Jackfruit – co to jest, jak smakuje i gdzie go kupić?
Wolisz chlebowiec w wersji na słono czy na słodko?
Czy wiesz, co to jest chlebowiec? A może nie wiesz, czym jest jackfruit? Jackfruit i chlebowiec to nazwy największego owocu na świecie, który może ważyć nawet powyżej 30 kilogramów. Choć owoc ten nie rośnie w naszych rejonach, dzięki swojemu niezwykłemu smakowi zyskał popularność nie tylko jako słodka przekąska, ale i zamiennik mięsa. Przekonaj się sama, jak łatwo przyrządzić potrawę z jackfruita
Jak smakuje chlebowiec/jackfruit?
Dojrzały chlebowiec smakuje jak połączenie ananasa i banana, ma lekko słodkawy smak. Młody i niedojrzały jackfruit jest z kolei wykorzystywany na diecie wegetariańskiej i wegańskiej jako zamiennik mięsa, ponieważ jego smak i konsystencja przypominają odrobinę mięso z kurczaka. Można go więc stosować zarówno jako część obiadu, jak i słodki, zdrowy deser. Jakcfruit jest poprzedzielany błonkami, dookoła których znajduje się kleisty miąższ. Wśród nich występują spore pestki, które – tak jak miąższ – są jadalne. Suszony jackfruit smakuje jak znane nam owoce – jest lekko słodki, ale nie aż tak jak np. daktyle. Jest lekko chrupiący, dlatego coraz częściej wybierany jest zamiast słonych i niezdrowych przekąsek.
Gdzie kupić chlebowiec/jackfruit?
Osoby zafascynowane kuchnią dalekowschodnią zastanawiają się, gdzie kupić chlebowiec (najlepiej świeży) mieszkając w Polsce. Jackfruit naturalnie występuje w południowej i południowo-wschodniej Azji, dlatego zakup świeżego owocu w naszych rejonach jest trudny, jednak nie niemożliwy. Najłatwiej dostać go w sklepach z żywnością orientalną i w dużych marketach lub delikatesach. Owoc jackfruit można też kupić w puszce – w słodkiej lub słonej zalewie, w zależności, co chcemy z niego przyrządzić. W tej formie jest dużo szerzej dostępny i jest tak samo popularny, jak chlebowiec suszony.
Jak jeść jackfruit?
Jackfruit zaczynamy jeść jak każdy owoc z niejadalną skórką. Rozcinamy ją i wyjmujemy jadalny miąższ, pozbywajac się błony. Z miąższu wyjmujemy również jadalne pestki. Owoc można jeść na surowo, jeżeli jest mocno dojrzały lub przygotować z niego ciepły posiłek. Najprostszą formą przygotowania chlebowca jest usmażenie go. W tym celu wystarczy wyjąć owoc z zalewy lub przygotować świeży i pokroić w plasterki, a następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodać przyprawy i sok z cytryny, smażyć przez kilka minut. Smażony jackfruit doskonale smakuje w sosie bbq, podawany z ryżem i sałatką. Z miąższu jackfruita można z kolei przyrządzić odżywcze koktajle, dodając do niego inne owoce – np. kokos czy banan.
Jak przyrządzić jackfruit?
Osoby, które zastanawiają się jak przyrządzić jackfruit, na pewno będą zachwycone wegańskim pulled pork. Jackfruit przygotowany w ten sposób smakuje jak szarpana wieprzowina, dlatego szczególnie doceniają go weganie i wegetarianie.
Przepis na wegetariańskiego burgera jackfruit pulled pork bbq
Składniki:
– 4 chrupiące bułki do hamburgerów
– 2 puszki zielonego owocu chlebowca w zalewie
– sałata
– pomidor
– ogórek szklarniowy
– szklanka sosu bbq
– olej
– ulubione przyprawy – np. papryka wędzona, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Przepis krok po kroku:
Odcedź owoce jackfruita od zalewy. Kawałki owoców podziel na mniejsze strzępy, następnie wrzuć na patelnię na której już znajduje się rozgrzany olej. Dodaj ulubione przyprawy i smaż, aż jackfruit stanie się lekko rumiany i przysmażony. Na patelnię wlej około 3/4 sosu bbq i duś, aż chlebowiec wchłonie część sosu. Resztą możesz wysmarować przekrojone bułki. Do posmarowanych bułek dodaj sałatę, pomidora i ogórka, na wierzch wyłóż jackfruita duszonego w sosie bbq i przykryj bułką. Smacznego!
Jackfruit – zamiennik mięsa na diecie wegańskiej
Weganie i wegetarianie uwielbiają owoce chlebowca, ponieważ młody jackfruit smakuje jak mięso. Owoc jackfruit jest używany zamiast mięsa właściwie na całym świecie, ponieważ, w zależności od dodatków, może stać się albo kurczakiem (wystarczą nieaktywne płatki drożdżowe i jasny sos sojowy), albo wieprzowiną (wędzona papryka + zwykły, ciemny sos sojowy). Jackfruit stosowany jako mięso to źródło wielu cennych witamin, błonnika i białka.
Jackfruit – właściwości odżywcze
100 gram owocu jackfruita to około 95 kalorii. Jest sycący, a w jego skład wchodzą głównie węglowodany, błonnik i białko. Witamina A, C, B1, B2 i B6 to tylko niektóre wartości odżywcze, jakie zawiera jackfruit. Znajduje się w nim też wiele cennych pierwiastków, takich jak fosfor, magnez, cynk czy potas. Jackfruit ma też wiece właściwości prozdrowotnych. Poprawia jakość snu, zapobiega anemii i reguluje ciśnienie krwi. Wspiera pracę układu pokarmowego, zmniejsza stres a nawet chroni przed rakiem płuc.
Zobacz także: A to się je? CHWASTY na talerzu