
Zrobisz to sama! / fot. materiały prasowe
Ile razy zamawiając fast food na przerwie w pracy lub w szkole, zastanawiałeś się: „dlaczego nie zrobiłem sobie sam obiadu do pracy”? Od poniedziałku do piątku twój środkowy posiłek w ciągu dnia zawsze znajdujesz w jednym z okolicznych punktów gastronomicznych. Nie są takie złe, w końcu masz szeroki wybór dań w różnych knajpach, nie musisz spędzać czasu na przygotowywaniu obiadu, ani sprzątaniu po nim, a nawet kolejki i czas oczekiwania nie są zwykle aż tak długie jak się można by spodziewać…
Zacznij przygotowywać sobie jedzenie sam!
Dlaczego? To naprawdę lepsze rozwiązanie niż codzienne stołowanie się w burgerowniach, fast foodach i barach mlecznych. Nie tylko ze względów finansowych, ale równie zdrowotnych, czasowych(!) oraz psychologicznych.
Finansowych?
Tak, wykonaj proste działanie – pomnóż średni koszt jednego posiłku w jakimkolwiek, względnie tanim lokalu przez ilość dni w tygodniu. Załóżmy, że mówimy tylko o obiedzie, ewentualnie czasem zamówimy wieczorną pizze i wychodzi średnio 25 zł dziennie. Oczywiście to nie jedyne pieniądze jakie przeznaczasz danego dnia na jedzenie. Dochodzą zakupy przekąsek, śniadań, słodyczy czy innych przyjemności, więc tak kwota się podwaja. W ciągu miesiąca to suma spokojnie osiągająca pułap 1500zł. Gotując samemu jesteś w stanie zaoszczędzić conajmniej 1/3 tej kwoty. W jaki sposób? Zobacz najlepsze przepisy, które wykonasz samodzielnie.
Gotować samemu ze względu na zdrowie?
Na pewno zdajesz sobie sprawę jak bardzo chemizowana jest obecnie żywność. Gdziekolwiek byś nie poszedł, w każdym sklepie znajdziesz produkty, w których składzie mamy sztuczne konserwanty, polepszacze smaku, zapach i wyglądu itd. Znaczna większość tych substancji nie powinna nigdy znajdować się w twoim jadłospisie. Teraz mały spoiler – jeśli myślisz, że fast foody i lokale z tanim jedzeniem używają lepszych składników – jesteś w całkowitym błędzie. Ty możesz zniwelować jednak ich udział w twojej diecie, samemu wybierając półprodukty, z których przygotowywać będziesz posiłki. Gotuj i odżywiaj się świadomie!
Gotowanie to oszczędność czasu?
W gruncie rzeczy tak. Co prawda, trzeba poświęcić pewną ilość czasu na zaopatrzenie się w składniki, przygotowanie posiłków, a następnie sprzątanie po tym, jednak są metody które pozwolą Ci robić to tak efektywnie, że sam zauważysz jakie to szybkie i wygodne. Wystarczy robić zakupy na cały tydzień i przygotowywać sobie to co się da również raz na tydzień (nie licząc produktów, które je się tylko od razu po spożyciu), popakować do pudełek i przechowywać w lodówce.
Gotowanie a psychologia?
Czy nigdy nie byłeś/byłaś z siebie dumny/dumna kiedy udało Ci się przygotować przepyszny obiad? ; )
Artykuł został przygotowany we współpracy z portalem SPOKEO
źródło: Partner MK
Miszzka 31 lipca, 2019
Polecam na pewno unikać półproduktów a starać się odżywiać zdrowo i na bazie owoców i warzyw. Szczególnie,ze dużo obecnie jest nowalijek.
Dobrze rozważyć kupno wyciskarki do owoców:
https://www.eujuicers.pl/blog/wyciskarki-dwuslimakowe-angel-porownanie-modeli
Technologia uzyskiwania soku w wyciskarce wolnoobrotowej to powolne miażdżenie produktów przez wałek ślimakowy i przeciskanie przez oczka sita, co wpływa na brak nagrzewania oraz niedopuszczenie do natlenienia, spienienia i późniejszego rozwarstwienia się soku. Wartość prozdrowotna uzyskanego tak soku będzie więc nieporównywalnie lepsza niż z sokowirówki.
Soki są przepyszne.