Friday, December 3, 2021
Home / Kuchnia  / Jak dbać o funkcjonalność w kuchni?

Jak dbać o funkcjonalność w kuchni?

Radzimy, jak urządzić funkcjonalną kuchnię

Proste zasady, dzięki którym zaprojektujesz swoją idealną kuchnię / fot. Shutterstock

Zaprojektowanie i urządzenie kuchni to inwestycja na długie lata. Warto zatem zastanowić się nad każdym jej elementem, by w konsekwencji wnętrze było nie tylko ładne, ale przede wszystkim funkcjonalne. Aby tak się stało, należy wziąć pod uwagę metraż pomieszczenia, wyposażenie oraz liczbę domowników

Proste zasady, dzięki którym zaprojektujesz swoją idealną kuchnię / fot. Shutterstock

Proste zasady, dzięki którym zaprojektujesz swoją idealną kuchnię / fot. Shutterstock

Kuchnia funkcjonalna to taka, w której każda rzecz ma swoje miejsce, nie mamy problemu z przemieszczaniem się, a wszelkie czynności przychodzą nam łatwo i sprawiają nam radość. Pomieszczenie, w którym zachowana jest ergonomia, to właściwie dobrane materiały, meble, akcesoria, sprzęty oraz oświetlenie. To właśnie praktyczność urządzonego wnętrza sprawia, że nie tracimy ani energii, ani czasu na zbędne wykonywanie ruchów.

Zasada trójkąta

Aby przygotować potrawę, musimy wykonać konkretne czynności, których kolejność zazwyczaj jest określona. Na początku wyjmujemy produkty z lodówki, następnie myjemy je, by w końcu umieścić w przygotowanym naczyniu. I to właśnie taki ciąg czynności stał się podstawą do zaprojektowania wygodnego pomieszczenia. Zasada jest prosta – wszystkie powyżej wymienione prace powinny ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy, a za jego wierzchołki uznaje się lodówkę, zlewozmywak oraz kuchenkę. Pomiędzy wspomnianymi wierzchołkami a blatami kuchennymi wykonujemy wielokrotnie ten sam ruch, dlatego powinny być one umiejscowione w miarę blisko siebie. Zalecane odległości między zlewozmywakiem a pozostałymi dwoma urządzeniami to 120-210 cm, natomiast długość u podstawy trójkąta, czyli dystans lodówka-kuchenka, powinien się znaleźć w przedziale 120-270 cm.

Konieczność planu także w nowoczesnych wnętrzach

Wraz z upływem lat zmieniają się również rozwiązania przestrzenne. Obecnie coraz częściej układ wspomnianych w powyższym akapicie trzech urządzeń zostaje poszerzony o szafę, piekarnik czy też kuchenkę mikrofalową. Ponadto wiele osób przekonało się do gotowych potraw, które wymagają jedynie podgrzania, a to w konsekwencji przyczynia się do zaburzenia kolejności – wyeliminowany zostaje zlewozmywak. Co więcej, zaprojektowanie wyspy kuchennej w naszym wnętrzu stwarza nam dodatkową możliwość umiejscowienia płyty kuchennej oraz zlewozmywaka bezpośrednio obok siebie. Więcej informacji na ten temat znajdziemy m.in. w serwisie Zmieniamy Miasto.

Podział na strefy

Aby lepiej zorganizować swoją pracę w kuchni, warto dokonać jej podziału na konkretne strefy. W związku z tym wyróżniamy strefę przechowywania żywności, strefę mycia produktów oraz strefę gotowania. Pierwsza z wymienionych stref to, mówiąc potocznie, miejsce do wypakowywania produktów. W tym przypadku wybór jest szeroki, począwszy od szafek kuchennych po spiżarnię, a w niektórych przypadkach nawet małą skrytkę w garażu. Jeśli często korzystamy z mrożonek, konieczna nam jest duża zamrażarka, z kolei gdy przeważają u nas dania w puszkach, więcej miejsca powinniśmy przeznaczyć na ich przechowywanie w piwnicy. Kolejną przestrzenią jest ta przeznaczona do mycia. Zalicza się do niej zlewozmywak, który we współczesnych projektach jest wspomagany zmywarką do naczyń. Co więcej, ważne, aby umieszczać je w pobliżu głównej płaszczyzny roboczej, w celu łatwiejszego przyrządzania posiłków. Zlewozmywak wyposażony w deskę do krojenia można z kolei traktować również jako blat roboczy, co jest wygodnym rozwiązaniem na niewielkim metrażu. Ostatnim wyodrębnionym obszarem jest ten do gotowania. W wielu wnętrzach montuje się płytę kuchenną i piekarnik osobno, a do przygotowania dań, a raczej jedynie ich podgrzewania, używa się kuchenki mikrofalowej. Ponadto ustawienie piekarnika na wysokości oczu pomoże w łatwiejszej jego obsłudze. Na rynku dostępne są płyty o szerokości około 80 cm z przeznaczeniem na sześć palników. Jeśli w naszym domu mieszka jedna lub dwie osoby, to umiejscowienie kuchenki tuż obok szafek w jednym ciągu będzie optymalnym rozwiązaniem. Lecz jeśli rodzina liczy więcej domowników, to najlepszym wyjściem będzie inwestycja w wyspę kuchenną.

Pomysłowe rozwiązania

Zastosowanie powyższych porad prowadzi do zachowania ergonomii w pomieszczeniu kuchennym. Niezwykle ważnym czynnikiem jest również kwestia wykorzystania pomysłowych rozwiązań, które będą bardzo cenne zwłaszcza we wnętrzu o niewielkich rozmiarach. Przykładem mogą być różnego rodzaju tzw. cargo, czyli wysuwane regały, w których można przechowywać zarówno produkty spożywcze, jak i akcesoria kuchenne. Ich ogromną zaletą są wymiary, gdyż jedynie 15 cm odstępu między szafkami wystarczy, by zmieścić je w swojej kuchni. Co więcej, dodatkowym ich plusem jest łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Inną możliwością, która zdecydowanie ułatwi nam pracę, są tzw. windy stosowane w wysokich szafach, zwłaszcza tych sięgających sufitu. System ten polega na zainstalowaniu półek na specjalnej konstrukcji, dzięki czemu można dostosować ich wysokość do swojego wzrostu. Dodatkową korzyścią jest projektowanie drzwiczek otwieranych do góry, co nie przeszkadza w trakcie gotowania. Udoskonaleniem całego procesu przygotowywania potraw są również regulowane podziałki, ograniczniki oraz wkłady do szuflad, dzięki którym zapobiegniemy przesuwaniu się ich zawartości, a wszelkie akcesoria będą zawsze poukładane.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach