Friday, September 13, 2024
Home / Kuchnia  / Holidays!

Holidays!

Szparagi, papryka, rabarbar. Co powiesz na takie rarytasy? Sierpień w pełni. Korzystaj z dobrodziejstw natury

Kompot z rabarbaru / fot. Międzybrodzki Makaron

Kompot z rabarbaru / fot. Międzybrodzki Makaron

Szparagi, papryka, rabarbar. Co powiesz na takie rarytasy? Sierpień w pełni. Korzystaj z dobrodziejstw natury… i gotuj.

SZPARAGI

Możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Lekko, ostro, orzeźwiająco, czyli dla każdego coś dobrego. Szparagi świetnie wpływają na nasze samopoczucie. Dodatkowo są niskokaloryczne i zdrowe. Mają funkcje zdrowotne takie jak np. stabilizacja poziomu cukru we krwi, dobrze wpływają na nasze serca, a kobietą w ciąży dodają kwasu foliowego, który świetnie na nie wpływa.

Zupa szparagowa / fot. Międzybrodzki Makaron

Zupa szparagowa / fot. Międzybrodzki Makaron

Zupa ze szparagów

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g

– wiązka białych szparagów

– woda – 0,75l

– sos sojowy – 1 łyżeczka

– śmietanka słodka 18% -100ml

– śmietana kwaśna 18% – 100ml

– masło – 1 łyżka

– mąka – 1 łyżeczka

– sól, cukier, biały pieprz do smaku

RABARBAR

Jak sałatka to z rabarbarem, jak kompot to tym bardziej! Zawiera całą masę błonnika, potasu i magnezu, a do tego witaminy A, C oraz E. Sam rabarbar w smaku jest kwaskowaty, dlatego najlepszym połączeniem będzie rabarbar plus coś słodkiego.

Kompot z rabarbaru / fot. Międzybrodzki Makaron

Kompot z rabarbaru / fot. Międzybrodzki Makaron

Kompot z rabarbaru

Składniki:

– Rabarbar – ½ kg

– Woda – 1 l

– Kilka goździków

– Starta skórka cytryny

– Cukier – ok 8 łyżek

PAPRYKA

Sezon na paprykę jeszcze trwa, warto z niej zatem skorzystać. Spala tłuszcz, zmniejsza apetyt, odmładza i poprawia nastrój. Ponadto dostarcza nam zdrowych minerałów, jest bazą dla witaminy C! Zatem nie można marnować ani chwili, wymyślajmy i kombinujmy, propozycji na dania z papryką w roli głównej jest cała masa.

Papryka z makaronem ryżowym

Papryka z makaronem ryżowym / fot. Międzybrodzki Makaron

Papryka faszerowana makaronem

Składniki:

– łopatka wieprzowa – 200g

– boczek wędzony – 200g

– cebula – 3 sztuki

– olej – 3 łyżki

– masło – 1 łyżka

– papryka świeża kolorowa – 6 sztuk

– sól, pieprz czarny i ziołowy

– natka pietruszki – 1 pęczek

– Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu – 1 paczka

 Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ