Imbir to roślina o niezwykle charakterystycznym smaku oraz zapachu. Co jest istotne, posiada liczne właściwości prozdrowotne. Kłącze imbiru to jeden z najpopularniejszych składników kuchni azjatyckiej. Nic dziwnego, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że opisywana roślina pochodzi właśnie z terenów Azji południowo – wschodniej. Sam imbir jest bulwiastym, powyginanym kłączem o niezwykle intensywnym smaku oraz zapachu. Co jednak najciekawsze to fakt, iż opisywana roślina posiada szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i medycynie konwencjonalnej. Jakie konkretnie?
Właściwości imbiru
Bulwy imbiru stanowią prawdziwą kopalnię cennych witamin i minerałów. Zawierają one węglowodany, witaminę C, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne w tym m.in. wapń, fosfor, sód, żelazo i potas. Poza tym w jego składzie znajduje się olejek eteryczny zawierający związki, takie jak zingiberen, kurkumen oraz b-bisabolen. To właśnie wspomniany olejek eteryczny wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Napary z dodatkiem imbiru łagodzą kaszel, hamują skurcze oskrzeli i działają przeciwgorączkowo. Z tego względu ciepłe napoje z dodatkiem imbiru polecane są osobom borykającym się ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych.
Imbir wykazuje pozytywny wpływ na pracę serca (obniża ciśnienie, chroni przed tworzeniem się zatorów), poprawia koncentrację, wywiera korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego (działa żółciopędnie, rozkurczowo, likwiduje wzdęcia, poprawia apetyt), wykazuje działanie moczopędne (usuwa nadmiar wody nagromadzonej w tkankach, likwiduje opuchnięcia), działa w sposób rozgrzewający, przeciwdziała wymiotom (jest on polecany w przypadku choroby lokomocyjnej).
Kto powinien unikać imbiru?
Z uwagi na dość ostry, drażniący smak, imbir nie powinien być podawany małym dzieciom. Unikać powinny go również osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, a to ze względu na fakt, iż opisywana roślina może silnie podrażnić śluzówkę przewodu pokarmowego. Z racji na fakt, iż imbir podnosi ciśnienie krwi, toteż odradzany jest on ludziom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym.
Ciekawostki na temat imbiru oraz innych zdrowych produktów (tzw. superfoods) znajdziesz na blogu Dietetyk.guru.