Wednesday, July 24, 2024
Home / Kuchnia  / Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?

Karnawał, to dla większości z nas przyjęcia, bale, zabawa. Kiedy zdecydujemy się przyjąć gości we własnym domu, powinniśmy zrobić to z głową. Czasy nasiadówek przy stole, o śledziu i sałatce już dawno minęły. Mamy dla

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?/ fot. fotolia

Na słodko

Jeśli mamy czas i ochotę, możemy zdecydować się na upieczenie ciasta, np. Kopca Kreta, który kochają wszyscy lub wykonanie Tiramisu. My zakładamy jednak, że tego czasu zabraknie, bo serpentyny na żyrandol, bo manicure, bo sukienka.

Wszyscy kochamy słodkości i szczególnie w karnawale jesteśmy skłonni je spożywać. Warto więc wyposażyć stół z przekąskami o kilka rodzajów pysznych deserów. Zacząć możemy od faworków. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a w naszym kraju kochają je wszyscy, nawet mimo tego, że są poważną bombą kaloryczną.

Innym pomysłem, który zachwyci gości, będzie czekoladowe fondue. Wbrew przekonaniu nie wymaga ono specjalistycznego sprzętu. Domowy zestaw do fondue kupimy w sklepie za kilka lub kilkanaście złotych. Istotna jest tu czekolada, nie polecamy stosowania tej o niskiej jakości, bo rozpuszczona nie będzie zbyt smaczna. Do czekoladowego fondue idealnie pasują truskawki, arbuz i melon, jednak w zimie, kiedy trudno zastać je w sklepach, możemy wykorzystać owoce sezonowe lub ogólnie dostępne, jak mandarynki, banany, brzoskwinie, czy ananasy.

Na naszym stole nie może zabraknąć także ciastek. Na przyjęciu możemy poszaleć z ich wyborem. Przekładane, z marmoladą, przeróżnymi kremami i w wielu polewach.– Ciastka to doskonały pomysł na przekąskę podczas karnawałowego przyjęcia. Najważniejsze jednak, by były pyszne i wymyślne. Nie możemy podać zwykłych herbatników, chyba, że któryś z naszych gości wyraźnie sobie tego zażyczy. W naszej ofercie znaleźć można ogromne spektrum możliwości w tym temacie. Są to zarówno ciastka z kremem, w czekoladzie, jak i kulki kokosowe, czy rurki z kremem. Wybór jest na tyle duży, że z pewnością zaspokoi każde podniebienie. – mówi Mirosława Białogłowicz, prezes ZPC PIAST z Głogówka

Na ostro

Choć nie każdy lubi ostre smaki, ich zwolennicy nie potrafią się bez nich obejść. Musimy do przygotowania takich przekąsek podejść z rezerwą i z głową, bo przesadzić jest łatwo. Pierwszym przygotowanym przez nas pomysłem są kanapeczki z ostrą pastą jajeczną. Warto podać je np. na przypieczonym w piekarniku lub tosterze chlebie tostowym, zapewni im to chrupkość i dodatkowe walory smakowe. Pastę jajeczną przygotowujemy wg standardowego przepisu, tajnym składnikiem, nadającym ostrość, jest papryka jalapeno. Dziś można ją zakupić w każdym większym markecie, jeśli jednak będziemy mieć pecha, możemy użyć peperoni, a w ostateczności chili. Do przygotowanej pasty dodajemy drobno posiekaną papryczkę, jeśli jest jej dużo, to dwie, mieszamy i gotowe! Warto kanapeczki przystroić ziołami, szczypiorkiem lub pomidorkiem koktajlowym.

Cebula faszerowana, pieczona. Brzmi strasznie? Nie, cebula pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości zapachowe, więc o świeży oddech nie musimy się martwić. Cebulę przygotowujemy na formę naczynia, najlepiej byśmy użyli czerwonej. Kwestia farszu zależy od naszej fantazji. My proponujemy po meksykańsku, czyli wieprzowina, papryka chili, kukurydza, czerwona fasola. Tak przygotowane danie podajemy na ciepło, prosto z piekarnika.

Karnawał, to wyjątkowy czas. Najpiękniej obchodzą go Brazylijczycy. Choć u nas nie jest kojarzony z tak hucznymi zabawami, dbamy by spędzać go na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Oby ten trwający był najbardziej udanym ze wszystkich!

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ