Thursday, December 5, 2024
Home / Kuchnia  / Jak osłodzić odchudzanie?

Jak osłodzić odchudzanie?

Nie jest tajemnicą, że większym wrogiem ładnej sylwetki są cukry, a nie tłuszcze. Poznaj słodkie przepisy bez cukru

Organizatorzy warsztatów „Słodko bez cukru” wraz z kilkunastoma blogerkami kulinarnymi przygotowali kilkanaście słodkich dań… bez cukru.

Organizatorzy warsztatów „Słodko bez cukru” wraz z kilkunastoma blogerkami kulinarnymi przygotowali kilkanaście słodkich dań… bez cukru. / fot. materiał prasowy

Nie jest tajemnicą, że większym wrogiem ładnej sylwetki są cukry, a nie tłuszcze. Niestety, do tej pory, nie pomagało to łasuchom. Do czasu.

30-go maja organizatorzy warsztatów „Słodko bez cukru” wraz z kilkunastoma blogerkami kulinarnymi przygotowali kilkanaście słodkich dań… bez cukru. Najpopularniejsze słodziło zamieniono na ksylitol, aspartam, stewię i syrop klonowy. Podczas warsztatów prowadząca przeprowadziła także tzw. „blind test”, w którym – uwaga – blogerki nie rozpoznały, które danie jest z ksylitolem, które z aspartamem, a które ze stewią.

Organizatorzy warsztatów „Słodko bez cukru” wraz z kilkunastoma blogerkami kulinarnymi przygotowali kilkanaście słodkich dań… bez cukru.

Organizatorzy warsztatów „Słodko bez cukru” wraz z kilkunastoma blogerkami kulinarnymi przygotowali kilkanaście słodkich dań… bez cukru. / fot. materiał prasowy

Jakich słodkości można spróbować bez cukru? Podajemy kilka przepisów:

Galaretka z owocami i bananowym kremem

Składniki na 5 porcji:

– 5 herbat owocowych (u mnie malina)

– 3 płaskie łyżeczki żelatyny

– Łyżka ksylitolu do posłodzenia galaretki (może być kopiasta)

– 2 duże banany

– 200g jogurtu naturalnego

– Szczypta sproszkowanej wanilii

– 5 łyżek ksylitolu do masy jogurtowo-bananowej

Przygotowanie:

Wlewamy 400ml wrzątku do garnuszka. Do wrzątku wkładamy torebki z herbatą i przykrywamy pokrywką

Myjemy banany. Do wysokiego naczynia przekładamy jogurt, wanilię, słodzimy ksylitolem do smaku i wkrajamy umytego i obranego banana. Następnie blenderujemy na jednolitą masę.

Do gorącej esencji herbaty wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia (jeśli trzeba esencję ponownie podgrzewamy w garnuszku.  Galaretką wypełniamy wybrane naczynka i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Po godzinie przekładamy na wierzch każdego pucharka masę bananową i podajemy ozdobione.

Mus waniliowy

Składniki na 2 porcje:

– Serek homogenizowany bez cukru

– 1 jajko

– Łyżeczka ekstraktu waniliowego

– Słodzik (aspartam)

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć ze słodzikiem i dodać do niego serek i ekstrakt waniliowy. Białko ubić na sztywno. Delikatnie łączyć obie rzeczy. Deser ozdobić.

Batoniki domowe

Składniki na blachę 33x36cm:

– 10 jajek

– 220g płatków owsianych górskich

– 250g amarantusa ekspandowanego

– 10-20ml stewii w płynie

– 200g posiekanych bakalii

– 2-4 łyżki syropu z karobu

Przygotowanie:

Składniki po prostu ze sobą mieszamy. Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na 180 stopni przez 20-30 minut, sprawdzając czy wypiek nie przypieka się. Po lekkim ostygnięciu możemy wycinać batony

Na koniec, małe podsumowanie, dotyczące wyboru słodziła. Wybór dotyczy głównie trzech zagadnień: zawartości kalorycznej, dostępności i ceny. Praktycznie zero kalorii ma aspartam oraz stewia, ksylitol jest tylko 2 razy mniej kaloryczny niż cukier. Dostępność zależy od lokalizacji – w większych marketach znajdziemy wszystkie trzy słodziki.

Praktycznie zero kalorii ma aspartam oraz stewia, ksylitol jest tylko 2 razy mniej kaloryczny niż cukier.

Praktycznie zero kalorii ma aspartam oraz stewia, ksylitol jest tylko 2 razy mniej kaloryczny niż cukier. / fot. materiał prasowy

My pozostajemy przy tezie, że wszystko jest dla ludzi, którzy potrafią zachować umiar. Smacznego, Łasuchy! Powodzenia w dbaniu o sylwetkę!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ