Thursday, April 24, 2025
Home / Inne  / Nowe produkty  / Jak nie marnować pieczywa? 5 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba i bułek

Jak nie marnować pieczywa? 5 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba i bułek

5 praktycznych wskazówek, dla perfekcyjnej pani domu

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo/ fot. materiały prasowe

Któż z nas nie lubi świeżych, jeszcze ciepłych bułeczek prosto z pieca, idealnych na pyszne śniadanie? A może wolisz pachnący bochen wiejskiego chleba? Niebo w gębie! Pajda posmarowana masłem lub dżemem smakuje wybornie i jest przysmakiem dużych i małych! A co z tym kilkudniowym chlebem, który zalega na półce lub w chlebaku? Zostanie wyrzucony? Nie pozwól na to! Każdego roku niemożliwe do wyobrażenia „góry” jedzenia, które mogłyby być wykorzystane i zjedzone, są wyrzucane. Zmień swoje nawyki i zacznij wykorzystywać jedzenie, które masz w swoim domu do końca! Jednym z łatwiejszych produktów, które można przetworzyć jest właśnie pieczywo. Sprawdź, co możesz zrobić z czerstwego chleba i suchych bułek.

Nie marnuj pieczywa w swoim domu/ fot. materiały prasowe

Jeśli masz w swoich zapasach suchy chleb, który nie ma oznak pleśni, możesz go spokojnie wykorzystać. Pamiętaj zawsze, by chleb przechowywać w zamkniętych pojemnikach na chleb, tak zwanych chlebakach, które dodatkowo mogą pełnić funkcję estetyczną i być ozdobą twojego blatu kuchennego.

Bułka tarta

Pierwszym i najbardziej popularnym pomysłem jest gromadzenie suchych bułek w jednym miejscu, gdy uzbiera się ich pokaźna ilość można poświęcić czas i na tarce lub w maszynce do mielenia zetrzeć pieczywo. Sprawdź sam, że znając ten patent już nigdy nie kupisz w sklepie tartej bułki. Smak tej domowej jest nieporównywalnie lepszy. Bułkę tartą domowej roboty możesz przechowywać w foliowym woreczku lub jakimkolwiek pojemniczku – szklanym albo plastikowym

Aromatyczne grzanki do zupy

Jeśli w twojej kuchni zalega kilkudniowy chleb, z którym nie wiesz co zrobić, wykorzystaj go jako grzanki do zup i kremów! Pokrój pieczywo w kostkę, a następnie podsmaż je na gorącej patelni z dodatkiem łyżki oliwy. Aby grzanki nabrały ciekawego smaku, możesz dodać do nich ziół.

Zapiekane kanapki

Zbliża się pora kolacji, a w twojej kuchni można natknąć się wyłącznie na czerstwy chleb? Brzmi jak plan! Zrób z niego pyszne zapiekane kanapki! Będą smakowały całej rodzinie. Wystarczy, że suche pieczywo pokroisz w kromki, posmarujesz odrobiną oliwy, posypiesz solą, ziołami. Tak przygotowaną podstawę kanapek należy zapiec w piekarniku przez kilka minut, a po wyjęciu można stworzyć pyszne kanapki, komponować smaki dobierając różnorodne składniki. Ser, pomidorki, łosoś czy awokado to jedynie część pomysłów na pyszne zapiekanki!

Hiszpańskie torrijas

Czerstwy chleb to również odpowiedni składnik, by w swojej kuchni poczuć smaki gorącej Hiszpanii! Przygotuj tradycyjne hiszpańskie torrijas. Bagietkę lub bułkę pokrój an kromki, namocz je w mleku z cynamonem, tak przygotowane kanapki obtocz w rozbitym jajku, a na koniec obsmaż z obu stron na gorącej patelni z odrobina oleju. Usmażony deser posyp cukrem i ciesz się egzotycznym smakiem!

Pyszna zupa

Czy wiesz, że z nieświeżego pieczywa możesz wyczarować przepyszną zupę? Zupa chlebowa to przysmak wprost ze Śląska. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku! W garnku należy rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek i cebulę, następnie dołożyć pokrojony w kostkę chleb, podsmażone składniki należy zalać bulionem i gotować przez 15 minut. Na koniec wszystkie składniki blendujemy i powstaje pyszna zupa-krem z chleba. Aby była jeszcze smaczniejsza wykorzystaj grzanki z suchego chleba, o których była mowa powyżej!

Sprawdź w jaki sposób wykorzystać czerstwy chleb/fot. materiały prasowe

Jeśli pamiętacie bajkę Christiana Andersena o dziewczynce, która podeptała chleb, z pewnością nigdy nie marnujecie nie tylko chleba, ale i innych produktów spożywczych. A jak je przechowywać, aby jak najdłużej były świeże? Sprawdźcie w sklepie www.fabrykaform.pl!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ