Tuesday, August 16, 2022
Home / Kuchnia  / Wielkanocny przepis na jaja faszerowane

Wielkanocny przepis na jaja faszerowane

Prawda stara jak świat – każda prawdziwa kobieta musi umieć obchodzić się z jajami (Tak w życiu jak i w kuchni należy uważać na zbuki)

Jaja na Wielkanoc

Jaja na Wielkanoc

Prawda stara jak świat – każda prawdziwa kobieta musi umieć obchodzić się z jajami (Tak w życiu jak i w kuchni należy uważać na zbuki). A że święta Wielkiej Nocy za pasem podzielę się z Wami prostym, ale efektownym przepisem na jaja faszerowane, którego nauczyła mnie mama. W więc do dzieła jaja w dłoń i zaczynamy!

Jaja na Wielkanoc

Jaja na Wielkanoc

Składniki:

– 10 dorodnych jajek, najlepiej klasy A z chowu ściółkowego,
– 5 łyżek bułki tartej,
– natka pietruszki,
– pęczek szczypiorku,
– tłuszcz do smażenia (nie polecam margaryny, świetnie sprawdza się za to masło!),
– sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo (pamiętajcie, że jaj na twardo nie powinno się gotować dłużej niż 10 minut). W międzyczasie, kiedy jaja dochodzą, pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy, pozostawiając kilka listków natki do dekoracji. Następnie ostudzone jaja kroimy wzdłuż na połówki ostrym nożem z dużymi ząbkami (tak, tak nie obieramy ich!). Ważne: uważajmy na skorupki – jeszcze się przydadzą. Miąższ jajka wyciągamy ze skorupki łyżeczką po czym kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone jajka, pietruszkę szczypiorek oraz 3 łyżki bułki tartej wrzucamy do jednego naczynia i mieszamy dodając sól i pieprz według uznania. Pozostawione połówki skorupek napełniamy farszem równo z krawędzią powstałą po przecięciu, po czym posypujemy wierzch pozostałą bułką tartą. Smażymy (siłą rzeczy tylko z jednej strony)na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu aż panierka/bułka tarta się zrumieni. Podajemy gorące, w łupince udekorowanej listkami natki wraz z łyżeczką, albo małym widelcem oraz serwetką (do wycierania dłoni). Uwaga potrawa nadaje się świetnie jako ciepła przystawka albo dodatek do dania głównego.

Barbara Puch

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ