Thursday, November 30, 2023
Home / Kuchnia  / Jak jeść szybko, smacznie i do syta?

Jak jeść szybko, smacznie i do syta?

Fast food DIY?

domowy fast food

Zrobisz to sama! / fot. materiały prasowe

Ile razy zamawiając fast food na przerwie w pracy lub w szkole, zastanawiałeś się:  „dlaczego nie zrobiłem sobie sam obiadu do pracy”? Od poniedziałku do piątku twój środkowy posiłek w ciągu dnia zawsze znajdujesz w jednym z okolicznych punktów gastronomicznych. Nie są takie złe, w końcu masz szeroki wybór dań w różnych knajpach, nie musisz spędzać czasu na przygotowywaniu obiadu, ani sprzątaniu po nim, a nawet kolejki i czas oczekiwania nie są zwykle aż tak długie jak się można by spodziewać…

 

Zacznij przygotowywać sobie jedzenie sam!

Dlaczego? To naprawdę lepsze rozwiązanie niż codzienne stołowanie się w burgerowniach, fast foodach i barach mlecznych. Nie tylko ze względów finansowych, ale równie zdrowotnych, czasowych(!) oraz psychologicznych.

Finansowych?

Tak, wykonaj proste działanie – pomnóż średni koszt jednego posiłku w jakimkolwiek, względnie tanim lokalu przez ilość dni w tygodniu. Załóżmy, że mówimy tylko o obiedzie, ewentualnie czasem zamówimy wieczorną pizze i wychodzi średnio 25 zł dziennie. Oczywiście to nie jedyne pieniądze jakie przeznaczasz danego dnia na jedzenie. Dochodzą zakupy przekąsek, śniadań, słodyczy czy innych przyjemności, więc tak kwota się podwaja. W ciągu miesiąca to suma spokojnie osiągająca pułap 1500zł. Gotując samemu jesteś w stanie zaoszczędzić conajmniej 1/3 tej kwoty. W jaki sposób? Zobacz najlepsze przepisy, które wykonasz samodzielnie.

Gotować samemu ze względu na zdrowie?

Na pewno zdajesz sobie sprawę jak bardzo chemizowana jest obecnie żywność. Gdziekolwiek byś nie poszedł, w każdym sklepie znajdziesz produkty, w których składzie mamy sztuczne konserwanty, polepszacze smaku, zapach i wyglądu itd. Znaczna większość tych substancji nie powinna nigdy znajdować się w twoim jadłospisie. Teraz mały spoiler – jeśli myślisz, że fast foody i lokale z tanim jedzeniem używają lepszych składników – jesteś w całkowitym błędzie. Ty możesz zniwelować jednak ich udział w twojej diecie, samemu wybierając półprodukty, z których przygotowywać będziesz posiłki. Gotuj i odżywiaj się świadomie!

Gotowanie to oszczędność czasu?

W gruncie rzeczy tak. Co prawda, trzeba poświęcić pewną ilość czasu na zaopatrzenie się w składniki, przygotowanie posiłków, a następnie sprzątanie po tym, jednak są metody które pozwolą Ci robić to tak efektywnie, że sam zauważysz jakie to szybkie i wygodne. Wystarczy robić zakupy na cały tydzień i przygotowywać sobie to co się da również raz na tydzień (nie licząc produktów, które je się tylko od razu po spożyciu), popakować do pudełek i przechowywać w lodówce. 

Gotowanie a psychologia? 

Czy nigdy nie byłeś/byłaś z siebie dumny/dumna kiedy udało Ci się przygotować przepyszny obiad? ; )

Artykuł został przygotowany we współpracy z portalem SPOKEO

 

źródło: Partner MK

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Miszzka 31 lipca, 2019

    Polecam na pewno unikać półproduktów a starać się odżywiać zdrowo i na bazie owoców i warzyw. Szczególnie,ze dużo obecnie jest nowalijek.

    Dobrze rozważyć kupno wyciskarki do owoców:
    https://www.eujuicers.pl/blog/wyciskarki-dwuslimakowe-angel-porownanie-modeli
    Technologia uzyskiwania soku w wyciskarce wolnoobrotowej to powolne miażdżenie produktów przez wałek ślimakowy i przeciskanie przez oczka sita, co wpływa na brak nagrzewania oraz niedopuszczenie do natlenienia, spienienia i późniejszego rozwarstwienia się soku. Wartość prozdrowotna uzyskanego tak soku będzie więc nieporównywalnie lepsza niż z sokowirówki.

    Soki są przepyszne.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ