwijają się w układzie pokarmowym, oraz pozytywny wpływ na gruczoł krokowy u mężczyzn.

Korzystny wpływ na zdrowie wynika z zawartych w oleju z pestek dyni dużych ilości pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Są one bardzo ważne z punktu widzenia pozytywnego wpływu na gospodarkę hormonalną, czy odbudowywanie ścianek komórkowych. Oczywiście olej z pestek dyni zawiera również wiele witamin: witaminę E czy D, jak też H czy z grupy B. To go czyni bardzo bogatym źródłem kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin.

Jakie ma zastosowanie?

Olej z pestek dyni ma lekko orzechowy, głęboki smak. Dzięki temu może być bez problemu podawany na zimno. Oczywiście doskonale nadaje się do sałatek. Jednak można go z powodzeniem dodawać również do chleba, czy też zastosować jako bazę zimnych sosów. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie oleju z pestek dyni do ciast, deserów czy lodów. Dzięki zielonej barwie może idealnie komponować się z potrawami na słodko. Jednak ten typ oleju znajduje swoje szeroki zastosowanie również w kosmetyce. Z powodzeniem może być stosowany jako składnik preparatów,  wspierających nawilżenie skóry czy włosów. Doskonale radzi sobie również ze wspomaganiem procesów regeneracji skóry. Ma to duże znaczenie dla osób, które borykają się między innymi z bliznami czy rozstępami. Natomiast zmniejszanie podrażniania skóry sprawia, że można go stosować również w kuracjach, mających na celu pozbycie się trądziku.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach