Jak osłodzić odchudzanie?
Nie jest tajemnicą, że większym wrogiem ładnej sylwetki są cukry, a nie tłuszcze. Poznaj słodkie przepisy bez cukru
Nie jest tajemnicą, że większym wrogiem ładnej sylwetki są cukry, a nie tłuszcze. Niestety, do tej pory, nie pomagało to łasuchom. Do czasu.
30-go maja organizatorzy warsztatów „Słodko bez cukru” wraz z kilkunastoma blogerkami kulinarnymi przygotowali kilkanaście słodkich dań… bez cukru. Najpopularniejsze słodziło zamieniono na ksylitol, aspartam, stewię i syrop klonowy. Podczas warsztatów prowadząca przeprowadziła także tzw. „blind test”, w którym – uwaga – blogerki nie rozpoznały, które danie jest z ksylitolem, które z aspartamem, a które ze stewią.
Jakich słodkości można spróbować bez cukru? Podajemy kilka przepisów:
Galaretka z owocami i bananowym kremem
Składniki na 5 porcji:
– 5 herbat owocowych (u mnie malina)
– 3 płaskie łyżeczki żelatyny
– Łyżka ksylitolu do posłodzenia galaretki (może być kopiasta)
– 2 duże banany
– 200g jogurtu naturalnego
– Szczypta sproszkowanej wanilii
– 5 łyżek ksylitolu do masy jogurtowo-bananowej
Przygotowanie:
Wlewamy 400ml wrzątku do garnuszka. Do wrzątku wkładamy torebki z herbatą i przykrywamy pokrywką
Myjemy banany. Do wysokiego naczynia przekładamy jogurt, wanilię, słodzimy ksylitolem do smaku i wkrajamy umytego i obranego banana. Następnie blenderujemy na jednolitą masę.
Do gorącej esencji herbaty wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia (jeśli trzeba esencję ponownie podgrzewamy w garnuszku. Galaretką wypełniamy wybrane naczynka i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Po godzinie przekładamy na wierzch każdego pucharka masę bananową i podajemy ozdobione.
Mus waniliowy
Składniki na 2 porcje:
– Serek homogenizowany bez cukru
– 1 jajko
– Łyżeczka ekstraktu waniliowego
– Słodzik (aspartam)
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć ze słodzikiem i dodać do niego serek i ekstrakt waniliowy. Białko ubić na sztywno. Delikatnie łączyć obie rzeczy. Deser ozdobić.
Batoniki domowe
Składniki na blachę 33x36cm:
– 10 jajek
– 220g płatków owsianych górskich
– 250g amarantusa ekspandowanego
– 10-20ml stewii w płynie
– 200g posiekanych bakalii
– 2-4 łyżki syropu z karobu
Przygotowanie:
Składniki po prostu ze sobą mieszamy. Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na 180 stopni przez 20-30 minut, sprawdzając czy wypiek nie przypieka się. Po lekkim ostygnięciu możemy wycinać batony
Na koniec, małe podsumowanie, dotyczące wyboru słodziła. Wybór dotyczy głównie trzech zagadnień: zawartości kalorycznej, dostępności i ceny. Praktycznie zero kalorii ma aspartam oraz stewia, ksylitol jest tylko 2 razy mniej kaloryczny niż cukier. Dostępność zależy od lokalizacji – w większych marketach znajdziemy wszystkie trzy słodziki.
My pozostajemy przy tezie, że wszystko jest dla ludzi, którzy potrafią zachować umiar. Smacznego, Łasuchy! Powodzenia w dbaniu o sylwetkę!