Saturday, October 5, 2024
Home / PARTNER MK  / Jak parzyć yerba mate? Poradnik dla początkujących

Jak parzyć yerba mate? Poradnik dla początkujących

Uspokaja już sam ceremoniał parzenia

yerba mate

fot. Envato Elements

Naturalny sposób na pobudzenie organizmu? Mieszkańcy Ameryki Południowej bez wątpienia odpowiedzą: yerba mate. Tradycja zaparzania i wspólnego picia mate jest tam bowiem kultywowana od wielu stuleci. Ten wyjątkowy napój jest też od jakiegoś czasu popularny w Europie. Smak i skuteczne działanie yerby zależą jednak od sposobu jej przygotowania. Sprawdź jak to zrobić krok po kroku i skompletuj niezbędne akcesoria, żeby skorzystać z jej wspaniałych właściwości

 

Czym jest yerba mate i dlaczego warto ją pić?

Yerba mate to suszone liście i łodygi ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina ta pochodzi z Paragwaju, Brazylii i Argentyny, gdzie jest uprawiana do dzisiaj. Zalety ostrokrzewu jako pierwsi odkryli Indianie z plemienia Guarani, od których też pochodzi cały rytuał związany z jej parzeniem. W Europie mate pojawiła się dopiero w XVII wieku – przywieźli ją jezuici, którzy przedstawiali susz jako alternatywę dla herbaty.

 

Dlaczego napar z ostrokrzewu paragwajskiego zyskał taką popularność? Jego sekretem jest skuteczne pobudzenie (zawiera kofeinę). Energetyzujące działanie yerby nie jest jednak tak gwałtowne, jak w przypadku kawy oraz utrzymuje się przez wiele godzin. Inne zalety napoju to zwiększanie koncentracji oraz pobudzanie układu nerwowego bez uczucia rozdrażnienia. Regularnie pijąc mate, możesz też liczyć na poprawienie krążenia krwi i obniżenie ciśnienia. Poza tym jest bogata w witaminy (C, E i z grupy B), minerały (magnez, cynk, potas, wapń i krzem) oraz przeciwutleniacze (kwas chlorogenowy).

susz yerba mate

fot. Envato Elements

Jak tradycyjnie przyrządza się yerbę?

Istnieje wiele metod przygotowywania yerba mate. Rozpoczynając swoją przygodę z nią, warto rozpocząć od tradycyjnego sposobu z tzw. kopczykiem. Wygląda to następująco:

 

1. Wsyp susz do naczynia: powinien zajmować od 1/3 do 3/4 jego objętości (w zależności od pożądanej intensywności i ilości naparu).

2. Przykryj naczynie dłonią, odwróć do góry nogami i mocno potrząśnij.

3. Przesyp susz na jedną stronę naczynia, przechylając je pod kątem ok. 45 stopni.

4. W wolną przestrzeń wlej wodę o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza.

5. W miejsce, gdzie została nalana woda, włóż rurkę bombilli (zatknij ustnik kciukiem).

6. Odczekaj kilka minut, aż susz napęcznieje i dolej wody.

7. Tak przyrządzoną mate możesz zalewać wodą wielokrotnie, dopóki zachowuje swój smak.

Pamiętaj, żeby podczas parzenia i picia yerby nigdy nie mieszać napoju bombillą: w przeciwnym razie możesz zapchać jej filtr.

Jak przygotować yerba mate na zimno?

Na bazie ostrokrzewu paragwajskiego można też przygotować orzeźwiający napój, który idealnie gasi pragnienie w upalne dni. W Ameryce Południowej nazywa się go tereré i dzięki swoim właściwościom pobudzającym jest tam często spożywany zamiast tradycyjnie zaparzanej yerby. Jak zrobić mate na zimno? Tak naprawdę wystarczy, że zalejesz susz zimną lub lodowatą wodą. Dla wzmocnienia efektu możesz też wrzucić do środka kostkę lodu. Zanim skosztujesz napoju, odczekaj co najmniej 10 min (dłużej niż w przypadku zaparzania yerby).

 

Jeśli chcesz urozmaicić smak tereré, wykorzystaj do jej zalania inne napoje. Doskonale sprawdzi się tu m.in. sok pomarańczowy, jabłkowy, a nawet kompot. Dodaj też miętę oraz świeże i suszone owoce – dobieraj je wedle swojego uznania.

yerba mate

fot. Envato Elements

Jakie akcesoria przydadzą się do parzenia i picia yerby?

Do przygotowania yerba mate potrzebujesz kilku akcesoriów. Tego napoju nie zaparza się bowiem w zwykłym kubku, zaparzaczu lub dzbanku. Oczywiście, jeśli chcesz ograniczyć wydatki lub zamierzasz tylko okazyjnie pić mate, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją w filiżance. W momencie, kiedy zamierzasz włączyć ją do swojego codziennego rytuału, warto jednak zdecydować się na profesjonalne naczynie. Przydadzą się wtedy:

 

• tykwa lub matero (naczynie do zaparzania),

• bombilla (rurka z filtrem, przez którą pijesz napar).

 

Oczywiście niezbędny jest też susz dobrany do Twoich potrzeb i preferencji smakowych.

Na gorąco czy na zimno – yerba mate to wyjątkowy napój

Yerba mate pobudza do działania, a także wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Dla wielu osób jest też odprężającym rytuałem, który pozwala wyciszyć się i zrelaksować. Chcesz przekonać się, czy ten napój jest dla Ciebie? W takim razie sprawdź ofertę Drogerii Krokus. Znajdziesz tam niezbędne akcesoria oraz susz, także w zestawach. Wypróbuj różne mieszanki yerby, m.in. z dodatkiem guarany, nagietka lub miechunki. Na pewno znajdziesz swój ulubiony smak.

Źródło: materiał Partnera MK

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ