Sunday, May 18, 2025
Home / Kuchnia  / Jak nie przytyć na Wielkanoc? PRZEPIS na Świąteczną Bombę Witaminową

Jak nie przytyć na Wielkanoc? PRZEPIS na Świąteczną Bombę Witaminową

Poznaj przepis na Świąteczną Bombę Witaminową

Świąteczna Bomba Witaminowa

Świąteczna Bomba Witaminowa / fot. Orchidea Creative Group

Wielkanoc to czas radosnych spotkań przy rodzinnym stole. Rozmowy w gronie bliskich umilane są przepysznymi, ale nierzadko tuczącymi świątecznymi potrawami. Co zrobić, aby nie odbierając sobie przyjemności z kosztowania niecodziennych dań, równocześnie nie przybrać dodatkowych kilogramów? Jakie dania przygotować na kulinarną, wielkanocną ucztę? Wyjdź poza schemat i odważnie wykorzystaj zielone dary natury

 

Przy współczesnym trybie życia wiosenne Święta Wielkanocne to często jedna z nielicznych okazji do rozmów z bliskimi i pobycia razem nieco dłużej. Taka atmosfera niewątpliwie sprzyja też wspólnemu biesiadowaniu przy suto zastawionym stole. Czy wielkanocne smaczne potrawy muszą być tuczące? Niekoniecznie – wystarczy, że wprowadzisz do wielkanocnego menu trochę zielonych warzyw, które pomogą zadbać o figurę i zachwycą gości smakiem. Jakie dary natury uwzględnić?

Jarmuż

Jarmuż to smaczne, zielone warzywo, które posłuży nam nie tylko jako dekoracja świątecznych potraw, ale przede wszystkim dostarczy naszym organizmom białko, witaminy C i K, potas, żelazo i przeciwutleniacze. Poza tym znajdziemy w nim błonnik, który pomoże zachować zgrabną sylwetkę.

– Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Jego wartość odkryli także Polacy, chętnie wykorzystując w swoich kuchniach – przyznaje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg.

– Doskonałe połączenie stanowi z sałatą, bogatą w przeciwutleniacze, kwas foliowy, mangan, potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B, C i E. Dodatkowo sałata w swych rozmaitych postaciach także pięknie zaprezentuje się na stole – dodaje ekspert. Co ważne, przygotowując wielkanocną sałatkę, warto majonez zastąpić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatka będzie pyszna, a już na pewno mniej kaloryczna.

Szpinak

O jakim zielonym warzywie warto jeszcze pamiętać? Z pewnością o szpinaku, który odżywi nas kwasem foliowym, wapniem i żelazem, a także ryboflawiną, tiaminą, czy witaminą A, B6 i K. Wspomoże również proces przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ze szpinaku wyczarujemy oryginalny farsz do jajek. Nadzienie w formie musu z awokado i szpinakiem zachwyci gości smakiem, a dekoracja listkami bazylii czy zdrowymi kiełkami stworzy nietuzinkową kompozycję na talerzu. Od tej pory tradycyjne wielkanocne jajka już nigdy nie będę takie same. Dodatkowo szpinak możemy wykorzystać jako składnik pasztetu z kaszy jaglanej lub w wersji z łososiem. A jeśli wielkanocne babki, serniki i mazurki już nieco ci się znudziły, tu także jest alternatywa – na świąteczny deser idealnie sprawdzi się uwielbiane ciasto szpinakowe.

Świąteczna Bomba Witaminowa

Składniki:

  •  1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix (burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska) 180 g
  •  1 woreczek Szpinaku młodego marki Eisberg 80 g
  •  12 pomidorków koktajlowych
  •  200 g sera feta
  •  170 g świeżego ananasa
  •  30 g suszonych pomidorów
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g orzechów włoskich

Dressing:

  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 6 łyżeczek octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  •  szczypta świeżego majeranku
  •  sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Gotową mieszankę sałat Bolero mix ułożyć w miseczce. Dodać pokrojony w kostkę ser i ananasa, orzechy, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika oraz pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość połączyć ze szpinakiem i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, następnie polać przygotowanym dressingiem.
Smacznego!

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ