Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?
Wolnoobrotowa wyciskarka do warzyw i owoców to nie kaprys, ale obowiązkowe wyposażenie kuchni każdej świadomej pani domu

fot. Pixabay
Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje soki z owoców i warzyw. W ten sposób można bowiem uzyskać prawdziwą bombę witaminową i jednocześnie energię na cały dzień. A jak wiadomo powinniśmy spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. No ale jak naprawdę działa taka wyciskarka do owoców i warzyw? Czy rzeczywiście wyciskane soki są takie zdrowe? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule
Stopniowe miażdżenie, a nie siekanie
Wyciskarka do owoców i warzyw w wersji wolnoobrotowej wyróżnia się na tle innych sokowirówek i wyciskarek. Jej cechą charakterystyczną jest przede wszystkim unikalny mechanizm. Bazuje on na specjalnym wałku ślimakowym. Niektóre modele posiadają jeden wałek, inne aż dwa. Mechanizm ten odpowiada za miażdżenie owoców i warzyw. To jest właśnie ciekawe, że w wyciskarce wolnoobrotowej nie znajdziemy żadnych ostrzy. Owoce i warzywa nie są bowiem siekane, ale odpowiednio miażdżone.
Wolno, ale skutecznie
Wyciskarka do owoców i warzyw w wersji wolnoobrotowej wyciska też poszczególne produkty stosunkowo wolno. Robi to bowiem w ciągu mniej więcej 40-120 obrotów na minutę. Ten czas ustawiono jednak celowo. W ten sposób bowiem uzyskany sok jest lepszy i bardziej zdrowy. Ma więcej składników odżywczych, w tym cenny błonnik, odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a w szczególności właściwą perystaltykę jelit.
Gęsty i pożywny
Po ukończeniu procesu miażdżenia owoców i warzyw, są one jeszcze starannie przeciśnięte przez specjalne sitko. W ten sposób powstaje produkt finalny, czyli sok. Napój, który produkuje wyciskarka do owoców i warzyw w wersji wolnoobrotowej, jest dużo bardziej gęsty niż ten, uzyskiwany z sokowirówki lub innego urządzenia. Co jednak istotne, w ten sposób staje się bardziej pożywny. Wyciskanie tą metodą pozwala również na przechowywanie soków przez całą dobę. To również istotna zaleta, ponieważ soki z sokowirówki muszą być spożyte bezpośrednio po zrobieniu.
Różne wyciskarki
Na marginesie należy podkreślić, że w sklepach można znaleźć różne rodzaje wyciskarek do owoców i warzyw. Jedne będą na przykład posiadały tylko jeden wałek ślimakowy, inne aż dwa. Istnieją również modele poziome i pionowe. Te pierwsze mają nieco większe gabaryty, ale za to pracują ciszej. Przy wyciskarce pionowej nie trzeba natomiast używać żadnej łyżki lub innego popychacza, a do tego sok możemy uzyskać szybciej. Wybierając odpowiednie urządzenie należy zwrócić uwagę zarówno na rodzaj użytego mechanizmu, jak i jej moc, wydajność, materiał wykonania, a także dostępne funkcje.