Historia cappuccino – włoska kawa z rogalikiem
Dlaczego akurat rogalik a nie kanapka z serem i czemu tak ważne jest, by piankę nakładać łyżeczką. Czyli skąd wziął się uwielbiany napój.
To jedna z ulubionych kaw podawanych w kawiarniach. Cappuccino doczekało się nawet wersji “instant”, jednak sztuczny napój kawowy z pianką chemicznego pochodzenia nie ma nic wspólnego z włoskim smakiem. Do prawdziwego cappuccino podawać się powinno także małego drożdżowego rogalika. Skąd nazwa kawy z mleczną pianką i dlaczego akurat rogalik a nie kanapka z serem?
Kawa nie z proszku
Typowe cappuccino to mleczny napój tworzony na bazie espresso. Podawany jest w szerokiej filiżance o pojemności 150-180 ml. Musi być na nim gruba, mleczna pianka, a dookoła niej wyraźnie widać brązową obwódkę z czarnej kawy. W niektórych kawiarniach na piance mogą pojawić się różne rysunki, bywa też ona przysypywana cienką warstwą cynamonu lub kakao.
Chyba już sama nazwa sugeruje, że cappuccino powstało we Włoszech. To kolejny smakołyk po pizzy i pastach, za które kochamy mieszkańców Italii. Jeśli w godzinach porannych wejdziemy do włoskiej kawiarni, to wypijemy właśnie taką kawę. Jak jednak powstała kawa i obowiązkowy do niej dodatek: rogalik?
Sprawa włoska, turecka i polska
Sama nazwa “cappuccino” pochodzi od koloru stroju kapucynów – mnichów, którzy chodzili w orzechowych habitach. Powstanie samej kawy wiąże się z jednym z braci: Markiem z Aviano, ale jest w tej historii także wątek polskiego oficera… Otóż do Wiednia akurat w sam kocioł wojny z Turkami dotarł Marek z Aviano. Po bitwie, która oczywiście była wygrana, Jerzy Kulczycki, polski oficer otrzymał worki z kawą, które zostały porzucone przez Turków, ale nie wiedział, jak ją parzyć i nie smakował mu gorzki smak. I wtedy kapucyn dolał do czarnego napoju mleka. W taki sposób mocna kawa z kremową pianką zaczęła trafiać do coraz większego grona miłośników napoju z kofeiną.
Z wojną z Turkami łączy się także powstanie rogalika. To wiedeńscy piekarze podnieśli alarm, gdy do miasta próbowały dostać się obce wojska. Gdy do miasta dotarł nasz król, Jan III Sobieski i atak został odparty, ci sami piekarze z drożdży, mąki, cukru, masła i jaj upiekli słodkości, których kształt przypominał turecki półksiężyc. Ich smak musiał być obłędny, skoro do dzisiaj rogalik jest podawany na śniadanie, w towarzystwie kawy z pianką.
Przepis na cappuccino
Jak przyrządzić dobre cappuccino? Na pewno przyda się dobrej jakości ekspres do kawy, bo podstawą dobrej kawy jest mocne, esencjonalne espresso. Proporcje jednak są łatwe do zapamiętania, bo cappuccino to ⅓ espresso, ⅓ gorącego mleka i ⅓ mlecznej pianki. Spienione mleko powinno mieć temperaturę 63 stopni. Można go ubić za pomocą specjalnej trzepaczki albo dyszą spieniającą w ekspresie i poczekać, aż pianka uniesie się do góry, a mleko opadnie na dół. Do przygotowanego espresso, wlanego do filiżanki należy delikatnie dolać spienione mleko. Najlepiej wlewać na sam środek filiżanki, a następnie okrężnymi ruchami do jej brzegów, by całość równo się rozlała. Lekką piankę, która pozostała w kubku należy położyć na kawie za pomocą łyżeczki.
Smacznego!
Świat Ekspresów 30 sierpnia, 2019
Kawa i rogalik to perfekcyjne połączenie.