Home / Styl życia  / Kuchnia  / Jabłka z orzechami i wątróbką z dodatiem bazylii, żurawiny i miodu

Jabłka z orzechami i wątróbką z dodatiem bazylii, żurawiny i miodu

Mamy piątek, a więc czas na Panów z bloga „Gotowanie z Pasją”. Ostatnie danie z cyklu podrobów - deser. Będą to jabłka nadziewane wątróbką i orzechami włoskimi z domieszką świeżutkiej bazylii oraz kleksem żurawiny

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Mamy piątek, a więc czas na Panów z bloga „Gotowanie z Pasją”. Ostatnie danie z cyklu podrobów – deser. Będą  to jabłka nadziewane wątróbką i orzechami włoskimi z domieszką świeżutkiej bazylii oraz kleksem żurawiny do mięs, a polane to wszystko będzie miodem.

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Składniki (przepis na 4 osoby):

– 2 duże jabłka

– 150 g wątróbki drobiowej

– 3 łyżki orzechów włoskich

– 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina

– 1 jajko

– 2 łyżki świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji

– 0,5 lista bulionu warzywnego

– 4 łyżeczki miodu

– 4 łyżeczki żurawiny do mięs

– 1 cebula dymka

– 2 łyżki oliwy

– sól, pieprz

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Deserowe jabłka z orzechami i wątróbką z dodatkiem świeżej bazylii, żurawiny oraz miodu / przepis Paweł Łukasik / fot. Grzegorz Targosz

Przygotowanie:

Opłukać i oczyścić wątróbkę, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok 20 minut a następnie zostawić w bulionie do ostygnięcia, odcedzić i drobno posiekać. Przesmażyć na 1 łyżce oliwy posiekaną cebulę dymkę. Posiekać drobno orzechy a potem bazylię. Roztrzepać jajko i dodać do niego wątróbkę, orzechy, przesmażoną cebulę, bazylię, wino i doprawić solą i pieprzem. Przekroić jabłka na pół, wydrążyć gniazda nasienne i obficie napełnić farszem. Posmarować blachę oliwą i ułożyć jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C około 20 minut. Podawać ciepłe, polane miodem, z łyżką żurawiny do mięs położonej na górze i udekorowane listkiem świeżej bazylii.

***

„Gotowanie z Pasją” to ewenement na polskim rynku blogów kulinarnych – jest to najprawdopodobniej pierwszy blog prowadzony w pełni i wyłącznie przez mężczyzn (a dokładniej dwóch: Pawła, który odpowiada za gotowanie i Grześka zajmującego się fotografią). Gotowanie i fotografia to pasje, które towarzyszą im od najmłodszych lat.

W efekcie powstał dynamicznie rozwijający się blog kulinarny, który przedstawia oryginalne przepisy w pięknej i estetycznej aranżacji wizualnej. Panowie mają już za sobą zwycięstwo w konkursie na danie przygotowane na bazie piwa ryżowego, zwycięstwo w konkursie na ciekawe danie z mięsa kurczaka oraz drugie miejsce podczas finału 9. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za szarlotkę z żurawiną. Uczestniczyli również i próbowali swoich sił w nakarmieniu gości takich eventów, jak „Foodstock” czy też „Najedzeni Fest” w Krakowie.

Ostatnio dołączyli do Miasta Kobiet, gdzie zarówno na jego łamach papierowych, jak i elektronicznych pojawiają się ich ciekawe przepisy. W związku z tym zapraszam Was do polubienia ich na: facebook.com/gotowaniezpasja.blog oraz odwiedzenie ich strony internetowej: www.gotowaniezpasja.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach