Wednesday, September 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Grzyby w ciąży – czy są bezpieczne i wskazane?

Grzyby w ciąży – czy są bezpieczne i wskazane?

A to już sezon, lepiej nie będzie

Grzyby kurki w koszu

Grzyby mają smak i aromat jedyny w swoim rodzaju / fot. Barbroforsberg, Pixabay

Dieta w przypadku kobiet w ciąży jest bardzo ważna. Niektóre produkty spożywcze są nie tylko niewskazane, ale wręcz zabronione. A jak przedstawia się kwestia grzybów? Czy kobiety w ciąży mogą je spożywać?

 

Grzyby należą do produktów kontrowersyjnych. Z jednej strony znacząco podnoszą wartość smakową potrawy, a równocześnie mogą być bardzo groźne dla zdrowia, a nawet życia. Przez długi czas uważano, że nie zawierają one żadnych szczególnie cennych składników odżywczych. W efekcie wielu badań udowodniono jednak, że wykazują one udokumentowany, dobroczynny wpływ na stan zdrowia. A jak przedstawia się kwestia grzybów w ciąży?

Grzyby w ciąży – czy można je jeść?

Ze względu na wiele cennych składników, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, grzyby w ciąży są nie tylko dozwolone, ale nawet wskazane. Dostarczają one bowiem mnóstwo substancji, które są bardzo ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży. Do najważniejszych z nich należy selen, który wspiera prawidłową pracę tarczycy, co jest niezwykle ważne w okresie ciąży, a także karmienia piersią. Pierwiastek ten wpływa również na odporność oraz zwalcza nadmiar wolnych rodników, spowalniając tym samym procesy starzenia i hamując rozwój wielu chorób.
W grzybach znajdują się też witaminy z grupy B, które są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego płodu. Ponadto regulują przemiany różnych składników, np. węglowodanów i białek. Dlatego szczególnie zaleca się jedzenie pieczarek w ciąży.

 

Kurki zawierają z kolei beta karoten, czyli prowitaminę A. To ważna witamina wpływająca na płodność, sprzyjająca właściwemu rozwojowi kości i zawiązków zębów u płodu, a także zwiększająca szanse na utrzymanie ciąży.
W diecie kobiety ciężarnej ważne jest żelazo, które znaleźć można właśnie w grzybach. Właściwy poziom pierwiastka zapobiega rozwojowi anemii w ciąży. Ponadto w pokarmach tych znajduje się również magnez i potas, które są szczególnie ważne dla układu nerwowego i mięśni. Ich właściwy poziom pozwala łagodzić skurcze nóg występujące w ciąży.

Na co zwracać uwagę, jedząc grzyby w ciąży?

Spożywanie grzybów w ciąży jest zatem wskazane. Należy jednak zachować dużą ostrożność, przygotowując potrawy z grzybów. Przede wszystkim trzeba wybierać wyłącznie grzyby z pewnego źródła, a następnie bardzo dokładnie oczyścić je i poddać obróbce termicznej. Zatrucie grzybami w ciąży niesie bowiem poważne konsekwencje zarówno dla płodu, jak i kobiety. Dlatego też nie należy spożywać nieznanych gatunków, które mogą zawierać groźne toksyny. Trzeba także pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne, nie są więc zalecane kobietom cierpiącym na silną zgagę czy nasilone mdłości.

 

Grzyby można spożywać w różnych formach, np. w postaci pieczonej, smażonej, duszonej lub gotowanej, w zależności od preferencji kobiety. Sprawdzają się one świetnie jako składnik zup, sosów, sałatek, kotletów, past do pieczywa, a także nadzienia do krokietów, naleśników czy pierogów. Aby przedłużyć ich przydatność do spożycia, można je poddać mrożeniu, suszeniu albo marynowaniu.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach