Home / Styl życia  / Kuchnia  / Inteligencja kulinarna ─ gotowanie w wersji smart

Inteligencja kulinarna ─ gotowanie w wersji smart

Sprawdź, czy jesteś jej posiadaczką!

inteligencja kulinarna

Pomidory faszerowane tuńczykiem Graal / fot. materiały prasowe

Nie masz czasu lub ochoty gotować? Rób to sprytnie! Obudź swoją inteligencję kulinarną i zyskaj więcej czasu dla siebie. Masz poczucie, że dobre i zdrowe jedzenie musi wymagać długich godzin spędzonych w kuchni? To mit! Pyszne dania możesz przygotować w kilka chwil, nie używając do tego żadnych specjalnych gadżetów. Jak to zrobić? Wykorzystując swoją inteligencję kulinarną!

 

Czym jest inteligencja kulinarna?

W kuchni lubisz szybkie rozwiązania i spektakularne efekty? W takim razie już wiesz, czym jest inteligencja kulinarna. To takie podejście do gotowania, w którym oszczędzasz czas, a często także pieniądze, nie idąc przy tym na kompromisy w kwestii jakości dań. Inteligencja kulinarna to sprawne przygotowanie posiłków, które wcale nie muszą być minimalistyczne. Wręcz przeciwnie – możesz zaskoczyć nimi rodzinę lub gości. Wyrafinowane smaki, ciekawy sposób podania i wykorzystywanie nowych inspiracji nie musi oznaczać długiego stania nad kuchenką, ale twoi goście nie muszą o tym wiedzieć. Stosuj sprytne sposoby i wykorzystuj swoją inteligencję kulinarną dzięki mądremu podejściu do gotowania. Oto 3 sposoby na smart cooking w twojej kuchni!

Sposób 1: Sięgaj po wygodne produkty

Nie oznacza to, że musisz wybierać gotowe jedzenie pełne konserwantów. Wręcz przeciwnie – wybieraj rozsądnie i czytaj składy, ale nie daj się zwariować. Wiele produktów zamkniętych w puszce może naprawdę pozytywnie cię zaskoczyć. Dobrym przykładem są ryby Graal, które zawsze możesz mieć w domowej spiżarni. Nie zawierają substancji konserwujących, mają krótkie składy, a różnorodność smaków potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jak wykorzystać je w sprytnej kuchni? Przygotowując aromatyczne rybne tapas! To smaczna i zdrowa pasta rybna podawana na pieczywie. Danie wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, jednak podbiło już Amerykę Północną i Europę. Jak je przyrządzić? Wybierz ulubioną rybę Graal i odcedź zalewę. Rozdrobnij ryby, dodaj posiekane zioła, warzywa, które masz pod ręką, szczyptę soli, pieprzu i soku z cytryny. Połącz składniki i rozsmaruj pastę na grzankach, chrupkim pieczywie lub pełnoziarnistym chlebie pokrojonym w niewielkie kawałki.

Sposób 2: Zadbaj o efekt „wow”

Chcesz wywołać promienny uśmiech gości podczas domowej imprezy, a może okrzyki zachwytu domowników? Zatroszcz się o to, by nawet proste dania były podane w efektowny sposób. Możesz wykorzystać do tego celu naczynia o ciekawych kształtach lub kolorach. Sprawdzona metoda to także fantazyjne ułożenie dań na talerzu, na przykład w określonym kształcie. Spirala z małych kanapek na dużym półmisku, przekąski zwieńczone zabawną dekoracją, a może ozdobna kratka z sosu? Takich metod, które nie wymagają wysiłku, ale robią efekt „wow”, jest naprawdę sporo. Jeśli przygotowałaś kilka rodzajów past z wykorzystaniem ryb Graal, pozwól gościom na swobodną degustację z nietypowego naczynia. Wydrąż dużego pomidora lub paprykę, a następnie napełnij je pastą. Nie zajmie ci to wiele czasu, a efekt przerośnie twoje oczekiwania. To właśnie inteligencja kulinarna!

Sposób 3: Planuj z wyprzedzeniem

Zadbaj o to, by w twojej kuchni nie zabrakło produktów niezbędnych do przygotowania posiłków. Bieganie do sklepu po jedną brakującą rzecz potrafi wybić z rytmu i zabrać sporo czasu. Postaraj się, żeby twoja domowa spiżarnia i lodówka zawsze zawierały bazowe produkty, z których możesz przyrządzić szybkie dania. Dobrym rozwiązaniem są również przetwory i puszki, które ze względu na długi termin przydatności do spożycia mogą bezstresowo uratować cię z kulinarnej opresji. Takie dania nie muszą być nudne! Odkryj zaskakujące smaki Graal, które zainspirują cię do sprytnego gotowania. Filety z makreli w słodkim sosie BBQ, WILDFISH Filety ze śledzia w wodzie z solą morską, a może Filety z makreli z papryczką piri-piri w oleju? Na który smak masz dziś ochotę?

źródło: materiał Partnera MK

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Arliczka Wrzesień 10, 2019

    Lubię gotować choć samej dla siebie mi się rzadko chce. Ale za to z kimś – uwielbiam! We dwójkę albo większą ekipą. Uwielbiam ten klimat przygotowywania posiłku, śmiechy chichy, jedno coś kroi, drugie miesza, a na koniec wspólna szama i nawet jak coś nie wyjdzie to jest beka : ) Np niedawno robiłam z Moim placki ziemniaczane i najpierw źle rozgrzaliśmy patelnię i zamiast placków wyszły pulpety, a później stwierdziliśmy że niedosolone więc jak Mój sypnął solą do tej masy na placki to bez cukru nie dało się ich zjeść : ) Ale była mega zabawa i placki znikały na bierząco i to właśnie uwielbiam. Staram się choć raz w tygodniu coś z kimś gotować, z chłopakiem, z przyjaciółką, z ziomami.. nasze wieczorki kulinarne przechodzą do historii : D
    Mogę tutaj równiez polecić dobre miejsce dla osób, które maja problem z produktami bezglutenowymi https://bezgluten.pl/sklep/90-pieczywo-bezglutenowe – w sklepie jest bardzo duży wybór pieczywa bezglutenowego.

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach