Holidays!
Szparagi, papryka, rabarbar. Co powiesz na takie rarytasy? Sierpień w pełni. Korzystaj z dobrodziejstw natury
Szparagi, papryka, rabarbar. Co powiesz na takie rarytasy? Sierpień w pełni. Korzystaj z dobrodziejstw natury… i gotuj.
SZPARAGI
Możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Lekko, ostro, orzeźwiająco, czyli dla każdego coś dobrego. Szparagi świetnie wpływają na nasze samopoczucie. Dodatkowo są niskokaloryczne i zdrowe. Mają funkcje zdrowotne takie jak np. stabilizacja poziomu cukru we krwi, dobrze wpływają na nasze serca, a kobietą w ciąży dodają kwasu foliowego, który świetnie na nie wpływa.
Zupa ze szparagów
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
– wiązka białych szparagów
– woda – 0,75l
– sos sojowy – 1 łyżeczka
– śmietanka słodka 18% -100ml
– śmietana kwaśna 18% – 100ml
– masło – 1 łyżka
– mąka – 1 łyżeczka
– sól, cukier, biały pieprz do smaku
RABARBAR
Jak sałatka to z rabarbarem, jak kompot to tym bardziej! Zawiera całą masę błonnika, potasu i magnezu, a do tego witaminy A, C oraz E. Sam rabarbar w smaku jest kwaskowaty, dlatego najlepszym połączeniem będzie rabarbar plus coś słodkiego.
Kompot z rabarbaru
Składniki:
– Rabarbar – ½ kg
– Woda – 1 l
– Kilka goździków
– Starta skórka cytryny
– Cukier – ok 8 łyżek
PAPRYKA
Sezon na paprykę jeszcze trwa, warto z niej zatem skorzystać. Spala tłuszcz, zmniejsza apetyt, odmładza i poprawia nastrój. Ponadto dostarcza nam zdrowych minerałów, jest bazą dla witaminy C! Zatem nie można marnować ani chwili, wymyślajmy i kombinujmy, propozycji na dania z papryką w roli głównej jest cała masa.
Papryka faszerowana makaronem
Składniki:
– łopatka wieprzowa – 200g
– boczek wędzony – 200g
– cebula – 3 sztuki
– olej – 3 łyżki
– masło – 1 łyżka
– papryka świeża kolorowa – 6 sztuk
– sól, pieprz czarny i ziołowy
– natka pietruszki – 1 pęczek
– Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu – 1 paczka
Źródło: materiał prasowy