Saturday, April 19, 2025
Home / Kuchnia  / Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?

Karnawał, to dla większości z nas przyjęcia, bale, zabawa. Kiedy zdecydujemy się przyjąć gości we własnym domu, powinniśmy zrobić to z głową. Czasy nasiadówek przy stole, o śledziu i sałatce już dawno minęły. Mamy dla

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?/ fot. fotolia

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?

Nie podawaj bigosu, czyli jak przyjąć gości na karnawałowym przyjęciu?/ fot. fotolia

Karnawał, to dla większości z nas przyjęcia, bale, zabawa. Kiedy zdecydujemy się przyjąć gości we własnym domu, powinniśmy zrobić to z głową. Czasy nasiadówek przy stole, o śledziu i sałatce już dawno minęły. Mamy dla was kilka pomysłów na organizację takiego spotkania.

Najważniejszy jest plan. Dobrze przygotowane przyjęcie, to klucz do sukcesu i ogólnego zachwytu gości. Wszystko musi ze sobą współgrać i tworzyć niepowtarzalny klimat. Od czego więc zacząć? Istotnym elementem będzie tematyka. Nie możemy po prostu zaprosić gości i nie popisać się niczym godnym uwagi, licząc, że „jakoś to będzie”. Możemy zarządzić bal kostiumowy, albo zabawę w stylu lat siedemdziesiątych. Powinniśmy przystroić mieszkanie odpowiednimi akcesoriami i zadbać o oprawę muzyczną. Aby wszystko się udało, warto wyznaczyć konkretną osobę do obsługi sprzętu muzycznego, która będzie puszczała utwory z wcześniej przygotowanej listy ulubionych przebojów, nawiązujących do tematyki spotkania. Czasy, kiedy na przyjęciach podawano sałatkę ziemniaczaną, śledzie i bigos dawno minęły. Dzisiejsze menu jest minimalistyczne i nierzadko wykwintne. Powinno zaspakajać różne gusta i smaki, dlatego powinny znaleźć się w nim zarówno dania/produkty słone, ostre, jak i słodkie.

Na słono

Koreczki, doskonała przystawka na przyjęciach i wszelkiego rodzaju spotkaniach karnawałowych. Mawia się, że się przejadły, ale to kwestia składników. My proponujemy kilka ich rodzajów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotujmy więc kabanosy, zarówno wieprzowe dla lubiących mocniejsze smaki, jak i drobiowe, dla tych, którzy cenią je za subtelność. Do tego pomidory koktajlowe, kulki z melona lub awokado, kilka rodzajów serów, np. żółte i pleśniowe, oliwki czarne i zielone, paprykę. To wszystko kroimy w kostkę i łączymy w koreczki zawierające 3-4 składniki. Do tak przygotowanej przekąski warto podać dressingi, w których goście będą mogli je moczyć. Możemy wybrać, np. sos serowy, tysiąca wysp, paprykowy, czy czosnkowy. Choć to standardowe, wszyscy uwielbiamy przegryzać na przyjęciach wszelkiej maści paluszki, chipsy, czy nachosy. Nie namawiamy do ich podawania, ale proponujemy stworzenie domowej alternatywy. Mogą to być np. ziemniaczki w przyprawach zapieczone w piekarniku, podane na ciepło. Są przepyszne i zaspakajają głód. Pieczenie w piekarniku sprawia, że nie zawierają dużej ilości niepotrzebnego tłuszczu, więc mogą je spożywać także osoby dbające o linię.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ