Friday, June 18, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Wielkanocny przepis na jaja faszerowane

Wielkanocny przepis na jaja faszerowane

Prawda stara jak świat – każda prawdziwa kobieta musi umieć obchodzić się z jajami (Tak w życiu jak i w kuchni należy uważać na zbuki)

Jaja na Wielkanoc

Jaja na Wielkanoc

Prawda stara jak świat – każda prawdziwa kobieta musi umieć obchodzić się z jajami (Tak w życiu jak i w kuchni należy uważać na zbuki). A że święta Wielkiej Nocy za pasem podzielę się z Wami prostym, ale efektownym przepisem na jaja faszerowane, którego nauczyła mnie mama. W więc do dzieła jaja w dłoń i zaczynamy!

Jaja na Wielkanoc

Jaja na Wielkanoc

Składniki:

– 10 dorodnych jajek, najlepiej klasy A z chowu ściółkowego,
– 5 łyżek bułki tartej,
– natka pietruszki,
– pęczek szczypiorku,
– tłuszcz do smażenia (nie polecam margaryny, świetnie sprawdza się za to masło!),
– sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo (pamiętajcie, że jaj na twardo nie powinno się gotować dłużej niż 10 minut). W międzyczasie, kiedy jaja dochodzą, pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy, pozostawiając kilka listków natki do dekoracji. Następnie ostudzone jaja kroimy wzdłuż na połówki ostrym nożem z dużymi ząbkami (tak, tak nie obieramy ich!). Ważne: uważajmy na skorupki – jeszcze się przydadzą. Miąższ jajka wyciągamy ze skorupki łyżeczką po czym kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojone jajka, pietruszkę szczypiorek oraz 3 łyżki bułki tartej wrzucamy do jednego naczynia i mieszamy dodając sól i pieprz według uznania. Pozostawione połówki skorupek napełniamy farszem równo z krawędzią powstałą po przecięciu, po czym posypujemy wierzch pozostałą bułką tartą. Smażymy (siłą rzeczy tylko z jednej strony)na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu aż panierka/bułka tarta się zrumieni. Podajemy gorące, w łupince udekorowanej listkami natki wraz z łyżeczką, albo małym widelcem oraz serwetką (do wycierania dłoni). Uwaga potrawa nadaje się świetnie jako ciepła przystawka albo dodatek do dania głównego.

Barbara Puch

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach